AlHaqqa

Cas neizbjezni,sta je cas neizbjezni,i otkud ti znas sta je cas neizbjezni?(Al-Haqqa 1-3)

29.04.2009.

Zelis li biti idealna muslimanka 41 -sesti dio

-Prva i druga su: Budi smirena u njegovom drustvu,slusaj ga i pokoravaj mu se,jer smirenost donosi spokoj razumu,a u slusanju i pokoravanju muza nalazi se zadovoljstvo Uzvisenog Allaha.
-Treca i catvrta su: Budi sigurna da mirises lijepo i da izgledas dobro;on ne treba da vidi nista ruzno na tebi,od tebe treba da osjeti samo prijatan miris.Kohl je najbolje vrsta koju mozes naci za uljepsavanje,a voda je bolja od rijetkog parfema.
-Peta i sesta: Pripremi mu hranu na vrijeme,budi tiha dok on spava,jer izazivanje srdzbe je poput rasplamsanog plamena,a uznemiravanje tokom spavanja ce ga razljutiti.
-Sedma i osma: Brini se o njegovim slugama(zaposlenicima) i djeci,brini se o njegovoj imovini,jer briga za njegovu imovinu pokazuje da ga cjenis,a briga za njegovu djecu i sluge pokazuje dobro upravljanje.
-Deveta i deseta su: Nikada ne otkrivaj nijednu od njegovih tajni,nikada mu se ne suprostavljaj u vezi njegovih naredbi,jer ako otkrijes neku od njegovih tajni,nikada neces biti sigurna da te nece prevariti,a ako mu ne budes poslusna,njegovo srce ce biti ispunjeno mrznjom prema tebi.

Budi oprezna,kceri moja,da ne pokazujes radost pred njim kada je neraspolozen,ne pokazuj tugu pred njim kada je sretan,jer ono prvo pokazuje slabo rasudjivanje,dok ce ga potonje uciniti nesretnim.Ukazu mu postovanja koliko god mozes,slazi se s njim koliko god mozes,tako ce on uzivati u tvome drustvu i razgovoru s tobom.Znaj,kceri moja,da neces postici ono sto zelis sve dok njegovo zadovoljstvo ne stavis ispred svoga,njegove zelje ispred svojih,u svemu sto volis ili ne volis.Neka ti Uzviseni Allah dadne ono sto je za tebe najbolje i neka te cuva.
Odveli su je njenome muzu,a brak je bio veoma uspjesan;rodila je vladare koji su vladali nakon njega.
Ovaj savjet jasno ukljucuje sve sto neko moze smatrati lijepim manirima koje djevojka treba poznavati kako bi svoga muza tretirala kako treba i da bi mu bila dobro drustvo.Rijeci ove mudre majke zasluzuju da budu standard za svaku mladu djevojku koja se zeli udati.
Ako je bogata,prava muslimanka ne dopusta da je njeno bogatstvo i finansijka nezavisnost zaslijepi da ne uoci vaznost postovanja pravanje njenog muza nad njom.Ona se i dalje brine o njemu postuje ga,bez obzira na to koliko je bogata ili je to postala.Ona zna da je obavezna da pokaze zahvalnost Uzvisenom Allahu na blagodati kojima ju je obasuo,pa ce zato udjeljivati u ime Allaha.Prva osoba kojoj bi trebala velikodusno davati je njen muz,ako je siromasan:u ovom slucaju ona ce dobiti dvije nagrade jednu,za brigu za svoga clana porodice,a drugu za davanje milostinje kako to Poslanik s.a.v.s. kaze u hadisu kojeg prenosi Zejneba Es-Sekafijja r.a. zena Abdullaha ubn Mes'uda r.a:

P.S.Nastavit ce se insaAllah

29.04.2009.

O sejtanima

-Neke zivotinje vide sejtane

Preneseno je od Ebu Hurejrea r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: Kada cujete njakanje magarca trazite utociste kod Allaha od sejtana,jer ga je on vidio.A kada cujete pijetla trazite od Allaha blagodati,jer je on vidio meleka.(Buhari mea el Feth 6,350 i Muslim bi serhi Nevevi 17/47)

Rekao je Ibn Ishak rahimehullah: Pricali su mi da je Esma Ebu Bekrova kcerka r.a. rekla: Nakon izlaska Poslanika s.a.v.s. i Ebu Bekra r.a. iz Mekke(u vrijeme Hidzre) na vrata Ebu Bekrove kuce dosla je grupa Kurejsija sa njima i Ebu Dzehl,a bio je pogan i nemoralan.Stali su na vrata  a ja sam izasla i upitali su me: Gdje ti je otac? Rekla sam: Ne znam gdje mi je otac,tako mi Allaha.Ebu Dzehl je zamahnuo i tako snazno me osamario da mi je ispala nausnica iz uha.Nakon toga su otisli.Tri noci nismo znali kuda se zaputio Poslanik s.a.v.s. To je trajalo dok se nije pojavio dzin muskarac i s kraja na kraj Mekke na cistom arapskom jeziku citirao stihove,ljudi su ga pratili a nisu ga vidjeli,pratili su glas.Govorio je:
Neka Allah Gospodar ljudi,najboljom nagradom nagradi
dvojicu saputnika odsjelih kod satora Ummi Ma'beda.
Dosli su kopnom,odmorili se pa nastavili
uspio je ko omrkne kao drug Muhammedu
Neka mjesto mladice Benu Kaba bude prijatno
gdje su vjernicama napravili zasjedu.(El-Bidaje ve en-nihaje 3/189)

-Sejtanov vrisak na dan prisege na Akabi


Rekao je Ibn Ishak rahimehullah u hadisu koji je prenio od Ma'beda ibn Ka'ba rahimehullah,od njegovog brata Abdullaha ibn Ka'ba ibn Malika r.a.: Dok smo polagali prisegu na Akkabi sejtanom je s vrha Akabe povikao najglasnijim glasom koji sam ikada cuo: O stanovnici ovih nastambi,evo vam muzemmema i otpadnika od vjere s njim,kuju ratnu zavjeru protiv vas!Poslanik s.a.v.s. je samo rekao: Ovo je sejtan Ezebbu-l-Akabe,ovo je Ibn Ezibb.Cujes li me Allahov neprijatelju?!Tako mi Allaha,pozabavit cu se samo tobom!(El-Bidaje ve en-nihaje 3/164)
Autor El-Lisana je rekao: Kaze se za veoma pokudjenog covjeka "muzemmem".Izraz subea,upotrebljen u predaji,je mnozina rijeci subai,upotrebljava se za otpadnike od vjere.A ovde misli na Poslanika s.a.v.s. i ashabe.Ti me je zelio,neka je Allahovo prokletstvo na njega,obavijestiti Kurejsijske nevjernike o prisegi na Akabi kako bi mogli reagovati prije sirenja.Medjutim,Allah Azze we Dzelle ga je ponizio i uzdigao vjeru Islam iznad svih drugih milleta i vjera.

-Sejtani prislukuju i kradu vijesti s neba

Preneseno je od Ibn Abbasa r.a. da je rekao: Pricao mi je jedan Poslanikov s.a.v.s. ashab da su jednom prilikom dok su sjedili s Poslanikom s.a.v.s. ugledali zvijezdu padalicu.Poslanik s.a.v.s. ih je upitao: Sta ste govorili o ovome dzahilijjetu?Rodio se velikan,ili umro je velikan u toj noci-rekli su.Poslanik s.a.v.s. je na to rekao: Ona ne biva bacena zbog necijeg zivota ili smrti.Vec,nas Gospodar,tebareke ve teala,kada nesto naredi meleci koji nose Allahovo prijestolje zauce tesbih,potom meleci svakog narednog neba isto urade dok vijest nedodje do ovozemaljskog neba.Dzini to prislukuju i prenose svojim sticenicima,pa sto prenesu kako su culi istina je,medjutim oni na to jos dodaju.(Muslim kitabu selam hadis br 124,Ahmed-Musned 1/218)
Od Aise r.a. je preneseno da je rekla: Rekla sam:Allahov Poslanice,gatari su ponekad govorili o necemu i nadjemo da bude istina!?On je rekao: To je istina koju je dzin ukrao prislukujuci vijesti s neba i sapnuo je svom sticeniku,ali doda stotinu lazi.(Buhari,Et-Tibbu babun 46,Muslim Ei es Selam 122/124,Ahmed Musned 1/128 i 6/87,Bejheki Ed-Delail 2/235)
Vehid Abduselam Bali-Zastita od dzina i sejtana u svjetlu Kur'ana i Sunneta

28.04.2009.

Zelis li biti idealna muslimanka 41 -peti dio

"Upitao sam Aisu r.a.: Cime si mirisala Allahovog Poslanika s.a.v.s. u vrijeme njegovog oblacenja ihrama?Ona je odgovorila:Najboljim parfemom:"(Muslim 8/100)

Prema drugoj predaji,koju prenosi Muslim od Aise r.a. ona je rekla:
"Stavljala sam na Allahovog Poslanika s.a.v.s. najbolji parfem kojim sam mogla naci prije nego bi on obukao ihram i kada bi ga skidao,a prije nego bi obavio tavafu-l-ibade."(Muslim 8/100)

Kada bi Poslanik s.a.v.s. bio u itikafu on bi nagnuo svoju glavu prema Aisi r.a. a ona bi pocesljala njegovu kosu.I Buhari i Muslim prenose ovo u sahih-hadisima koje prenose od Aise r.a.a kao sto je ovaj:

"Kada bi Poslanik s.a.v.s. bio u itikafu,nagnuo bi svoju glavu prema meni,a ja bih je pocesljala;ne bi ulazio u kucu izuzev radi obavljanja fizioloske potrebe."(Muslim 3/208)

"Prala sam glavu Poslaniku s.a.v.s. dok sam imala menstruaciju."(Fethu-l-Bari 1/403,Muslim 3/209)
Aisa r.a. je podsticala zene da se brinu o svojim muzevima i da prepoznaju prava koja njihovi muzevi imaju nad njima.Smatrala je da su ova prava toliko velika i vazna da bi zena trebala da svojim licem brise prasinu sa muzevih stopala,pa kaze:
"O zene,kada biste znali prava koja vasi muzevi imaju nad vama,svaka od vas bi svojim licem brisala prasinu s njegovih stopala."(Ibn Hibban i Bezzar sa dzejjid lancem,njegoci prenosioci su dobro poznati i pouzdani,pogledati Ibn el-Dzevzi Ahkamu-n-nisa str 311)
Ovo je jedan slikovit nacin izrazavanja muzevih prava nad svojom zenom.Aisa r.a. je zeljela da zenama pobudi paznju i da srca arogantni i tvrdoglavih zena odstrani sve ono sto je lose,tvrdoglavost i sl sto vrlo cesto unistava brak i pretvara ga u zivi pakao.
Ukazivanje casti i postovanja svome muzu jedan je od karakteristicnih stavova ovog ummeta.To je jedan od dobrih manira koji je bio poznat i u vrijeme dzehalijjeta,a koji je potvrdjen islamom i ovjekovjecen od strane Arapa nakon sto su prigrlili islam.Nase arapsko naslijedje je ispunjeno tekstovima koji rjecito opisuju savjet koji majka daje svojim kcerima da se brinu i postuju svoje muzeve;ovi tekstovi se mogu smatrati socijalnim dokumentima neprocjenjive vrijednosti.
Jedan od najpoznatijih i najljepsih od ovih tekstova je zabiljezio Abdu-l-Melik ibn Umejr el-Kuresi,jedan izuzetan ucenjak koji je zivio u drugom stoljecu po Hidzri.On navodi citat savjeta koji je uputila Umama bint El-Haris,jedna od najelokventnijih i najucenijih zena,koja se odlikovala velikom mudroscu i zreloscu,svojoj kcerki koja je bila na pragu braka.Ove predivne rijeci zasluzuju da budu zapisane zlatnim slovima.

Abdu-l-Melik je rekao:Avf ibn Muhallim Es-Sejbani,jedan od najpostovanijih lidera medju arapskim plemstvom u vrijeme dzahilijjeta,udao je svoju kcerku Ummu-Ijjas za El-Harisa ibn Amra el-Kindija.Ona se spremila da ode svome mladozenji,kada joj je dosla njena majka,da je posavjetuje i rekla: Kceri moja,kada bih mislila da je nepotrebno nekome davati ovaj savjet zbog njegovih lijepih manira i plemenite pristojnosti,onda bi to bilo nepotrebno za tebe,jer ti imas ove kvalitete,ali to ce sluziti kao podsjetnik onima koji su zaboravni,a pomoci ce onima koji su mudri.Kceri moja,ako ima neka zena koja moze zivjeti bez muza,od bogatstva svog oca,onda bi izmedju svih tih ljudi,ti mogla biti ta koja bi mogla zivjeti bez muza,ali zene su stvorene za muskarce jednako kao sto su muskarci stvoteni za njih.Kceri moja,ti ces napustiti kucu u kojoj si odrasla,gdje si naucila prve korake,ides u mjesto koje ne poznajes,medju osobe koje ne poznajes.kada te ozeni,on postaje gospodar nad tobom,ponasaj se poput sluge prema njemu i on ce biti poput sluge prema tebi.Uzmi od mene deset kvaliteta koje ce biti priprema i podsjetnik...


P.S.nastavit ce se insaAllah27.04.2009.

Snovidjenja

-Psihoanaliza u Islamu

U povijesti muslimana,pored tumacenja pojedinih snova koje su davali islamski ucenjaci,postojali su i obicni ljudi koji su uspijevali prodrijeti (uz pomoc Allaha s.w.t.) u covjekovu podsvijest i otkriti njihove tajne putem tumacenja njihovih snova.Nisu to bili carobnjaci i nisu tvrdili da poznaju skriveno.Bili su to sasvim obicni ljudi,svakako nadprosjecno inteligentni i dosjetljivi.Neki primjeri njihovog tumacenja snova toliko su znacajni i uspjesni da im rijetko mozemo naci slicne u cjelokupnoj savremenom literaturi iz oblasti psihologije.
Jedan od poznatih tumaca snova bio je Ibn Sirin.On je analizu ljudske psihe putem snova zapoceo prije 13 stoljeca i na taj nacin uspio objasniti mnoge nejasne cinjenice.Ime mu je bilo Muhammed,a savremenik je Hasana el Basrija.

Prije nego pocnemo govoriti o nekim primjerima tumacenja snova u Islamu na osnovu psihoanalize,moramo se osvrnuti na dva aspekta ovo pitanja:

a)Povezanost sna i osjecanja
Vjerska i kulturna osjecanja pripadnika svakog pojedinog naroda razlikuju se od tih osjecanja kod drugih naroda.Primjerice,ogromna je razlika izmedju osjecanja jednog muslimana odgojenog u duhu Islama i jednog Japanca budiste.Prirodno je da su snovi muslimana pomijesani sa njegovom Islamskom i nacionalnom svijescu,a da snovi Japanca budiste korespodiraju sa odgovorajucim nacionalnim i vjerskim miljeom toga podneblja.
Osoba koja tumaci snove moze uspjesno obaviti svoj zadatak samo ukoliko dobro poznaje vjerska,kulturna i nacionalna osjecanja osobe koja je sanjala san.Zbog toga se tumaci snova muslimani prilikom tumacenja oslanjaju prije svega na Kur'anske ajete i hadise Allahovog Poslanika s.a.v.s. na kojima se bazira emocionalni sklop jednog muslimana.

b)Simboli i aluzije u snu

Zbog nevaljalosti,nepovoljnoh odjeka u drustvu te zbog opstih moralnoetickih normi,podsvijest ne dopusta da se njezin sadrzaj manifestira u snu u svom stvarnom obliku.Zbog toga se prikrivene musli javljaju u razlicitim pojavnim formama te u vidu simbola i aluzija.Tumac sna mora biti izuzetno dosjetljiv i vijest da bi iz vidljivih elemenata sna,punog simbola i aluzija,uspio otkriti istinu koja se krije iza njih i dao pravo i potpuno tumacenje sna.

Ako se unutarnja forma i preobrazi i pojavi u vidljivom obliku mi to nazivamo san,dok u obrnutom slucaju,kada se pojavna slika mijenja i prelazi unutarnju skrivenu formu,mi to nazivamo analizom.Sada cemo izloziti neke primjere snova koji su interesantni u pogledu psihoanalize u Islamu:

1.Neki covjek kazao je Aliju ibn Husejnu r.a.:
Sanjao sam kako mokrim u svoju ruku!
Ozenjen si zenom koja ti je zabranjena-rekao mu je Ali r.a.
Kada su nakon toga istrazili problem,ustanovili su da mu je zena tod po mlijeku.U ovome snu vidimo da je ruka,koja je,kako znamo,jedan od organa ljudskog tijela,simbol za sestru,koja je inace jedan od clanova porodice,dok mokraca simblizira spermu,tako da je imam Ali r.a. mokrene u ruku protumacio zivljenjem sa zabranjenom zenom.Ukoliko je covjek u ovom slucaju znao da mu je zena sa kojom zivi ustvari sestra san se smatra jednim psihotestom i podsvijesnim upozorenjem.Medjutim,ako on to ne zna onda se sana razumijeva kao nadahnuce.

2.Dosao je kod Ebu Abdullaha r.a. neki covjek i rekao:
O potomce Allahovog Poslanika s.a.v.s. sanjao sam kako izlazim iz grada Kufe na jednom poznatom mjestu i kako neki covjek napravljen od drveta i na drvenom konju mase sabljom,dok ja to u strahu posmatram.
Ebu Abdullah r.a. mu odgovori:
Ti imas namjeru zakinuti nekoga u imetku!Boj se Allaha,koji te je stvorio i Koji ce te usmrtiti!
Covjek na to rece:
Svjedocim da je tebi dato znanje i da si ga sa samog izvora natocio!Evo obavijestit cu te o onome sto si mi protumacio:Posjetio me je jedan od mojih komsija i ponudio da mi proda jedno imanje,pa sam ga,znajuci da nema drugih kupaca,kanio kupiti po potpuno bagatelnoj cijeni

3.Dosla je kod Ibn Sirina neka zena i rekla:
Sanjala sam kako stavljam jaja pod drva pa se lijegu piladi!
Tesko tebi-rekao je on-i boj se Allaha!Ti si zena koja izmedju ljudi i zena ustimava nesto sto Uzviseni Allah ne voli.
Kada su ga upitali na osnovu cega je dosao do tog tumacenja,odgovorio je:
Na osnovu rijeci Allaha dz.s. u vezi sa zenama:Kao da su one jaja pokrivena te rijeci vezanih za licemjere:Kao da su oni drva naslagana.Jaja simboliziraju zene,drva pokvarenjake,a piladi kopilad.
Stvar se pokazala upravo onakvom kakvom ju je on predstavio pa je na osnobu toga sna zena razotkrivena.

4.Prenosi se od Ibn SIrina da mu je dosao neki covjek i rekao:
Sanjao sam kako gulim jaje,pa bacam zumance a jedem bjelance.
Ibn Sirin je kazao:
Ovaj covjek pljacka grobnice umrlih!
Kada su ga upitali otkuda mu to tumacenje,odgovorio je:
Jaje simbolizira kabur,zumance tijelo a bjelance mrtvacevu odjecu(cefine)
On odbacuje mrtvaca a koristi protuvrijednoscu cefina,koje prodaje
Prevara covjeka koji je nocu otkopavao grobove i krao cefine javila se u obliku sna,ali sa promijenjenom formom iz njegove podsvijesti.Iskusni ucenjak Ibn Sirin uspjesno je protumacio taj san i otkrio tajnu.

5.Dosao je kod Ibn Sirina neki covjek sa torbom i rekao mu:
Sanjao sam kako zaprecavam sokak cvrstom barikadom!
Jesi li to ti zaista vidio u snu?-upitao ga je Ibn Sirin.
Jesam-odgovorio je.
Ibn Sirin,obracajuci se onima koji su bili prisutni,rece:
Ovaj covjek zasigurno davi djecu i mozda se i ovog casa u njegovoj utrobi nalazi orudje kojim to cini.
Prisutni su skocili,pretresli torbu i pronasli u njoj zicu i uzadi,pa su ga predali sultanu.

6.Dosao kod Ibn Sirina neki covjek i rekao mu:
Sanjao sam kako imam spolni odnos sa misicom i kako iz njene zadnjice izlazi datula!
Ibn Sirin mu rece:
Iz tog sna razumjevam da si ti ozenjen bludnicom
To je tacno-odgovori covjek,a Ibn Sirin nastavi:
Ona je trudna i mogu te obradovati vijescu da ce ti roditi cisto i casno dijete.

7.Dosao mu je,takodjer,neki covjek i rekao:
Sanjao sam kako maslinovo stablo zaljevam uljem!
Ibn Sirin se uspravio i upitao:
Ko je zena s kojom zivis?
Neka strankinja koju sam kupio-odgovorio je.
(U jednoj drugoj predaja stoji: Robinja s kojom spolno opcim)
Ibn Sirin mu rece:
Bojim se da ti je to majka!
Slucaj je istrazen i ispostavilo se da mu je zena sa kojom je zivio,doista majka.Iz ovih nekoliko primjera tumacenja snova koje smo naveli pokazuje se da psihotestovi i zalazenje u podsvijest ljudi putem tumacenja njihovih snova nije nova stvar koju je izmislio Froyd i kojom se odlikuje samo njegovo ucenje.Medju muslimanima su postojali nadareni i uceni pojedinci koji su prije njega otkrili ovu metodu.Kako vidimo,jedan od njih je istocnjacki tumac snova Ibn Sirin koji je takve opite i takve metode upraznjavao jos prije 13 stoljeca...

26.04.2009.

Snovidjenja

                             U ime Allaha Milostivog Samilosnog

O oce moj,ovo je tumacenje moga sna nekadasnjeg.Gospodar moj ga je ispunio.(Jusuf 100)

Snovidjenja pruzaju covjeku sliku o njegovom skrivenom unutarnjem svijetu i njegovom pravom psihickom stanju-oni su slika njegove istinske biti.U isto vrijeme snovi potvrdjuju svijet duse,rasprosrte sirom ljudskog tijela,koja prima bozansko svijetlo i nadahnuca,te razna otkrovenja vezana za sve oblasti vjere i zivota,na osnovu kojih odgoj i odgajatelj mogu djelovati na usavrsavanju ljudskog morala i ponasanja.Objava je Bozijem Poslaniku a.s.
Objava je Allahovom Poslaniku s.a.v.s. dolazila putem istinitih snovidjenja i time i se objasnjavaju njegove a.s.rijeci: Snovidjenja vjernika je istinito i ono predstavlja jedan dio  vjerovjesnistva.

Istinito snovidjenje covjek moze dozivjeti samo onda kada je njegova unutrasnjost-njegovo srce i njegova dusa-ociscena od svega sto je ruzno i grijesno i kada se cijelo njegovo bice stavi na raspolaganje samo Allahu dz.s. jer tek onda on moze vidjeti Stvarnog Djelovatelja u ovom svijetu,koji upravlja svim zbivanjima.To je Uzviseni Allah,koji mu pokazuje istinite vizije,kao svijetlo koje mu objasnjava put kroz tmine bez putokaza i otkriva tajne i nevidiljive stvari cijim saznavanjem se ostvaruje korisno i dobro,jer na onovu njih covjek dobija priliku da se pravilno postavi u odgovarajucim situacijama.
Istinito snovidjenje takodjer,moze biti jedan od nacina upute i obracanja Allahu dz.s..Primjer za to imamo u Jusufu a.s. koji nikome nije tumacio san dok ga ne bi uputio na Allaha i pozvao da samo Njemu robuje i samo Njemu tevhid cini.Pogledajte ajet Uzvisenog u kome se Jusuf a.s. obraca dvojici svojih drugova u tamnici: O drugovi moji iz tamnice,da li su bolji raznorazni bogovi ili Allah Jedini i Svemoguci?!(Jusuf 39)
Istinito snovidjenje covjeku pomaze u teskim situacijama i nastupima ocaja,pruzajuci mu snagu da se suoci sa teskocama i odupre,jer postaje potpuno svjestan da Allah upravlja njegovom sudbinom,da je On dz.s. tu uz njega,da ce mu pomoci i izbaviti ga iz nevolje.

Medju snovima,svakako ima i svakojakih ideja koje su produkt covjekovih prikrivenih misli.One predstavljaju njegov intimni svijet koji se samo njega tice i koji ne zeli nikome otkriti.Njegova podsvijest podsjeca ga i pritisce kako bi ih potisnuo jos jace u njene dubine,jer bi u slucaju da budu otkrivene,predstavljale za njega opasnost i prouzrocile mu bruku ili kakve druge neprilike.

Primjer:-Jednu djevojku obrlatio mladic u nekakvom vrtu i oduzeo joj nevinost.Ona to nikome nije ispricala,tako da je tajna ostala potisnuta u njenu podsvjest.U svijetu snova,medjutim ovakva tajna nastoji da se pokaze,ali djevojka se u budnom stanju nije bila spremna nikome se povjeriti,tako da je njena svijest neprestano prisiljavala podvijest na kontrolu.
Dok spava,ona kao da shvata tu sramotu,ali neka nepoznata sila ne dopusta da se sramni postupak pokaze bez zastora,usljed cega u snu slika gorke istine preobrazava i javlja u formi koja nije potpuno sramotna.
Zbog toga,vrt,soba,lik mladica koji ju je prevario te sam necasni cin,ukratko stvarna verzija zlocina,ne dopire u snu do svijesti djevojke pa,pod pretpostavkom da je takodjer sanjala san,ona nikoga ne obavjestava.Medjutim,u istom tom snu ona vidi sebe u nekom velikom vrtu,kako visi na grani jednog drveta a ispod njezinih nogu duboka tamna provalija puna blata i kaljuge.Ona je uznemirena i obuzeta strahom da grana ne isklizne iz njenih ruku pa da padne u ponor.Iznenada,grana joj se otima iz ruke i dogadja se upravo to cega se plasila,stropostava se u tamnu provaliju i upada u sred kaljuge.

Ovaj san jeste manifestacija podsvijesti i posljedica je onog stvarnog slucaja cijeg se razotkrivanja djevojka plasila.Razlika je samo u tome da je slika seksualnog kontakta sa stranim mladicem zamijenjena slikom okacenosti o granu drveta,a socijalno posrnuce koje je posljedica toga kontakta,slikom pada u blato.
U ovim momentima i slicnim slucajevima javlja se potrebna i dolaze na red dolaze pedagozi,psiholoski i ideoloski usmjeritelji,kako bi otkrili bolest i rijesili zagonetku.

A sta djevojka radi u tom kriticnom stanju?Ako se uda stvar ce se razotkriti,a da ostane neudata?bez muza?tesko je to podnositi,iako je i to mozda bolje od sramote i bruke,buduci da ona potice iz postovane ali konzervativne porodice.Kako onda da se ponasa kad joj bude ponudjen brak?A Sunnet Allahova dz.s. poslanika nam nalaze da se zenimo/udajemo Elhamdullilah...
Zato je stalno govorila: "Necu se nikako udavati!Brak donosi samo nevolje!Muskarci su nevijerni!Ne postoje pravi muskarci!Koliko se zena udalo pa razvelo!Ne zelim biti pokusni kunic!
Ovim rijecima djevojka se ustvari samo pokrivala i branila,a kada bi ostala sama,svjesna tragicnog iskustva,ocajno bi sebi govorila: "Sama sebe sama unesrecila i osudila na patnju i propast!".
U to vrijeme iz posjete nekom mjestu u Kurdistanu vratio se njezin stric pa je i ona kao i ostali iz familije,otisla da ga obidje.Uctivo prisla i kazala stricu: "Hairli se vratio Amidza!Nadam se da ti je bilo lijepo u posjeti vrtu!
Kakvoj posjeti vrtu,kceri,bio sam u posjeti jednom svetistu!-ispravio je stric.
Da svetistu,strice!
Ovaj lapsus,izvana gledano,bio je jezicke naravi,ali on za psihologe i pedagoge znaci nesto drugo...
Ovde dolazi do izrazaja uloga sposobnog poznavaoca snova uz Allahovu dz.s. pomoc da rjesi tajnu izgovorene rijeci,da dodje do istine.
U unutarnjem svijetu ove djevojke postoje dva nivoa svijesti.To su,ustvari svijet i podsvijest.Prvo je vidljivo i pojavno,dok je drugo skriveno.Ona u svojoj pojavnoj svijesti ima pripremljene odgovore,tako da s kim god sjedne,govori: "necu se ni za koga udavati,jer su muskarci nevijerni!U nasem drustvu ne postoje pravi muskarci!Ne zelim sama sebi prouzrokovati patnje!...
Medjutim "mozda"u njenoj podsvijesti nalaze se stvari koje ne zeli nikome otkriti i koje samo ona zna: "Zasto sam izasla u setnju?Zasto sam se druzila sa pokvarenom osobom?Zasto sam za citav zivot sebi patnju prouzrocila?-nizu se pitanja koja sama nadiru....A Allah Subhanehu ve teala najbolje zna...25.04.2009.

O Dzinima

-Dzini ce mujezinima biti svjedoci na Sudnjem danu

Prenio je Buhari rahimehullah od Ebu Se'ida el-Hudrija r.a. da mu je Poslanik s.a.v.s. rekao: Vidim da volis sitnu stoku i pustinju.Kada budes sa svojom sitnom stokom i u pustinji povisi glas pri ucenju ezana,jer svako do koga dopre mujezinov glas svjedocit ce mu na Sudnjem danu i dzini i ljudi i svi drugi.(Lukatu-l-merdzan str 44)

Zbog toga sejtan Allah ga prokleo,kada cuje ezan pobjegne daleko i ispusta vjetrove kako ne bi cuo ezan,jer bi u tom slucaju svjedocio mujezinu na Sudnjem danu,a on je neprijatelj vjerniku,pa kako da svjedocu u korist svog neprijatelja!Prenijeli su Malik,Buharija i Muslim rahimehullah od Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: Kada se uci ezan sejtan pobjegne i ispusta vjetrove kako ne bi cuo ezan.Kada se zavrsi ucenje ezana vrati se.Opet pobjegne kada se uci ikamet,pa kada se ikamet zavrsi vrati se i donosi covjeku razne misli,govori mu da se sjeti toga i toga,cega ce inace nebi sjetio,te covjek zaboravi koliko je rekeata klanjao. (Buhari mea el Feth 6/343,Nesai 2/12,Ibn Madze 1/239) Ovo je Buharijeva verzija teksta.

-Kada se dzini razilaze po Zemlji?

Prenijeli su Buharija i Muslim rahimehullah od Dzabira r.a. da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s: Kada nastupi noc ili kada omrknete,pricuvajte djecu,jer se sejtani tada razidju po Zemlji.Kada prodje dio noci pustite ih.Spominjuci Allaha zatvorite vrata,sejtan ne moze otvoriti zatvorena vrata,spominjuci Allaha zatvorite svoje mjesine,spominjuci Allaha prekrijte posude makar preko njih nesto stavili i ugasite svetiljke.(Buhari mea el-Feth 10/88,Muslim bi serhi en-nevevi 13/185)

U ovom hadisu nalazi se pet naredbi: cuvanje djece,zatvaranje vrata,zatvaranje mjesina,pokrivanje posuda,sve to uz spominjanje Allahovog Azze we Dzelle,imena i gasenje svjetiljki prije spavanja.Poslanik s.a.v.s. je razlog za cuvanje djece i zatvaranja vrata naveo u ovom hadisu.A razlog zatvaranja mjesina i pokrivanja posuda spomenuo je i u drugoj predaji prenesenoj u dva Sahiha: Prekrijte posude,zatvorite mjesine,pozatvarajte vrata i ugasite svjetiljke!Sejtan ne moze otvoriti mjesinu,ni vrata niti otkriti posudu.Ako ne nadje nista osim stapa onda spomenite Allahovo ime i stavite ga preko posude!(Muslim bi serhi Nevevi 13/186) Poslanik s.a.v.s. je spomenuo razlog za petu naredbu u hadisu koji je prenio Ebu Davud rahimehullah od Ibn Abbasa r.a. a vjerodostojnim su ga ocijenili Hakim i Ibn Hibban rahimehullah: Pojavio se mis,nosio je zapaljen fitilj i bacio ga je pred Poslanika s.a.v.s. na prostirku na kojoj je sjedio.Od te prostirke izgorjelo je koliko jedan srebrenjak.Poslanik s.a.v.s. je rekao: Pred spavanje pogasite svjetiljke jer sejtan moze navesti jednog misa poput ovog da uradi isto ovo pa da izgorite.Rekao je hafiz hadisa Ibn Hadzer rahimehullah: Hadis pojasnjava sta je navelo misa na taj postupak,to je sejtan.On,ljudski neprijatelj,potpomaze se protiv covjeka drugim ljudskim neprijateljem,vatrom.Molimo Allaha Azze we Dzelle,da nas svojom plemenitoscu sacuva neprijateljski spletki,On je Blagi i Samilosni! (Fethu-l-Bari 11/86)

Preneseno je u Muslimovom rahimehullah,Sahihu od Dzabira r.a. da je prenio od Poslanika s.a.v.s. Kada zadje sunce ne pustajte stoku i djecu dok se noc dobro ne zacrni.Jer kada sunce zadje pa dok se noc ne spusti sejtani se razidju po zemlji. (Muslim bi serhi Nevevi 13/186)

Rekao je Ibn el Dzevzi rahimehullah: Razlog njihovog sirenja u to vrijeme je bolja mogucnost kretanja nocu nego danju,jer je tama i crnina uopce pogodnija od drugih boja za sejtanske sile.Zbog toga je u hadisu koji ne prenio Ebu Zerr r.a. Poslanik s.a.v.s. rekao: Crni pas je sejtan.Ovo je od Ibn el Dzevzija prenio Ibn Hadzer rahimehullah u El-Fethu.(Fethu-l-Bari 6/342)
Rekao je Abdullah sin imama Ahmeda ibn Hanbela rahimehullah.Moj otac je spavao u podnevnim satima i ljeti i zimi.To je i meni naredjivao i govorio je da je Omer ibn el-Hattab r.a. rekao: Spavajte popodne jer sejtani ne spavaju popodne.Ovu predaju je naveo Ebu Nu'ajm rahimehullah,kao Poslanikovu s.a.v.s. a Albani rahimehullah je lanac prenosilaca ocjenio dobrim.

Vehid Abduselam Bali-Zastita od dzina i sejtana u svjetlu Kur'ana i Sunneta

25.04.2009.

Dzamija

.EsSelamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu...Allahovom Azze we Dzelle voljom nikla je jedna velika ako ne i najveca u North Americi ljepotica Allahova kuca mira u koju On poziva u Kur'anu rjecima samo Njemu dostojnim:

Allah poziva u Kuću mira i ukazuje na Pravi put onome kome On hoće.
One koji čine dobra djela čeka nagrada, i više od toga! Lica njihova neće tama i sjeta prekrivati; oni će stanovnici Dženneta biti, u njemu će vječno boraviti.(Junus 25-26)

U džamijama koje se Allahovom voljom podižu i u kojima se spominje Njegovo ime - hvale Njega, ujutro i navečer,ljudi koje kupovina i prodaja ne ometaju da Allaha spominju i koji molitvu obavljaju i milostinju udjeljuju, i koji strepe od Dana u kom će srca i pogledi biti uznemireni,da bi ih Allah lijepom nagradom za djela njihova nagradio i da bi im od dobrote Svoje i više dao. A Allah daje kome hoće, bez računa.(En-Nur 36-38)

http://www.blogger.ba/photos/216737.jpg

Nakon što je Allah Uzvišeni naveo primjer vjerničkog srca i uporedio uputu i znanje koje je u njemu sa svjetiljkom u čistoj staklenki koja se žari od ukusnog ulja, a to je primjer kandilja, spominje njezino mjesto, a to su džamije, koje su Allahu Uzvišenom najmilija mjesta na Zemlji, jer su to kuće u kojima se Njemu robuje i gdje se samo On obožava, pa Uzvišeni kaže: "U džamijama, koje se voljom Njegovom podižu", tj. čije je održavanje i čišćenje od prljavštine i svega onoga što im ne dolikuje naredio Allah, kao što prenosi Alija ibn Ebi-Talha od Ibn-Abbasa da rekao je: "Allah Uzvišeni i Slavljeni zabranio je besposlicu u njima." To je rekla i jedna grupa uleme - mufessira.
Kod Buharije i u Muslimu zabilježeno je od vladara pravovjernih Osamana ibn Affana, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao /334/: "Ko, radi Allaha, sagradi džamiju, tražeći time Allahovo lice (vedžh) Allah će mu istu sagraditi u Džennetu."

http://www.blogger.ba/photos/216736.jpg

Od Aiše, r.a., prenosi se da je rekla /335/: "Naredio nam je Allahov Poslanik, s.a.v.s., izgradnju džamija u kućama te da se čiste i uljepšavaju."  Buharija prenosi od Omer ibn el-Hattaba da rekao je: "Sagradi ljudima ono što će ih zakloniti , a pazi se da ne obojiš u crveno ili žuto pa da to odvrati pažnju ludima.  Enes, r.a., prenosi: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: /336/ 'Sudnji dan neće nastupiti sve dok se ljudi ne budu međusobno mjerili i natjecali po ljepoti u džamijama.'" Ovaj hadis prenosi Ahmed, sljedbenici "Sunena" i Tirmizi, a Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: /337/ "Ako vidite nekoga da prodaje ili kupuje u džamiji, recite mu da Allah, dž.š., neće njegovu trgovinu učiniti profitabilnom, a ako vidite da neko traži izgubljenu stvar u džamiji, recite mu: 'Allah ti je neće vratiti.'"
Kod Buharije i Muslima u "Sahihu" iznosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: /338/ "Vrijednost namaza koji čovjek obavi u džemaatu se umnogostručava u odnosu na vrijednost namaza koji obavi u kući ili u svojoj radnji i to za 25 puta." To je zbog toga što čovjek koji uzme abdest na propisani način, a zatim krene u džamiju isključivo sa ciljem da obavi namaz ne može napraviti ni jedan korak a da mu neće biti upisana nagrada i izbrisana jedna greška i jedan grijeh. A kada obavi namaz meleci se i dalje mole za njega sve dok se on nalazi na mjestu obavljanja namaza i govore: "Bože, blagoslovi ga, Bože, smiluj mu se." I on je neprestano u namazu sve dok  čeka drugi namaz. Isto tako računa mu se da klanja kada čeka početak namaza.

U "Sunenima" se kaže: /339/ "Obraduj one koji odlaze u džamiju potpunim svjetlom, umjesto tamom, na Sudnjem danu."

http://www.blogger.ba/photos/216738.jpg

Muslim svojim lancem prenošenja hadisa, prenosi od Ebi-Humejda ili je od Ebu-Usejda i kaže: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: /340/ 'Kada neko od vas dođe u džamiju neka kaže: 'Bože, otvori mi vrata Svoje milosti', a kada izađe iz džamije neka kaže: 'Bože, molim Te, daj mi još više od Tvoje dobrote.'"
Uzvišeni kaže: "...u kojima se spominje Njegovo ime", tj. uči se Njegov Kitab, kao što kaže Ibn-Abbas.
Pa Uzvišeni dalje veli: "hvale Njega ujutro", tj. u ranim jutarnjim i u kasnim večernjim časovima. Riječ "asal" množina je od riječi "esil" što znači predvečerje, a to je kraj dana. Ibn-Abbas kaže da svako veličanje i slavljenje (tesbih) Allaha, dž.š., u Kur´anu predstavlja molitvu (salat).
Onaj ko je učio  "fethu" na slovu "ba" u riječi stoje na riječima Uzvišenog Allaha, dž.š., "i navečer" i to je potpuno i ispravno stajanje i prekidanje u učenju, Zatim počinje riječima Uzvišenog Allaha, dž.š., "ljudi" kao da je ta riječ objašnjenje izbačenog subjekta (fail) i kao da je rečeno: 'Ko to Njega slavi u ovim večernjim satima?' Odgovara se: 'Ljudi.'
Međutim, onaj ko  to uči sa kesrom načinio ga je glagolom čiji je subjekat "ljudi". A inače, nije ispravno stati pri učenju osim na subjektu, jer samo on daje potpuno značenje govoru.
Uzvišeni kaže: "ljudi" i time obavještava o njihovim uzvišenim težnjama, aspiracijama, njihovim namjerama i čvrstoj riješenosti, čime su oni, ustvari, postali graditelji džamija, koje su, ustvari, Božije kuće na Zemlji, domovi obožavanja Njega, zahvale Njemu, vjerovanja u Njegovu jednoću i Njegovu čistotu, kao što Uzvišeni kaže:
"Ima vjernika koji ispunjavaju zavjet dat Allahu..." (33:23) A što se tiče žena i njihovog namaza, bolje im je da ga obavljaju u kući. Imam Ahmed od Ummi-Humejd žene Ebu-Humejde es-Saidija, preko njenog muža prenosi da je došla Božijem Poslaniku, a.s., i kazala mu: /341/ "O Božiji Poslaniče, želim da obavljam namaz sa tobom." A on reče: "Već znam da više voliš obavljati namaz sa mnom, međutim, bolje ti je da klanjaš u svojoj sobi nego da klanjaš u svojoj kući, a namaz koji obaviš u svojoj kući vredniji ti je od namaza koji obavljaš u svom domu, a namaz koji obavljaš u svom domu je bolji nego da ga obavljaš u džamiji tvoga naroda, a namaz koji obavljaš u džamiji svoga naroda vrijedniji ti je od namaza koji bi obavila u mojoj džamiji", pa reče: "Naredio sam te su joj sagradili džamiju u krajnjem dijelu njene kuće i ona je u njoj klanjala, tako mi Allaha, sve dok se nije 'susrela' sa Uzvišenim Allahom, dž.š."
Dozvolio joj je da prisustvuje džematu u džamijama pod uslovom da nikoga od ljudi ne uznemirava pokazivanjem svojih ukrasa niti lijepim mirisom kao što se u Buharijinom i Muslimovom "Sahihu" prenosi od Abdulahha bin Omera, koji kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: /342/ "Ne sprečavajte Božijim robinjama Božije kuće - džamije". A Ahmed i Ebu-Davud bilježe: /343/ "Njihove kuće bolje su za njih". A u rivajetu se kaže: "Neka izlaze iz džamija tako da neprimijetno izmaknu", tj. ne smije se osjetiti njihov miris. U "Sahih" zbirkama navodi se da je Aiša, r.a., rekla: /344/  "Da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., dočekao to što su uvele nove žene, zabranio bi im da ulaze u džamije kao što su Benu-Israilci zabranili svojim ženama".
Uzvišeni kaže:
"ljudi koje kupovina i prodaja ne ometaju da Allaha spominju", kao što Uzvišeni kaže:
"O vjernici, neka vas imanja vaša i djeca vaša ne zabave od sjećanja na Allaha" (53:9), u značenju riječi Uzvišenog Allaha, dž.š.
"koje kupovina i prodaja ne ometaju da Allaha spominju i koji namaz obavljaju i zekat udjeljuju", tj. potčinjavaju svoje želje i svoje ljubavi Njegovoj pokornosti volji i ljubavi. Hušejm prenosi od Šejbanija i kaže da je pričao sa Ibn-
-Mes'udom, koji kaže da je vidio građane u vrijeme poziva na propisanu molitvu da su ostavili svoju prodaju i otišli da klanjaju namaz, pa Abdulah ibn Mes'ud kaže: "To su oni koje je Uzvišeni Allah, dž.š., pomenuo u svome Kitabu:
"ljudi koje kupovina i prodaja ne ometaju da Allaha spominju.'", Ibn-Abbas kaže uz ovo "od propisanog namaza", a isto to kaže i Muekatil bin Hajjan "da vode računa o namaskim vremenima".
Uzvišeni kaže:
"i koji strepe od Dana u kome će srca i pogledi biti uznemireni", tj. Sudnjeg dana na kome će srca zastrepiti i pogledi biti uznemireni, tj. od žestine straha i veličine muka, kao što Uzvišeni kaže:
 "i upozori ih na bliski Sudnji dan..." (40:18)
Uzvišeni također veli:
 "On im samo pušta do Dana kada će im oči ostati otvorene." (14:42)
Uzvišeni također kaže:
"mi se Gospodara našeg bojimo, onoga Dana kada će lica smrknuta i namrgođena biti, i njih će Allah strahote toga Dana sačuvati i blaženstvo i radost im darovati, i Džennetom i svilom ih za ono što su trpjeli nagraditi." (76:10-12)
Uzvišeni ovdje kaže: "da bi ih Allah lijepom nagradom za djela njihova nagradio", tj. da bi primio od njih njihova dobra djela i poništio njihova loša djela, kao što Uzvišeni kaže:
"i da bi im od dobrote Svoje i više dao", tj. da bi primio od njih njihova dobra djela i višestruko ih za njih nagradio, kao što Uzvišeni kaže:
"Ko uradi dobro djelo, bit će deseterostruko nagrađen."  Uzvišeni veli: "A Allah će onome kome hoće dati i više", te zbog toga ovdje veli:
"a Allah daje kome hoće, bez računa."

http://www.blogger.ba/photos/216739.jpg


http://www.blogger.ba/photos/216742.jpg

http://www.blogger.ba/photos/216740.jpg


Uglavnom medju najvecim dzamijama u North Americi,kapaciteta od prilike izmedju 1000-1300 osoba..Prizemlje i 2 sprata,sa kubom i munarom koja bi trebala insaAllah uskoro postavljena biti..Da Allah dz.s. nagradi sve one koji su ulozili dio sebe u ovaj projekat radi Allahova Azze we Dzelle zadovoljstva Amin,,,

Dzamija Dzamija 1 Dzamija 2 Dzamija 3 Dzamija 4 Dzamija 6 Munara Munara 1
24.04.2009.

Istinska pozadina rafidijske politike

ISTINSKA POZADINA RAFIDIJSKE POLITIKE PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 23 Travanj 2009 08:47

Piše: Osman Smajlović, ASQ ( Asocijacija studenata Ummul-Qura, Mekka)

Svi koji u zadnje vrijeme prate događaje vezane za rafidije, uviđaju njihovu međusobnu povezanost, organizaciju i dirigovanje iz rafidijskih centara moći, što izaziva određenu dozu straha, brige i zabrinutosti kod ehli-sunneta, najljućih tradicionalnih i historijskih neprijatelja rafidija, shodno njihovom ubjeđenju.Vojna okupacija Afganistana, Iraka, rat na jugu Libana, vojna pobuna u Libanu, iranski nuklearni program...

rafidijske misionarske aktivnosti u svijetu i Bosni, pasivni stav po pitanju napadanja na Gazu, plan stvaranja Iranskog polumjeseca preko država Arapskog zaliva, Irana, Sirije do Libana, svojatanje Bahreina, eksplozija u Egiptu, nemiri u Saudiji, skrnavljenje kabura u Bekiji, nemiri oko Poslanikovog mesdžida u Medini, huškački govori u saudijskim mjestima koja nastanjuju rafidije, najnoviji Obamin poziv iranskoj vladi i narodu da otvore novu svijetlu stranicu u međusobnim pregovorima i mnogi drugi, jasno ukazuju na prethodno spomenutu tezu.
Pitanje koje se nameće, u ovim sumnjivim, organizovanim sa din-dušmanima povezanim događajima, jeste: Kako da ih musliman, pripadnik ehli-sunneta, definiše i poima?
Da li kao obične političke događaje koji nemaju vjersku pozadinu ili događaje čija je osnova i okosnica vjerske prirode u kojima se njeni organizatori i nosioci nimalo ne libe da ostvare određene političke uspjehe koje će na kraju mobilisati u vjerska ubjeđenja?
Zasigurno je tačan odgovor da su to događaji koji su duboko izgrađeni i zasnovani na neispravnim i lažnim vjerskim ubjeđenjima koji se pokušavaju iskoristiti u političke prilike koje, svakako, nisu ni u kojem slučaju odvojene od vjerskih ubjeđenja.

Sa Allahovim dopustom, spomenut ću pojedine stvari koje će nam olakšati shvatanje događaja koji su usko povezani sa rafidijama.

Svaki musliman, koji se smatra pripadnikom ehli-sunneta i ima ispravnu akidu, mora promatrati aktuelne političke događaje kroz prizmu vjere islama i akaidskih ubjeđenja i to naročito rafidijskih ubjeđenja naspram sunnija.

Kada su u pitanju pripadnici ehli-sunneta, rafidije smatraju da su sunnije: ‘’nečisti nevjernici’’, ‘’neprijatelji Poslanikove porodice’’, zatim da smo uzurpirali njihovo pravo na hilafet, da su Poslanikovi drugovi nevjernici i njegova plemenita supruga "bludnica", da svaka sunnitska vlada nije legalna i treba je srušiti potpomažući se u tome "domaćim" ili "stranim" pomagačima, da ubistvo jednog sunnije uvodi njegovog ubicu u Džennet i građenje međusobnih odnosa sa sunnijama na relaciji akide "tukje" koja je ustvari dvoličnjaštvo, i ovi navedeni rafidijski stavovi  zasigurno pojašnjavaju veliki broj aktuelnih političkih događaja.

I onda nas ne trebaju iznenaditi ubistva sunnija u Afganistanu, Iraku, Libanu, Iranu i drugim sunnitskim mjestima od strane pojedinaca koji sunnije smatraju nečistim nevjernicima i imaju ubjeđenje da su sunnije  njihova "ulazna viza" za Džennet ukoliko ih samo liše života.
I kako protumačiti slike izmrcvarenih i izmasakriranih sunnija u Iraku, Iranu i drugim sunnitskim mjestima osim ‘’vjerskim ibadetom rafidija’’. Čak štaviše, ubistvima se prijeti i islamskim učenjacima ukoliko se usude da raskrinkaju njihove mutne aktivnosti i spletke.

Ulazak u mezarje Bekija, u kojem su kaburi Poslanikovih plemenitih ashaba i supruga, i skrnavljenje svetosti muslimanskih kabura, a naročito kabura ashaba i Poslanikovih supruga, putem njihovog gaženja nogama i  rovenja njihove zemlje, sigurno su povezani sa ubjeđenjem da su to obični nevjernici, i "bludnica", iako je Ku’ran spomenuo njenu nevinost, i uzurpatora prava Poslanikove porodice na hilafet i njihovih tlačitelja.
I kako protumačiti poigravanje sa svetošću Poslanikovog mesdžida popraćeno "vjerskim pokličima" koji proizilaze iz vjerskog ubjeđenja osim sa poimanjem da tome mesdžidu i ne pripada nikakva svetost kod te skupinje ljudi, a kako bi mu i pripadala kad su kod njega pokopane dvije najbolje osobe u islamskom ummetu, a koje su kod njih opisane sa toliko negativnih atributa i za koje su vezana mnogobrojna lažna ubjeđenja koja se ne bi mogla ispisati i u mnogobrojnim tomovima knjiga, i mesdžid koji je proširivala "dinastija" koja je ih ugnjetavala na najgori mogući način i koja je "ubila" osobu koja je, po njima, ravna poslanicima. 

I zašto onda da se ne odnose prema njima kako se već odnose ili još gore kada bi im se ukazala za to prilika?

Potpomaganje din-dušmana u rušenju sunnitskih vlada u Afganistanu, Iraku i pokušaji sa istom nakanom u Saudiji, Egiptu, Libanu, Pakistanu i državama Arapskog zaliva izgrađeni su na ubjeđenju da hilafet i vlast pripada samo Poslanikovoj porodici, onako kako je oni definišu, i svaka vlast mimo tog okvira je nelegalna i treba je srušiti svim mogućim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima, domaćim ili stranim pomagačima i snagama kako bi se uspostavila islamska država ili država "vilajetul-fekih".

Akida "tukja", koja je srž rafidijskog vjerovanja, a koja je ustvari dvoličnjaštvo, u velikoj mjeri pojašnjava njihove cjelokupne postupke, kako političke tako i svake druge prirode, kao i njihovo ophođenje sa sunnijama.
Ukoliko su sunnije jake i drže stvari pod svojom kontrolom, onda će to proizvesti kod rafidija lojalnost, dodvaranje, lijep govor, a čim se domognu vlasti i moći, ostavit će se "tukje" i latiti političkih i vojnih sredstava i oruđa sa ciljem ostvarivanja svojih ciljeva, i do te mjere da će obznaniti da više nema "tukje" jer su ojačali i u mogućnosti su da upražnjavaju svoje neispravne rituale.
Prethodno spomenuto može se primijeniti u skorašnjem vremenu u Iranu, Iraku, Libanu kao i u Saudiji, Jemenu, Egiptu i zemljama Arapskog zaliva, s tim da je to veliko pravilo na čiju valjanost i ispravnost ukazuje duga islamska historija od osnivanja rafidija do današnjeg dana, mada će se tako ponašati i u budućnosti, a Allah najbolje zna.
I zbog toga nalazimo dvolično ponašanje "tukju" u rafidijskim izjavama i praktičnim postupcima. Amerika je veliki i prokleti šejtan i niti jedan rafidijski skup ne može da prođe a ta se to ne spomene, a u praksi je američki prisni saradnik, kao što to pokazuje stanje u Afganistanu, Iraku gdje su pomogli istu tu Ameriku da porobi islamsku zemlju.
A kada su u pitanju Izrael, koji treba izbrisati sa lica zemlje, i Palestina, koju pomažu u svim svojim izjavama, nisu smogli snage da Hezbollah ispali jednu jedinu raketu kako bi pomogli Palestincima u Gazi; a rat na jugu Libana je jedna obična komedija čiji je rezultat bio rušenje Libana i okupacija Bejruta od strane "neustrašivih" ratnika Hezbollaha. A i Bosna nije u boljem stanju, ubiše se kojekakvim izjavama, a ja vas pitam koliko je Iran dao "šehida" za Bosnu, a i oružje koje su isporučili bilo je u saradnji sa "velikom šejtanom", i ko danas sponzorira rat protiv ispravne da’ve u Bosni.  

Bojati se da sadašnji neprijateljski rafidijski odnos prema sunnijama nije usamljen u dugoj ljudskoj historiji i da neće prestati sve dok vjeruju i prakticiraju svoja neispravna i lažna ubjeđenja naspram njih.
 
I na kraju ću spomenuti pojedine izjave rafidijskih vjerskih i političkih vođa koje ukazuju na tijesnu vezu između njihovih vjerskih ubjeđenja i sadašnje politike.
Izjavio je Homeini, prijeteći onima koji se brinu o Mekanskom i Medinskom haremu: ‘’Sa Allahovom pomoću, obračunat ćemo se sa njima u pogodno vrijeme, i osvetit ćemo se potomcima Ibrahima od Nemaride (poređenje sa Nemrudom, vladarem u Ibrahimovo vrijeme)  šejtana i potomaka Kauna.’’ (Iranske novine ‘’Kejhan’’, od 4. 8. 1987.)
A bivši predsjednik Irana Ali Hašimi Refsandžani zaprijetio je okupacijom dva harema (Mekanskog i Medinskog) i rekao je: ‘’Ukoliko učenjaci muslimana u svijetu nisu spremni da prihvate odgovornost upravljanja Mekkom, pa Islamska Republika Iran spremna je za rat kako bi oslobodila to sveto mjesto.’’ (Iranske novine ‘’Itilat’’, od 14. 12. 1987.)
Rekao je rafidijski učenjak Husejn Hurasani: ‘’Zaista svaki šiit na zemaljskoj kugli želi da oslobodi Mekku i Medinu i ukloni vehabijsku vlast.’’ (Knjiga ‘’Islam Ala Dav`i Tešejju’’)
A rekao je rafidijski učenjak Nemr E-Nemr, koji živi u Saudiji, pozivajući šiije da izazivaju nemire u Medini i naročito u Bekiji: ‘’Pozivam sebe i podstičem sve mu`mine (šiije), a naročito one koji vole Poslanikovu porodicu, a još naročitije one koji su im odani i njihovi sljedbenici, da obnove ‘zavjet’, čvrsto odluče, udvostruče napore i ulože sve mogućnosti kako bi ostvarili zacrtane ciljeve. Borite se, vodite džihad, štitite se, branite se radi ‘čvrste građevine’ prije nego prođe stoljeće od ‘nepravednog rušenja’. ‘’
I rekao je prethodno spomenuti Nemr E-Nemr: "Mi smo sa Irakom  cijelim svojim bićem, i sa svim što posjedujemo od mogućnosti, bila to sredstva informiranja ili imetak. I ovo nije odbrana za Iran kao državu, naprotiv to je odbrana za ‘nebeske vrijednosti’, i odbrana za istinu, i na tom putu ne bojimo se nikoga.’’

P.S. Preuzeto sa minber.ba

24.04.2009.

O Dzinima

-Dzini se boje ljudi

Ibn-Ebi ed-Dunja rahimehullah je prenio od Mudzahida rahimehullah da je rekao: Dok sam klanjao jedne noci odjednom se preda mnom pojavio djecak.Krenuo sam da ga uhvatim ali on ustade i preskoci zid.Cuo sam zvuk pada na zemlju pri skoku.Poslije toga nije se pojavljivao.

Mudzahid rahimehullah je rekao: Oni se boje vas kao i vi njih.Takodjer je rekao: Sejtan se vise boji vas nego vi njega.Ako vam se pokaze nemojte pokazivati strah pa da vas zajase,budite ostri prema njemu i on ce otici.

Hafiz hadisa Ebu Bekr Muhammed ibn Muhammed ibn Sulejman el-Bagindi rahimehullah,prenosi da im je pricao Ahmed ibn Bekar ibn Ebi Mejmune rahimehullah a ovaj da im je pricao Gajas ibn Husajn rahimehullah od Mudzahida rahimehullah: Sejtan mi se prikazivao u liku Ibn-Abbasa r.a. kad god sam stao na namaz.Sjetio sam se Ibn Abbasovih r.a. rijeci i stavio sam pored sebe noz.Kada se ponovo pojavio nasrnuo sam na njega,ubo ga i on je teturajuci pao.Nisam ga vidio poslije toga.Rekao je Ibn-Hadzer rahimehullah,o hafizu El-Bagindaju rahimehullah sljedece: Iskren je i povjerljiv ali je poznat po tedlisu(Et-Tibbu en-Nevevi str 129).U ovoj predaji je jasno rekao da je cuo,stoga nema bojazni od tedlisa.

-Dzini mogu ureci ljude

Rekao je Ibn-El Qajjim rahimehullah: Uroka ima dvije vrste,dzinski i ljudski: Potvrdjeno je od Ummu Seleme r.a. da je Poslanik s.a.v.s. u njenoj kuci vidio sluskinju sa zutilom na licu,pa je rekao: Ucite joj rukju,ona je urecena.Rekao je Husejn ibn Mes'ud el-Ferra rahimehullah: izraz sufa u hadisu znaci dzinski urok.Navedeni hadis zabiljezili su Buhari i Muslim rahimehullah.

Prenijeli su Nesai i Tirmizi rahimehullah od Ebu Seida el-Hudrija r.a.: Poslanik s.a.v.s. je trazio zastitu od dzina i ljudskog uroka,pa kada su objavljene sure El-Felek i En-Nas ucio je samo njih a sve drugo ostavio".(Tirmizi 3/266 je rekao da je dobar Nesai,8/271)

Iz ovoga se moze jasno zakljuciti da dzini mogu ureci ljude.O lijecenju i zastiti od toga govorit cemo u drugoj knjizi,InsaAllah.

-Da li se dzini zene i razmnozavaju?

Rekao je Allah Azze we Dzelle:
I kada smo rekli melecima:Padnite Ademu na sedzdu!,svi padose osim Iblisa,on je bio jedan od dzina i nije se pokorio naredbi Gospodara svoga.Pa zar cete njega i porod njegov,mimo Mene,kao prijatelja prihvatiti,kad su vam oni neprijatelji?Kako je sejtan losa zamjena nasilnicima!(El-Kehf 50)

Rekao je kadija bedruddin(bedruddin nije ime vec vjersko pocasni naziv) Muhammed ibn Abdullah es-Sibeli rahimehullah: U ajetu se spominje porod sto ukazuje da se razmnozavaju.(Akamu-l-merdzan str 33)
Neki ucenjaci kao dokaz razmnozavanja dzina navode ajet:
One koje,prije njih,ni covjek ni dzin nije dodirnuo.(Er-Rahman 56)

Prenosi Bejheki rahimehullah od Abdullaha ibn Mes'uda r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: Veceras ce mi doci petnaest dzina da im ucim Kur'an,sve bratici i amidzici.

Neveo je Ibn-Dzerir predaju u kojoj je upitan Vehb ibn Munebbuh rahimehullah: Da li dzini jedu,piju,umiru i razmnozavaju se? Rekao je: Njih ima viste vrsta.Pravi dzini su poput vjetra,ne jedu,ne piju,ne umiru i ne razmnozavaju se.A ima ih koji jedu,piju,umiru i razmnozavaju se.(Lukatu-l-merdzan str 44)

Vehid Abduselam Bali-Zastita od dzina i sejtana u svjetlu Kur'ana i Sunneta

23.04.2009.

O Dzinima

-Vjere i ubjedjenje dzina

U vezi s tim dzini se nimalo ne razlikuju od ljudi.Neki su muslimani,neki krscani,neki jevreji.Cak su i njihovi muslimani podijeljeni kao i ljudi muslimani.Neki su kaderije,neki su sije.Podijeljeni su i na sljedbenike sunneta i novotare i sl.Ima ih pokornih i nepokornih,bogobojazni i gresnika.Allah Azze we Dzelle,je prenio njihove rijeci:

"A medju nama ima i dobrih i onih koji to nisu,ima nas vrsta razlicitih".(El-Dzinn 11)

O Znacenju,"ima nas vrsta razlicitih" Ibn-Abbas r.a. je rekao: Imas nas i vjernika i nevjernika".(Tefsir Ibn-Kesir 4/430) Rekao je Ibn-Tejmijje rahimehullah: To jest,raznih pravaca.Ima nas muslimana i nevjernika,sljedbenika sunneta i novotara".(Risaletu-l-dzinni str 27)

-Da li ce dzini vjernici uci u Dzennet?

Ulema prvih i kasnijih generacija se slozila da ce dzini nevjernici uci u Dzehennem,dok se razilaze s ulaskom dzina vjernika u Dzennet.Ibn-Hadzer rahimehullah,je rekao: Razisli su se na cetiri misljenja.Prvo je da ce uci u Dzennet i to smatra vecina ucenjaka.Drugo je da ce biti u posebnom dijelu Dzenneta.Ovo je preneseno od Malika rahimehullah i jos nekih.Trece je da ce oni biti na bedemima izmedju Dzenneta i Dzehennema.I cetvrto je suzdrzanost od govora o ovome".(Fethu-l-Bari 6/346)
Rekao je Ibn-Kesir rahimehullah.Ispravno je misljenje ucenjaka prvih generacija da ce dzini vjernici uci u Dzennet kao i ljudi vjernici.Neki su kao dokaz uzeli ajet:

"One koje,prije njih,ni covjek ni dzin nije dodirnuo".(Er-Rahman 56)
Dokazivanje ovim ajetom je neispravno,mnogo bolji dokaz je ajet:

"A onome ko se bude bojao stajanja pred svojim Gospodarom  pripast ce dva perivoja,pa koju blagodat Gospodara svoga poricete!".(Er-Rahman 46 i 47)
Allah Subhanehu ve te'ala je istakao blagodat prema dzinima i ljudima sto ce dobrocinitelje nagraditi Dzennetom.Dzini su tu blagodat docekali ljepsom zahvalom rijecima nego ljudi.Rekli su: Ne poricemo nijednu blagodat.Gospodaru nas,Tebi svaka hvala.Allah Azze we Dzelle,ne bi isticao blagodat koju im nece dati".(Tefsir Ibn-Kesir 4/171)

Ibn Kesir rahimehullah ovim je aludirao na hadis koji je prenio Tirmizi rahimehullah od Dzabira r.a. a koji glasi: Poslanik s..a.v.s. je ucio cijelu suru Er-Rahman,potom rekao: Sto sutite?Dzini su ljepse od vas ovo primili.Kad god sam proucio ajet:...pa,koju blagodat Gospodara svoga poricete?!,govorili su: Ne poricemo nijednu Tvoju blagodat,Gospodaru nas,Tebi hvala:.(Tirmizi 5.73,Hakim i ibn Dzerir,Albani ga je ocjenio dobrim u Sahihul-Dzami 5/31 5014)

Rekao je Ibn Tejmijje rahimehullah:Dzini nevjernici bit ce kaznjeni u Dzehenemu po konsenzusu ucenjaka.Za dzine vjernike vecina uleme smatra da ce biti nagradjeni Dzennetom.Preneseno je od Malika,Safije,Ahmeda,Ebu Jusufa i Muhammeda rahimehullah,da smatraju da ce oni biti u posebno ogradjenom dijelu Dzenneta i da ce ih ljudi moci vidjeti a oni njih nece.Preneseno je od Ebu Hanife rahimehullah,da je rekao njihova nagrada je spas od Dzehennema.(Medzmu-l-fetava 19/38.Saudisko izdanje)

Vehid Abduselam Bali-Zastita od dzina i sejtana u svjetlu Kur'ana i Sunneta

23.04.2009.

Ko su Vehabije -2

Ebu Davudova verzija ovog predanja pominje da je „…podizao glas izgovarajući ,amin’.”

Ata’ još kaže: „Zapamtio sam dvjesta ashaba u ovoj džamiji, kada bi imam proučio ,veled-dallin’ džamijom bi se prolomilo naglas ,amin’.”

A od Aiše, Allah bio zadovoljan s njome, prenosi se da je Vjerovjesnik, a.s., rekao: „Danas vam židovi ni na čemu ne zavide kao na ,selamu’ i izgovoru ,amin’ za imamom.” Ovo predanje bilježe Ahmed i Ibni Madždže.

Dakle, bez ikakve sumnje izgovaranje „amin” naglas je od vjere i njegovo prakticiranje nije vid novovjerstva ili bid’ata, nego sunnet, praksa Poslanika, a.s.

Neki naši imami, u nastupu nekakvog mezhepskog šovinizma, neznanja i džehaleta, znali bi upozoriti i naređivati prije klanjanja da se „amin” ne izgovara naglas, a ako bi to neko uradio, prekinuli bi namaz, što sigurno nije u duhu vjere niti hanefijskog mezheba, nego šejtanski nagovor koji može biti efikasan samo kod zagriženih, džahila-neznalica. Uostalom, neka takvi pogledaju, u hanefijskom fikhu kada se to i iz kojih razloga smije prekinuti namaz. I čiji to mezheb slijede kada prekidaju namaz zbog nečije primjene sunneta Poslanika a.s.? To može biti samo mezheb Iblisa, la’netullahi ‘alejhi (neka je Allahovo prokletstvo na njega).

Posebno bih preporučio glasno izgovaranje „amin” u namazu teravije, koja se klanja duže i postaje monotona bez aktivnog učešća klanjača, tako da bi se oni i na takav način konstantnim izgovorom „amin”, na svakom rekatu iza proučene „Fatihe”, iznova, lakše vraćali i skoncentrisali na
namaz, ako im misli odlutaju.

„Grijeh” dizanja ruku prije i poslije ruku’a

Ima muslimana koji prilikom klanjanja dižu ruke kada hoće ići na ruku’ i kada se dižu sa njega. Da li ta praksa ima svoje vjersko utemeljenje ili je vid novotarije protiv koje se treba boriti, a onoga koji to čini zvati vehabijom?!

Lijepo je dići ruke prilikom ruku’a i dižući se sa njega. Dvadeset i dva ashaba prenose da je Poslanik, a.s., to činio. Bilježe Buharija, Muslim i Bejhekija od Ibni Omera, Allah bio zadovoljan s njime, da je rekao: „Vjerovjesnik, a.s., bi kada hoće stupiti na namaz, dizao ruke naspram ramena i izgovarao tekbir, a kada bi htio ići na ruku’ dizao bi ih na isti način, također, i kada bi se dizao sa ruku’a. Onda bi rekao: ,Semi’allahu limen hamideh, rabbena ve lekel-hamd.’”

Bejhekija je još dodao na ovo u svojoj verziji: „Ovako je Poslanik, a.s., klanjao dok se nije susreo sa svojim Gospodarem (dok nije umro).”22.04.2009.

Ko su Vehabije -1

Islamski ummet se složio (idžma’) sa legitimitetom poznatih i priznatih mezheba, i time da je sunnet Poslanika, a.s., drugi centralni izvor Šerijata, tako da „izbacivanje” ta dva izvora (idžma’a i sunneta) tezom vehabizma i unificirane mezhepske prakse nije ništa drugo nego direktno rušenje vjere.

Termin vehabizma nije ništa drugo, dakle, nego jedan od „izama” koje neprijatelji islama poturaju muslimanima. Prije su to bili termini islamski fundamentalizam, islamsko tvrdolinijaštvo, islamski ekstremizam, islamska zelena transverzala i panislamizam. Danas je to vehabizam, a sutra će već biti nešto drugo.

Dilema: „Grijesi” vehabizma ili valjana sunnetska praksa?

Ovdje nam je cilj da analiziramo praksu zbog koje se neko proziva kao tzv. vehabija pa da utvrdimo da li je ta praksa u skladu sa vjerom ili nije? Da li je u skladu sa priznatim ehlisunnetskim mezhebima ili nije? I da li se neko predstavlja kao vehabija, kao što se neki predstavljaju sufijama, dervišima, šiijama i sl., ili je to pogrdni naziv neprijatelja islama za one koji se drže vjere?

Da bi se to utvrdilo, moramo se osvrnuti na ono što smatraju i nazivaju vehabizmom. Da to podredimo jednoj fikhskoj i usulo-fikhskoj analizi, te komparaciji kroz vjerske izvore i utvrdimo da li je to vjera; pa ako jeste da se javno kaže i potvrdi vjerom, osuđujući svakog onog ko to obezvređuje i napada, ukazujući mu da takvim činom i odnosom obezvređuje, omalovažava i napada na vjeru, i da to ne radi ako je musliman; ili je to (eventualno) nova vjera, i novo tumačenje vjere, pa da se to osudi i izbaci iz prakse.

Grijeh Aminovanja na glas

Oni koje nazivaju vehabijama, aminuju naglas kod džematile namaza, kada imam završi sa učenjem „Fatihe”. Ima li to osnova u vjerskim izvorima ili je „grijeh” zbog koga treba optužiti nekog muslimana da je vehabija?!

Izgovaranje „amin” naglas u namazu je sunnet, ali ne po hanefijskom mezhebu. Prenosi se dosta predanja (hadisa) iz kojih se razumije da svi klanjači (imam, oni koji klanjaju džematile i pojedinac) izgovaraju „amin” naglas poslije „Fatihe”, u namazima u kojima se uči naglas, i u sebi, u namazima u kojima se uči u sebi.

Nu’ajm kaže, a Buharija je zabilježio (ta’likan, bez lanca prenosilaca): „Klanjao sam za Ebu Hurejrom koji je proučio ,Bismillahi’ zatim ,Fatihu’ pa kada je izgovorio ,veled-dallin’ izgovorio je ,amin’ a i klanjači su izgovovorili ,amin’. Iza selama Ebu Hurejre je rekao: ,Tako mi Onog u čijoj ruci je moja duša, moj namaz je sličniji namazu Poslanika, a.s., od namaza bilo koga od vas.’” Ovo predanje bilježe Nesaija, Ibni Huzejme, Ibni Hibban i Ibni Siradž.

Ata’ kaže: „Ibnuz-Zubejr bi izgovorio ,amin’ a onda bi to oni koji klanjaju za njim podržali naglas da bi se džamijom prolomilo ,amin’”.

Prenosi se od Vaila b. Hudžra, Allah bio zadovoljan s njime, a Ahmed bilježi, da je rekao: „Čuo sam Poslanika, a.s., kada prouči ,gajril-magdubi ‘alejhim, veled-dallin’ da kaže ,amin’ otežući glas.”

21.04.2009.

Ko su Vehabije

Procitah kod beduinke lijep tekst i vezi vehabija,a nijednog nepoznajem ali eto ima ljudi koji misle da su duhovno uzdignuti(stav sufija u vecini) ne razmisljajuci glavom o kazni za "potvoru" na nekog a pretvarajuci se da su slatkorjecivi,filozofijom se koristeci sto nije u principima Islamskih okvira, i dodje prolaznik do spoznaje da sam vehabija(ali recenicom da napadam sve sto nije Vehabijsko),a ja nijednog nepoznajem,valjda bi sam sebe prepoznao,da te Allah dz.s nagradi na potvori i oprosti ti Amin(jer jos nisi halala trazio)..

KO SU "VEHABIJE"???(Ši’ije i termin vehabizma)

Prvo, ako hoćemo da razumijemo ovaj razvikani i izvikani termin „vehabizam”, kao i sadašnje konotacije njegove upotrebe, vratimo se knjizi iranskog, ši’ijskog, vjerskog vođe Homeinija, koja je izdana 1941. g. a nosi naziv „Otkrivanje tajni”. [3]

 

 

 

U toj knjizi Homeini navodi njihov ši’ijski „hadis”, koji je za ehlus-sunnet apokrifan, izmišljen i slagan na Poslanika, a.s. Na temelju toga „hadisa” ši’ije grade svoj odnos prema vjeri i muslimanima ehlusunnetske provenijencije.

Iz tog lažnog hadisa razumije se da su kaburovi Alijinih potomaka vredniji od poslanika i njihovih kaburova. To su „džennetska” mjesta. Ko ih posjeti, biva nagrađen kao i onaj ko ode sedamdeset puta na dobrovoljni hadž (osim obaveznog hadždža) i postaje „čist” od grijeha kao da ga je majka tek rodila. Ko bude gradio mauzoleje (turbeta) na njihovim kaburovima, kao mjesta ibadeta, imaće nagradu kao da je pomagao Sulejmanu Davudovu u izgradnji Kudusa… Nasuprot toga, ko to ne bude vjerovao i bude to osuđivao kao zinaluk (i druge grijehe), biće „najgori” u Poslanikovu, a.s., ummetu, i neće biti obuhvaćen njegovim šefa’atom (zagovorništvom).

Odnosno, takvi postaju VEHABIJE po imenu Ibn Abdul-Vehhaba koji je sa svojim pristalicama očistio Arabijsko poluostrvo od turbeta, mauzoleja, svetišta i dovišta na kaburovima, promovišući čisti monoteizam bez zabranjenog kaburskog, ili drugog posredništva, a koje opet, igra veliku ulogu u šiijskoj doktrini i „ibadetskoj” praksi.

Zbog toga je Homeini u svojoj knjizi prosuo salve mržnje napadajući Saudijce (po njemu vehabije) i Saudiju kao „zemlju koja se odrekla vjere” (rušenjem turbeta, mauzoleja, nadgrobnih spomenika i boreći se protiv raznorazanih izvitoperenosti). Zato on traži „od države Irana i iranskog naroda da kazni” te „divljake i pustinjake iz Nedžda”. Prema njegovu mišljenju oni su „bez ikakvog znanja, iskustva i bogobojaznosti izišli iz okvira nauke, spoznaje i vjere” pa im „treba uskratiti vjerska i dunjalučka prava”. [4]

Vehabizam u Bosni

Ratnom inercijom i dolaskom muslimana iz čitavog islamskog svijeta kod nas, neko je vješto ubacio i ovaj termin „vehabije”, ne da označi pripadnika ili sljedbenika Muhammeda b. Abdul-Vehhaba, već da označi sve ono što nije pozitivno i afirmativno, što izaziva averziju javnog mnjenja, želeći da se ta averzija fokusira na one koji se najviše i najtvrđe drže vjerske prakse. Na one koji svoju islamsku pripadnost i praksu transparentno pokazuju čak i izgledom: bradom, nošnjom, dolaskom u džamiju, prihvatanjem raznih sunneta, adaba i manje značajnih propisa (sunnetuz-zevaid), i da ih optuži i žigoše novotarima i onima koji mijenjanju hanefijski mezheb. Tome je podvrgnut svaki onaj ko se ne drži običajnog bosanskog islama i ko se drzne da tu praksu podredi nekakvoj analizi i provjeri autentičnosti kroz šerijatske izvore i meritornu mezhepsku literaturu. Svi oni se etiketiraju s atributoim vehabizma i shodno tome (prema pokliču iz Homeinijeve knjige) treba im, „uskratiti vjerska i dunjalučka prava”.

I doista, tako je u Bosni prihvaćena ova borbena ši’ijska opcija protiv tzv. vehabija, ustvari opcija koju su oni lansirali protiv muslimana autentične ehlusunnetske provenijencije. Tako su neki kod nas iz raznorazanih razloga i opcija, započeli borbu protiv autentičnog islama žigosanjem i napadanjem na „vehabijsku”, ustvari sunnetsku, ispravnu praksu.

Mnogi od oponenata, koristeći medije, utrkivali su se da što surovije i beskurpuloznije napadaju navodni vehabizam. Čitav jedan vremenski period bio je rezervisan za monološko polemisanje o toj temi, o promjeni mezheba (neki nisu znali ispravno izgovoriti ili napisati ni riječ „mezheb” pa su pisali „mesheb” pokazujući i time svoju „stručnost”), o navodnoj sprezi vehabizma sa neprijateljima islama i sl. Zapravo bili su to „stručnjaci” koji doista nemaju šta reći na pomenute teme, osim izliva gotovo fanatične mržnje, koja se vjerovatno akumulirala u danima rata na sve i svašta i onda pokuljala na prvo na šta se ukaže prstom ponoseći se kako puše, ne nose bradu „drže se hanefijskog mezheba” i sl. Nisu imali nikakvog legitimiteta niti potrebnih školskih, akademskih nominala ili kvalifikacija sa poznatih islamskih univerziteta da bi govorili o islamu na stručan način, utemeljen na šerijatskim izvorima, kao što bi trebala da ima ulema i oni koji govore o islamu. Što nisu vodili medicinske ili neke druge rasprave?! Zar za sve specijalnosti ne treba stručnost?!

Neke stvari su bile vrlo simptomatične:

Prva stvar je blagonaklonost nekih pojedinaca i grupa sa kojom se odnose spram ši’ijskog nepriznatog učenja od strane ortodoksnog autentičnog islama i u isto vrijeme fokusirana averzija i antipatija pa čak i borba protiv KONSENSUSOM ISLAMSKOG UMMETA PRIZNATIH MEZHEBA. Činjenica je da se kod nas pojavila i pokušala distribuirati knjiga „Svjetlo istine”,[5] izdane od Kulturnog centra pri ambasadi Islamske Republike Iran u R BiH, u kojoj se eksplicite napadaju dva najautentičnija hadiska izvora, „Sahih” Buharije i Muslima. Hadisi u njima okvalifikovani su kao „ jasno… legende i bajke koje su ispričali primitivni laički umovi”[6], odnosno to su „krivotvoreni i izmišljeni hadisi”[7].

Nemam ništa protiv prijateljstva sa bilo kojom zemljom, a sa Iranom pogotovu. Naprotiv, treba iznalaziti mostove i načine mogućeg političkog, ekonomskog ili bilo kojeg drugog približavanja. Samo to ne smije biti nauštrb vjere i „vehabizacijom” onih koji se drže vjere, niti po cijenu da se na našem jeziku, u našoj zemlji, pišu knjige čiji sadržaj je usmjeren na rušenje drugog izvora naše vjere.

Druga simptomatična stvar je da se kod nas, iza rata, počinju praviti turbeta i mauzoleji poznatih boraca, mudžahida i šehida, što nema veze sa islamom i hanefijskim mezhebom, nego je čisto šiijska i derviško-sufijska doktrina. Po islamu to je zabranjeno, pošto islam ne dozvoljava nikakvu gradnju na kaburovima.

Muslim i drugi bilježe vjerodostojno predanje u kome se kaže da je Fedaletu b.’Ubejd, pošto je umro neko od njegovih drugova u Bizantiji, naredio da mu se kabur poravna, obrazlažući to riječima: „Čuo sam Allahova Poslanika, a.s., da je naredio poravnavanje kabura.” (Dakle, nema nikakve gradnje na kaburu. On mora biti poravnat.)

Alija, Allah bio zadovoljan njime, prenosi da mu je Poslanik, a.s., stavio u zadatak: „Ne ostavi spomenik, kip, idol, a da ga ne uništiš, niti uzvišeni uzdignuti) kabur a da ga ne poravnaš.”

Ševkanija kaže: „Poznato je da je podizanje kabura više od dozvoljenog (iznad jednog pedlja) haram. To su oglasili učenjaci koji slijede Ahmeda, Šafiju, i Malika.” [8]

Nadalje, simptomatično je da se pogled na vjeru toliko redigovano simplificirao kod nekih naših zvaničnika, vjerskih i političkih, tako da gledano sa jednog macro nivoa, a kroz prizmu raznoraznih interesa (samo ne vjerskih), stiže se dojam da se kod nas razvila i prihvatila teza, kako se muslimani dijele na ehli sunnet i vehabije. To predstavlja takvu dezinformaciju, koja se nikako ne može u jednom normalnom diskursu prihvatiti ni kao teza, a kamoli kao „istina” sa kojom se operiše u bilo kakvom iole naučnom promišljanju islama i islamske prakse. Podjela muslimana na grupaciju ehli sunneta, ši’ija i vehabija, ušla je kod nas čak i u ,,ozbiljnu, naučnu” literaturu, pa je možemo naći u običnoj dnevnoj štampi, periodici IZ-e, pa čak i u novom izdanju geografskog atlasa za osnovne i srednje škole (izdanje Sejtarije). U tom atlasu se muslimani dijele na „ehlusune, šije i vehabitije” [9].

I da dezinformacija bude gora, a bruka veća, zemlja u kojoj se pojavio islam prije 14 vjekova i gdje je rođen posljedni Poslanik, a.s., gdje se nalazi njegov grad Medina i u njoj njegova džamija, gdje se nalazi Mekka i u njoj Kjaba, kao prvi i najsvetiji hram za sve muslimane svijeta, gdje se nalazi mjesto i pravac okretanja u namazima (kibla) za sve muslimane svijeta, gdje se nalaze sveta obredna hadžska mjesta, kabur Poslanika, a.s., i njegove porodice i ashaba itd., obojena je u tom geografskom atlasu kao zemlja nekakvih vehabitijja (dakle kao da nisu muslimani!).

P.S.Nastavit ce se,ujedno Beduinka dala si mi motiv vise za ovu temu,jer vidim gledas otvorenih ociju i siroki pogleda,za razliku od pojedinaca i velike mase ljudi u BiH koji misle da slijede a ne slijede Muhammeda s.a.v.s. koji misle da postuju i cuvaju se Allahovi dz.s zakona a ne postuju jer uzimaju razne price,bez provjere i nekog znanja,nauce Rabijesir i zdravo djaci :))Progledaj Ummete progledaj Amin!!!

20.04.2009.

Odgoj i moralne osobine Hasana el Basrija

-Plemenit covjek zuri uciniti dobro sto prije, a pokvarenjak odugovlaci s cinjenjem dobra i od njega bjezi.
-Nije grijeh jesti i piti u kuci svog prijatelja i prije nego te on osobno
ponudi.
-Covjek ce biti pitan za sve sto potrosi i za izdatke na svoje roditelje.
Jedino nece biti pitan sto je potrosio na brata u vjeri i u druge
pokornosti Allahu dzellesanuhu, jer se On stidi pitati ga za ono sto je u
tu svrhu potrosio.
-Nije ljudski da covjek zaradjuje na svom bratu - drugom covjeku.

-Cuvaj se onoga koji ti prenosi tudji govor, jer ce i drugom prenijeti
tvoj govor.
-Covjece, covjece! Pazi na djela svoja. I opet: Pazi na djela svoja!
-Gledaj u kakvom ces stanju susresti Stvoritelja i Gospodara svoga!
-Dobrocinitelji se prepoznavaju po iskrenosti u govoru, cuvanju
amaneta, ispunjavanju obaveza, neuobrazenosti, obilazenju rodbine,
samilosti prema slabima, cinjenju dobra, lijepom odgoju i ponasanju,
obilju blagosti, sirenju znanja i rijetkom druzenju i sjedenju sa
zenama.

-Cuvaj se Allahovih dzellesanuhu zabrana, bices pobozan!
-Budi zadovoljan onim sto ti je Allah dzellesanuhu dao,
bices bogat!
-Budi dobar susjed, bices vjernik!
-Voli ljudima ono sto volis sebi, bices pravedan!
-Ne smij se mnogo jer to umrvljuje tvoje srce i citavo
tjelo!
-Ljudi, vi necete postici ono sto zelite sve dok budete udovoljavali
pohotama tijela, a necete ostvariti svoja nadanja sve dok se ne strpite
na neugodnostima.

-Strpljivost je dzennetska riznica. Covjek postize svako dobro ako se
strpi samo za trenutak.
-Ko postigne stepen zadovoljstva, nije mu potrebna druga opskrba. Ko
je zadovoljan, otrpice sva iskusenja.
-Ljudi, ili cete se vi okititi strpljivoscu, ili cete propasti!
-Neko je opsovao nekoga pa ovaj rece: "Da Allah dzellesanuhu ne cuje,
ja bih ti uzvratio."
-Dvije su strpljivosti: strpljivost u nesreci i strpljivost od grijesenja. Ko
tada otrpi, zaista je strpljiv.

-Zaista je Allahu dzellesanuhu najdrazi onaj gutljaj sto ga covjek ispije
kao lijepu utjehu i otrpljenje kada ga zadesi bolna nesreca te gutljaj
srdzbe koju proguta cineci dobro, prastajuci i pokazujuci blagost.
-Covjece! Ne mozes nikada sastaviti vjerovanje i vjerolomstvo. Kako
ces biti vjernik kad susjed nije miran na tebe?! A kako ces pak biti
musiman ako od tebe nije miran ostali svijet?! Zar Allahov Poslanik,
sallallahu `alejhi we sellem, nije rekao: "Nema vjerovanja onaj u koga
se nema povjerenja, a ni vjere onaj koji ne ispunjava obecanja." On je
takodjer rekao: "Nije vjernik onaj od cijeg zla strahuje njegov susjed."
-Covjece! Nisi u istinskom imanu sve dok drugima iznalazis mahane, a
ni sam nisi bez njih. Stoga, prvo otkloni svoju mahanu, a ostavi druge
i njihove mahane. Ali, znaj, nikada neces moci otkloniti sve svoje
mahane, pa je najprece da se njima posvetis i pozabavis. A ako zelis
biti pravedan onda ne istrazuj tudje mahane pa ces i Allahu
dzellesanuhu biti drag i mio.

-Covjece! Koliko si samo slab i nemaran! Drugima pronalazis grijehe, a
svoje grijehe zanemarujes i zaboravljas. U oku svoga brata vidis
trunku, a u svome oku ne vidis gredu. Koliko je malena tvoja
pravednost, a velika tvoja nepravednost!

-Allahov Polanik, sallallahu `alejhi we sellem, je rekao: "Dobrocinitelji
na ovom svijetu bice dobrocinitelji i na onom svijetu. Jer, njima ce
Allah dzellesanuhu oprostiti grijehe zbog dobra sto su ga cinili
Njegovim stvorenjima. Na Sudnjem danu bice im receno: "Svoja dobra
vi poklonite kome zelite, jer su vama oprostena vasa hrdjava djela." I
oni ce svoja dobra pokloniti i tako opet dobrocinitelji postati."
-Darezljivost i iskrenost najbolja su svojstva.
Zapamtio sam ljude koji na svoje dinare i dirheme (zlatnike i
srebrenjake) nisu polagali vece pravo od svoga brata u vjeri. Pa sto je
s vama, ljudi; skrtarite u onome za sto cete biti pitani i za sta cete
morati racun polagati!?
-Nema vjere onaj ko covjecnosti nema.
-Ne sastoji se ljepota susjedstva u otklanjanju neugodnosti od susjeda
vec u strpljenju na neugodnostima.Allah dzellesanuhu ce sacuvati od sejtana i Dzehennema covjeka u
kojeg se nadju ova cetiri svojstva: suzdrzanost u strahu, zurbi, srdzbi i
pohoti.

-Znanje je bolje od nasljedstva; odgoj je najcistiji obraz; poboznost je
najsigurnija opskrba; ibadet je najbolja zarada; razum je najbolji
vodic; lijepo ponasanje najbolji je drug; blagost je najbolji pomocnik;
zadovoljstvo je najvece bogatstvo; Allahova pomoc je najbolja pomoc;
a sjecanje na smrt najbolji je propovjednik.

-Ne budi kao onaj koji skuplja znanje ucenih i mudrost mudrih, a premaIstini se odnosi kao jedan od glupih.
-Allah dzellesanuhu ce uvesti u Dzennet i obasuti miloscu covjeka koji
je dobar prema roditeljima, samilostan prema potcinjenima, brizan
prema sirocetu i zastitnik nemocnih.
-Allahov Poslanik, sallallahu `alejhi we sellem, je rekao: "Dvije su vrste
znanja: znanje u srcu, i ono sto je korisno, i znanje na jeziku, koje je,
u stvari, Allahov dzellesanuhu dokaz protiv covjeka
.
-Zavist razara vjeru brze od sirenja svrabeza po tijelu.
-Pametan i ostrouman vjernik povecava svoje strahovanje od Allahove
dzellesanuhu kazne kad god mu uzviseni Allah poveca dobro.

-Vjernik je najveci radisa i on se boji samo Allaha dzellesanuhu. Kad bi
on potrosio na Allahovom putu zlata koliki je Uhud (brdo), ne bi bio
siguran da se spasio. On ponavlja sve dok se u spas ne bude
osvjedocio: "Nikada se, zaista nikada, necu spasiti!ı A licemjer
govori: "Dosta li je prosta svijeta! Sta su moji grijesi prema njihovim?!
Allah je milostiv i mnogo prasta pa ce i meni oprostiti.
-Covjece, zasto tako govoris? Radis hrdjava djela zavaravajuci se
pustim nadanjima u oprost (od Allaha dzellesanuhu).
-Ko je loseg odgoja, sam je sebe kaznio.
-Ciji je imetak velik, veliki su mu i grijesi.
-Ko mnogo govori, cesto grijesi.
-Da nije znanja, ljudi bi bili isti kao zivotinje.

-Omer ibn el-Hattab, radijallahu `anhu, govorio je: "Prvi nazovi selam
pri susretu s bratom u vjeri, dozivaj ga njemu najdrazim imenom i
napravi mu mjesto u sijelu pa ce ti to povecati ljubav prema njemu."
-Vasi preci su vam bili uzor u lijepom odgoju. Uzmite pouku, Allah vam
se smilovao!Ne budite sitnicavi pa da Allah dzellesanuhu bude sitnicav prema vama! Proklestvo Allahovo je na sitnicava covjeka kao i onoga koji je sitnicav sitnicavu!
-Sta je ovo s nama?! Jedan drugog susrecemo i govorimo: "Neka nama
i vama Allah dzellesanuhu oprosti grijehe i u Dzennet nas uvede!" Ali
cim dodju u pitanje dinari i dirhemi sve se potpuno izmijeni. Tesko
vama! Nisu takvi ljudi bili vasi dobri preci. Zasto njih ne uzmete kao
uzor kao sto vam je i naredjeno?!
-Ljudi, sta je s nama?! Kada smo u izobilju, jedan drugom bliski smo i
dragi, a cim na iskusenja budemo stavljeni, jedan drugog
zaboravljamo.
Nisu takvi bili drugovi Allahovog Poslanika, sallallahu
`alejhi we sellem. Boze sacuvaj, da mi drugacije postupamo od njih!
Brate, pazi sta ces govoriti! Zar nije receno da je najbolje jezik stalno
drzati svezan. Allahov Poslanik, sallallahu `alejhi we sellem, rekao je:
" a zar ce ljudi biti baceni u Dzehennem zbog necega drugog osim
zbog grijesna govora?!"
-U pametna covjeka jezik je iza srca, pa kada hoce nesto reci, on
najprije dobro razmisli. Ako ce to korisno biti, onda kaze; u protivnom,
suti. A u neznalice je srce iza jezika. On govori kad god mu se prohtije
uopce ne razmisljajuci.

-Allahov Poslanik, sallallahu `alejhi we sellem, kazao je: "Moji
sljedbenici ce uci u Dzennet Allahovom dzellesanuhu miloscu, cistotom
srca i zbog samilosti koju su osjecali prema svim muslimanima, a nece
uci u Dzennet samo zbog namaza i posta."
-Kazano je da ce glasnik, kada bude Sudnji dan, povikati: "Neka sada
ustane onaj za koga je Uzviseni Allah preuzeo obavezu da ce ga
nagraditi od Sebe! I tada ce ustati samo onaj koji je pritekao u pomoc
bratu svome kada mu je ona bila potrebna, ili koji je bratu svome
oprostio ucinjenu nepravdu, ili koji je bratu svome poklonio neku od
blagodati kojima ga je Allah dzellesanuhu darovao.
-Pametan covjek ne otkupljuje neprijateljstvo jednog covjeka za ljubav hiljadu drugih ljudi. Ko to uradi, sve ce izgubiti i bez icega ce ostati.
-Velicina plemenitog je njegov odgoj, a iskrena poboznost njegovo je
porijeklo.
-Ko okrivi svoga brata zbog grijeha za koji se on pokajao Allahu
dzellesanuhu, nece umrijeti sve dok tim istim grijehom ne bude bio
stavljen na kusnju.

-Na pitanje Rebia ibn Subha da li su deset rekata namaza koje je on
redovito klanjao poslije jacijskog farza sunnet ili nafila, Hasan je
odgovorio: Nisu sunnet, jer kada bi bili sunnet, musliman ih ne bi
propustao. Ali, sine brata moga, u lijepo ponasanje
muslimana i potpunost njegove vjere spada i ovo: Kad
sebe privikne na cinjenje nekog dobra, i to redovito, ili
se privikne na neki ibadet Allahu dzellesanuhu, potrebno
je da u tome bude ustrajan citavo vrijeme.
-U Tevratu je zapisano: "Pravo bogatstvo je u zadovoljstvu, spas u
samoci, zdravlje u odbacivanju pohota, mir u neimanju zelja, a pravi
uzitak je u vjecnosti koja se zadobiva trpljenjem u ovom kratkom
zivotu."
-Ljudi, okitite se svojstvima koja preporucuje Allah dzellesanuhu i
pazite na Njegove propise, pa cete biti prijatelji Allahovi.

-Nikome osim Sulejmanu, `alejhi-s-selam, nije data nijedna blagodat
za koju nece odgovarati. Sulejmanu, `alejhi-s-selam, je receno: Ovo
je nas dar, pa ti podari ili zadrzi, neces zbog toga odgovarati.
(Kurı an, 38:39)
-Ko je siguran u nadoknadu, ne skrtari u davanju.
-Covjek nije nikada produzio nadu, a da nije pokvario djelo.
-Ti si, o covjece, sastavljen od dijelova. I kad kog prodje jedan dan,
ode i dio tebe
.
-Allah dzellesanuhu se smilovao Ibn Mes`udu koji kao da je vas imao u
vidu kada je rekao: "Vas zahid (onaj koji je suzdrzljiv od ovosvjetskih
dobara) u stvari, pohlepan je za ovim svijetom, vas mudzahid (borac
na Allahovom putu) nemaran je, a vas alim (ucenjak) prava je
neznalica."
-Ko se boji samo Allaha dzellesanuhu, On ucini da se njega sve drugo
boji. A ko se boji svijeta, Allah dzellesanuhu ucini pa se on boji svega i
svaceg.

-Omer ibn el-Hattab, radijallahu `anhu, rekao je: "Druzite se i
izbjegavajte druzenje", to jest, budite drugovi u lijepim poslovima, a
izbjegavajte ljude u hrdjavim poslovima
.
-Musliman je duzan prema muslimanu: pomoci dobrocinitelju, odazvati
se onome ko ga pozove, zatraziti oprost za grijesnika i uputiti istini
onog koji istinu trazi.

-Ko svom bratu muslimanu otkloni neku neugodnost, bice mu oprosteni
njegovi raniji (manji) grijesi.
-Prenosi se da je Uzviseni Allh rekao Ademu `alejhi-s-selam: "O
Ademe, u cetvero je sadrzano sve sto se odnosi na tebe i tvoje
potomstvo. Jedno od toga je za Mene, jedno je za tebe, jedno je
izmedju Mene i tebe, a jedno izmedju tebe i svijeta. Moje je: da samo
Meni robujes i da mi ne smatras nikog ravnim. Tvoje je: da radis, a Ja
cu te kako budes nagraditi onog Dana kada ti Moja nagrada bude
najpotrebnija. Izmedju Mene i tebe je: ti dovu upucuj, a moje je da je
uslisam. A izmedju tebe i ostalog svijeta je: prijatulj i druzi se s
ljudima s onim radi cega zelis da se oni druze s tobom."
-Razumijevanje je kao posuda u kojoj se cuva znanje. Znanje vodi ka
djelu, a djelo vodi u dobro.
-Strast vodi u grijeh.
-Imetak je bolest oholih.
-Ovaj svijet je pijaca na kojoj se kupuje onaj svijet.
-Tesko, i opet tesko, svakom onom koji Allahove dzellesanuhu blagodati
trosi u grijesenju prema Njemu!

-Covjece! Ne sastoji se vjerovanje u tome da se svijetu prikazujes
vjernikom, a zavaravas se pustim zeljama. Istinsko vjerovanje je ono
koje se urezalo duboko u srce i koje potvrdjuju covjekova dobra djela
.
-Kada je Hasan bio obavijesten o smrti Davuda et-Taija, rahimahullahu,
izjavio je:
- Neka mu Allah oprosti grijehe! Bio je, tako mi Allaha,
poput zdravlja ciju vrijednost shvatimo tek onda kada ga
izgubimo.
-Trazite znanje - da biste razumjeli vjeru.
-Bavite se medicinom - da biste upoznali tijelo.
-Upoznajte gramaticke znanosti - da bi vas govor bio pravilan.
-Ko pogresno uci Kurı an, laze na Allaha dzellesanuhu. U
Kurı anu stoji: a Kurı an je ziasta knjiga zasticena,
laz joj je strana bilo s koje strane, ova Knjiga je objava
Mudrog i hvale Dostojnog. (41:41-42). Pogresno ucenje
Kurı ana je ravno najvecoj lazi.
-Ne budi pohlepan, neces biti ponizen.
-Ne moli od ljudi, nece ti se umanjiti, a ostaces covjek.
-Ako nisi blag, pokazuj se blagim.
-Ako nisi ucen, nastoj da naucis.Covjek je uglavnom onakav s kakvim se poistovjecuje.
-Savrsen covjek je onaj, u kojeg se nadje ovo cetvero:
vjera koja ga upucuje razum za kojim se povodi plemenito porijeklo koje ga cuva i stid koji mu dostojanstvo stiti.

-A u koga se nadje makar jedno od ovoga, on je u svom narodu medju
odabranima.
-Kome ce se musliman pozaliti ako ne bratu muslimanu?! Jer koga boli
ono sto njega boli ako ne boli njegova brata u vjeri?! Musliman je
ogledalo muslimanu: preko njega on sagledava svoje mahane i uocava
greske. Prije vas bi musliman sretni svoga brata pa mu reci: "Brate
moj, ja ne mogu sve svoje grijehe ni znati ni vidjeti. Zato, ako u
necemu vidis dobro, naredi mi da ga cinim, a sprijeci me u zlu!" Omer
ibn el-Hattab, radijallahu `anhu, govorio je, "Allah se smilovao svakom
onom koji nam ukaze na nasa hrdjava djela!" Oni prije vas su primali
savjete jedni od drugih i tako se medjusobno pomagali.

-Vjernici su jedno: kad vjernika pogodi neka zalost, to i ostale vjernike
razalosti; kad se vjernik veseli, i ostali vjernici su veseli.

-Ti od svog prijatelja i druga imas udio od druzenja s njima, pa odaberi
sebi pravog druga i prijatelja. A za hrdjavo drustvo bices pitan!
-Covjece, budi jako oprezan, jer covjek cesto uzima hranu koja mu nije dozvoljena, zalazi tamo gdje mu nije mjesto i sjeda u drustvo koje ga mijenja, i tako, malo po malo, odlazi njegova vjera a da to on i ne osjeca.
-Znak da ne ko trazi znanje u ime Allaha dzellesanuhu je njegova
skrusenost, poboznost i skromnost
.
-Nastojte da prisustvujete dzenazama jer je u tome nagrada onom koji
je strpljiv u onome sto ga je pogodilo, onom koji klanja dzenazu i
onom koji umrlog zagrce. Ko priceka dok umrli bude zakopan, bice mu
oprosteno sedamdeset velikih grijeha.
-O ljudi, cuvajte se odugovlacenja u poslu jer sam cuo jednog od dobrih
ljudi kako kaze: "Mi ne zelimo umrijeti prije nego sto se pokajemo, a
umiremo ne pokajavsi se."
-Prije uzimanja hrane ima dvanaest lijepih svojstava, od kojih su cetiri
duznost, cetiri sunneta i cetiri pohvalna svojstva. Duznosti su: prouciti
Bismillahi-r-Rahmanir-r-Rahim (U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog),
smatrati jelo lijepim, zadovoljiti se postojecim i zahvaliti na toj
blagodati. Sunneti su: sjediti na desnoj nozi, jesti ispred sebe, jesti
trima prstima desne ruke i oblizati prste. A pohvalna svojstva su:
oprati ruke prije i poslije jela, smanjiti zalogaj, dobro sazvakati hranu i
ne gledati u lica prisutnih za vrijeme jela.

-Najvrijednija stvar je zarada na serijatski dozvoljeni nacin i brat u vjeri
koji, ako se s njim dogovaras o ovosvjetskim poslovima, uvjeris se u
ispravnost njegova misljenja, a ako se s njim dogovaras o stvarima
vjere, uvjeris se da je pravi znalac u tome.
-Covjek moze biti ucen, a da ne bude pobozan, a moze biti pobozan, a
da ne bude ucen (razuman).
Medjutim, Muslim ibn Jesar je bio i
pobozan i ucen i pametan.
-Divan i je bio Bekr ibn Abdullah! Cuo sam ga kako jednom zapovijeda
da se bude blag i kako potstice na oprost rekavsi: "O ljudi, zagasite
svoju srdzbu sjecajuci se dzehennemske vatre!" A Ebu Derda je rekao:
"Dok je u srdzbi, covjek je najblizi Allahovoj srdzbi."
-Ko se okitio razumom, spasio se propasti.
-Lijepo postupaj s ljudima jer je zadrzavanje medju njima kratko.
-Dvoje ne mogu nikada zajedno: zadovoljstvo i zavist.
-Dvoje se nikada ne razdvajaju: pohlepa i mrznja.
-Covjek gospodari razumom, darezljivoscu i blagoscu
.
Ne idi nikom osim onom cijem dobru se nadas, od cije vlasti ne
strahujes, ciji blagoslov ocekujes i cijim znanjem ces se moci okititi.

Inspiraciju sam dobio da nadopunim sestru koju sam citao na ovom blogu
http://sabahhajrula.blogger.ba/arhiva/2009/04/20/2143044
i propratio ovim hadisom "
"Mu'min prema mu'minu je kao dijelovi jedne zgrade, jedan drugog ucvršcuje." I tada, on svoje prste ispreplete.(Mutfefekun alejhi)"

A upotpunio sam ovo sve Audio predajom pod nazivom "Mudre izreke i mudrosti Hasana el Basrija,pa bujrum u audio teku...


Odgoj i moralne vrline-Hasan el Basri

19.04.2009.

O dzinima i sejtanima

-Postoje li medju dzinima i sejtanima muskarci i zene?
Preneseno je u dva Sahiha od Enesa r.a. da je rekao: Prije ulaska u nuznik Poslanik s.a.v.s. je govorio: Allahumme inni euzu bike minel-hubsi vel-habaisi!Allahu moj,utjecem ti se od hubusa i habaisa((Buhari mea el-Feth 1/242;Muslim bi serhi Nevevi 4/70)
Buhari rahimehullah je rekao: Seid ibn Zejd je rekao: Govorio nam je Abdulaziz :Kada je htio uci...Rekao je Ibn el-Esir rahimehullah: El-Hubus,s dammom na harfu ba,je mnozina od rijeci el-habais sto znaci dzini muskarci,a el-habais je mnozina od rijeci el-habaise a znaci dzinske zene.
Ranije smo naveli hadis koji je prenio Ebu Hurejre r.a. o vrijednosti Ajeta Kursije.Komentarisuci posljednju recenicu u tom hadisu:Ako to kazes,do jutra ti se sejtan nece pribliziti.Ibn-Hadzer rahimehullah je rekao: Preneseno je u Ebu Mutevekilovoj predaji:Nece ti se pribliziti ni musko ni zensko od dzina.Dok u Ibn-Dirrisovoj predaji stoji:Nece ti se od dzina pribliziti ni musko ni zensko,ni malo ni veliko.(Fethu-l-Bari 4/488) Iz navedenog se razumije da dzina ima i muskaraca i zena,a Allah najbolje zna.
-Da li su dzini serijatski obaveznici?
Da,dzini su serijatski obaveznici isto kao i ljudi,bez ikakve razlike.Rekao je Ibn-Abdulber rahimehullah: Ulema smatra da su dzini serijatski obveznici i da se objava obraca i njima.Dokaz su ajeti:
" O skupe dzinski i ljudski,zar vam iz redova vasih nisu dolazili poslanici koju su vam ajete Moje kazivali i upozoravali vas da ce te ovaj vas dan docekati?(El-En'am 130)
"Pa koju blagodat Gospodara svog poricete?!".(Er-Rahman 13)

Rekao je Fahrudin er-Razi rahimehullah:Svi se slazu da su svi dzini serijatski obaveznici.
Kadija Abduldzebar rahimehullah je rekao: Nije nam poznato da neko smatra da dzini nisu serijatski obaveznici".(Lukatu-l-merdzan str 71)
Subki rahimehullah u svojoj zbirci fetava je rekao:Ako pitas da li oni podlijezu serijatskim obavezama u primanju(usulu) ili u svemu,odgovor bi glasio da podlijezu u svemu.Jer,ako je potvrdjeno da je Poslanik s.a.v.s. poslan njima kao i ljudima,da su poziv i zakon opceg karaktera onda su  duzni izvrsavati sve obaveze koje su u stanju izvrsiti,osim ako postoji dokazi koji nesto izuzima.U skladu s tim kazemo da su obavezni klanjati,zekat dati ako posjeduju nisab uz propisane uslove,hadz obaviti,ramazan postiti i dr.Haram im je sve sto je Serijat zabranio".(Lukatu-l-merdzan str 93)

Vehid Abduselam Bali-Zastita od dzina i sejtana u svjetlu Kur'ana i Sunneta

19.04.2009.

Zelis li biti idealna muslimanka 41 -cetvrti dio

"Allahov Poslanice,Ebu Sufjan je skrt covjek.Ono sto mi daje nije dovoljno za mene i moje dijete,osim ako uzmem od njega bez njegovog znanja".On joj je rekao: Uzmi onoliko koliko je dovoljno tebi i tvom djetetu,ali umjereno".(Buhari i Muslim-Serhu-s-sunne 9/327)
Tako je islam zene ucinio odgovornim za lijepo ponasanje u upravljanju kucnim poslovima.Muslimanka razumije odgovornost koju joj je islam dao,da se brine o kuci svoga muza i djeci tako sto ce biti "pastirica" u kuci svog muza i u pogledu odgoja djece.Ona se podsjeca na odgovornost u prepoznavanju svoje uloge u hadisu u kojem je Poslanik s.a.v.s.,svaku osobu u Islamskom drustvu ucinio odgovornim za one koji su joj podredjeni i to na nacin da nijedan muskarac ili zena ne moze izbjeci odgovornost: "Svako od vas je pastis i svako ce biti odgovoran za svoje stado.Vlaadar je pastir,covjek je pastirc u podorici,a zena pastirica u kuci svoga muza i u pogledu djece.Svako od vas je pastir i svi cete biti odgovorni za svoje stado".(Buhari i Muslim:Serhu-s-sunne 9/327)
Prava muslimanka se uvijek odlikuje njeznoscu prema svojoj djeci i brigom o svome muzu.Ovo su dvije najljepse karakteristike koje zena.u svakom vremenu,treba imati.Poslanik s.a.v.s. je posebno isticao ove dvije osobine olicine u primjeru kurejsijskih zena,najbolji zena medju Arapima,kada je u pitanju ljubav prema djeci,vodjenje briga o muzu,postivanje njihovih prava i pridavanje paznje njegovoj imovini brizno,casno i mudro: "Najbolje zene koje jasu deve su zene Kurejsa.One su najosjecajnije prema svojoj djeci dok su mala i najopreznije kada je u pitanju imovina njihovih muzeva".(Muslim 16/81)
Ovo je vrijedno svjedocanstvo od strane Poslanika s.a.v.s. koje dokazuje psiholoske i moralne kvalitete zena Kurejsijki,sto naglasava njihovu ljepotu i vrline.Ovo svjedocenje predstavlja poziv svakoj muslimanki da oponasa kutejsijske zene u njihovoj ljubavi prema djeci i vodjenju brige o muzevima.Ovo su dvije vazne karakteristike koje doprinoste uspjesnosti u braku,pojedince i porodice cine sretnim i potpomazu napredak drustva.
Velika je cast za zenu da se brine o svome muzu svako jutro i vecer i gdje god on ide,ona se prema njemu odnosi njezno i na lijep nacin,sto ce njegov zivot ispuniti radoscu,smirenoscu i stabilnoscu.Muslimanke imaju najbolji primjer u Aisi r.a. koja je pratila Poslanika s.a.v.s. na hadzdz,obasipajuci ga paznjom,stavljajuci parfem na njega svojom rukom prije nego bi obukao ihram i nakon sto bi skinuo ihram,prije nego bi obavio Tavafu-l-ifade".
Ona za njega odabira najbolji parfem koji moze naci.Ovo se navodi u brojnim sahih-hadisima koje prenose Buhari i Muslim kao naprimjer:
"Stavljala sam parfem na Allahovog Poslanika i vlastitim rukama prije nego je obukao ihram i kada je zavrsio,a prije nego je obavio tavaf oko Kabe".(Muslim 8/99)
"Stavljala sam parfem na Allahovom Poslanika ovim svojim dvjema rukama kada je oblacio ihram i kada ga je skidao,prije nego sto je obavio tavaf-i ona rasiri svoje ruke".(Fethu-l-Bari 3/585)

18.04.2009.

Kako dzini mjenjaju oblike?

Na dan Bedra Iblis se pojavio u liku velikana plemena Benu Mudledz.Surake ibn Malika.Pridruzio se musricima sa svojom vojskom i rekao im: Niko od ljudi ne moze vas danas pobijediti!Ja vas stitim.Kada su ljudi stali u borbene redove Poslanik s.a.v.s. je zgrabio saku prasine i bacio je musricima u oci.Nakon toga,oni su se razbjezali.Dzibril a.s. je krenuo prema Iblisa,a njegova ruka bila je u ruci nekog musrika,kada ga je ugledao istrgao je ruku iz ruke tog covjeka i dao se u bijeg.Isto je ucinila i njegova vojska.Taj covjek rece: Suraka,zar nisi rekao da si nam zastitnik?Rekao je: Ja vidim sto vi nevidite,ja se bojim Allaha!On zestoko kaznjava.To je rekao kad je ugledao meleke.Ovo je rekao Ibn-Abbas r.a.(Ibn Kesir 2/317)

Rekao je Ibn-Tejmijje rahimehullah: Dzini nekada uzimaju ljudski a nekada zivotinjski oblik.Pretvaraju se u ljude zmije,paukove,deve,krave,bravcad,konje,mazge,magarce,ptice i slicno.(Risaletu-l-dzinni  str 32)

-Kako dzini mijenjaju oblike?

Kadija Ebu Ja'la Muhammed ibn el-Husejn ibn el-Ferra rahimehullah je rekao: Sejtani nemaju moc mijenjanja svog osnovnog izgleda u kojem ih je Allah Azze we Dzelle stvorio niti da uzimaju nove oblike.Moze biti da ih je Allah subhanehu ve te'ala,poducio nekim rijecima ili postupcima koje kada izgovore ili urade Allah subhanehu ve te'ala im izmjeni izgled.Zbog toga kazemo da oni mogu promjeniti izgled i prikazivati se u razlicitim oblicima u smislu da su u stanju da izgovore rijeci ili urade nesto nakon cega im Allah Azze we Dzelle,obicno izmjeni oblik.Medjutim,nemoguce je da oni sami sebi mjenjaju oblik.Jer,bukvalni prelazak iz jednog oblika u drugi biva razbijanjem i kidanjem dijelova tijela,a to izaziva smrt (Akamu-l-merdzan str 19)

Ova tvrdnja je lijepa ali je treba dokazati.Ovoj izjavi kao dokaz moze posluziti predaja koju je prenio Ibn-Ebi Sejbe rahimehullah u kojoj stoji da su pred Omerom r.a. spomenute pustinjske prikaze pa je rekao: Niko ne moze promjeniti oblik u kojem ga je Allah,subhanehu ve te ala stvorio.Oni imaju sihirbaze poput vasih.Kada ih vidite proucite ezan!Rekao je Ibn-Hadzer rahimehullah: Lanac prenosilaca ove predaje je vjerodostojan.(Fethu-l-bari 6/344)

Ibn-Ebi ed-Dunja rahimehullah je prenio od Dzabira r.a. da je rekao: Upitan je Allahov Poslanik s.a.v.s.,o pustinjskim prikazama,pa je rekao: To su dzinski sihirbazi.Medjutim lanac prenosilaca hadisa je veoma slab.Ima tri slabosti o kojima ne mozemo ovdje govoriti.

To se ne kosi s hadisom koi je prenio Muslim rahimehullah u Sahihu od Dzabira r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: Nema zaraze,sujevjerja niti pustinjskih prikaza".(Muslim bin serhi Nevevi 14/217).Poslanik s.a.v.s. u hadisu ne negira postojanje pustinjskih prikaza,vec negira vjerovanja Arapa da ih one mogu zavesti.Rekao je Nevevi rahimehullah: Vecina ucenjaka u vezi s ovim kaze da su Arapi vjerovali da te prikaze,inace vrsta sejtana,zive u pustinjama i prikazuju se ljudima u raznim oblicima kako bi zalutali i umrli u pustinji.Poslanik s.av.s. je to vjerovanje ponistio.Drugi opet kazu da hadis ne negira postojanje pustinjskih prikaza vec negira ubjedjenja Arapa da se prikazuju u raznim oblicima i ubijaju ljude.Stoga kazu: ...nema pustinjskih prikaza,znaci ne mogu nikoga skrenuti s puta.Toj tvrdnji ide u prilog hadis u kome stoji: Nema pustinjskih prikaza,postoje samo se'ali.Ucenjaci kazu da se'ali s fethom na slovu sin znaci dzinski sihirbazi,to jest medju dzinima ima i sihirbaza koji se bave magijom i prikazuju stvari drugacijim".(Muslim bi serhi Nevevi 14/217)

Muslim rahimehullah je u Sahihu prenio od Ebu Saiba,rahimehullah oslobodjenog roba Hisama ibn Zuhre rahimehullah da je rekao: Usao sam u kucu Ebu Se'ida el-Hudrija r.a. i zatekao ga da klanja.Sjeo sam i sacekao da zavrsi namaz.Cuo sam neke pokrete ispod kreveta u njegovoj kuci,kad ono velika zmija.Ustao sam da je ubijem,ali mi je Ebu Se'id rukom pokazao da sjednem.Kada je predao selam pokazao je na obliznju kucu i rekao:Vidis li onu kucu?Rekao sam:Da.Rekao je: U toj kuci je zivio tek ozenjen mladic.Otisao je s Poslanikom s.a.v.s. na Hendek.Dok su oni tamo bili mladic je zatrazio dozvolu od Poslanika s.a.v.s. rekao je: Allahov Poslanice,dozvoli mi da obidjem suprugu?Poslanik s.a.v.s. mu dozvoli i rece:Ponesi oruzje sa sobom zbog plemena Benu Kurejze!Mladic je brzo otisao supruzi.Zatekao ju je na vratima.Spopala ga je ljubomora,pa je zamahnuo kopljem da je probode!Ona rece:Nemoj zuriti dok ne udjes u kucu i vidis sta je u njoj!Usao je i ugledao ogromnu zmiju smotanu na krevetu.Probo ju je kopljem,potom izasao i zabo ga u dvoristu.Zmija se pokrenula na vrhu koplja,i mladic je pao.Ne zna se ko je prije umro mladic ili zmija.Kada su to ispricali Poslaniku s.a.v.s. rekao je: U Medini zive dzini koji su primili islam.Kada dozivite nesto od njih opomenite ih tri dana,ako se nakon toga pojave ubijte ih,to su sejtani".(Muslim bi serhi Nevevi 14/235)

Vehid Abduselam Bali-Zastita od dzina i sejtana u svjetlu Kur'ana i Sunneta

17.04.2009.

Dzini se prikazuju i mijenjaju oblike

-Sejtan ima rogove
Preneseno je od Amr ibn Anbese r.a. da je rekao: Od Ebu Hurejre r.a. preneseno je da je rekao: Allahov Poslanik s.a.v.s. me zaduzio da cuvam prispjeli sadakatul fitr.Neko je dosao i poceo uzimati hranu.Uhvatio sam ga i rekao: Tako mi Allaha prijavit cu te Allahovom Poslaniku!Rekao je:Nuzda me natjerala,imam brojnu porodicu,u velikoj sam nestasici.Pustio sam ga.Sutradan,Poslanik s.a.v.s. me upita: Sta je s tvojim sinocnim zarobljenikom?! Rekao sam: Allahov Poslanice pozalio se da ima brojnu porodicu i da je u velikoj nestasici.Sazalio sam se na njega i pustio ga.Rekao je: Slagao ti je,ponovo ce se vratiti.Bio sam siguran da ce se vratiti,jer je to Poslanik s.a.v.s. rekao.Sacekao sam ga u zasjedi.Kada je poceo uzimati hranu uhvatio sam ga i rekao: Prijavit cu te Allahovom Poslaniku.Rekao je: Pusti me,siromah sam a imam brojnu porodicu.Necu vise dolaziti.Sazalio sam se na njega i pustio ga.Sutradan,Poslanij s.a.v.s. ponovo upita: Ebu Hurejre,sta je s tvojim zarobljenikom?!Rekao sam Allahov Poslanice,pozalio se da ima brojnu porodicu i da je u velikoj nestasici,sazalio sam se na njega i pustio ga.Rekao je: Slagao ti je,ponovo ce se vratiti.Sacekao sam ha po treci put.Kada je poceo grabiti ugrabio sam ga i rekao: Nema druge,prijavit cu te Allahovom Poslanikju.Ovo ti je treci i posljedni put da dolazis!Rekao si da neces.Rekao je: Pusti me,poducit cu te rijecima kojima ce te Allah okoristiti.Rekao sam: Koje su to rijeci?Rekao je: Kada legnes u postelju prouci ajet kursiju: Allahu la ilahe illa huve el-Hajul el-Kajjum do kraja,cijelu noc cuvat ce te cuvar od Allaha i nece ti sejtan moci prici do svanuca.Ponovo sam ga pustio.Sutradan,Poslanik s.a.v.s. ponovo upita: Ebu Hurejre,sta je s tvojim zarobljenikom?Rekao sam:Allahov Poslanice,rekao me je poduciti necemu korisnom pa sam ga pustio.Poslanik s.a.v.s. je rekao: A cemu to?Rekao sam: Rekao mi je kad legnem u postelju da proucim ajet kursiju: Allahu la ilahe illa huve el Hajju el Kajjum do kraja,cijelu noc cuvat ce me cuvar od Allaha i nece mi sejtan moci prici sve do svanuca-a ashabi su vise od svih zudili za dobrom.Poslanik s.a.v.s. je rekao: On je veliki lazov ali ti je sada istinu rekao.O Ebu Hurejre,znas li skim pricas vec tri noci?!Rekao sam ne: Ne.Poslanik s.a.v.s. je rekao: To je bio sejtan".(Buhari 4/487,6/336,9/55 Fethul Bari)
Rekao je Ibn Hadzer: U hadisu koji je prenio Ubej ibn Ka'b r.a. a zabiljezio ga Nesai rahimehullah,stoji: Imao je ostavu za hurme koju je obilazio i primjetio je da uvijek nedostaje hurmi.Jednom prilikom zatekao je bice slicno tek punoljetnom mladicu.Rekao mu je: Da li si dzin ili covjek?Rekao je:Ja sam dzin.U hadisu se navodi da mu jos rekao:Culi smo da volis sadaku pa smo htijeli da probamo tvoju hranu.Upitao ga je: Sta nas ljude cuva od vas?Rekao je: Ajet kursi.Kada su to ispricali Poslaniku s.a.v.s. rekao je: Pokvarenjak je rekao istinu.
Prethodni hadis Ibn-Hadzer rahimehullah je uzeo za dokaz da se dzini mogu prikazati u odredjenim oblicima i u takvom stanju ih je moguce vidjeti.A ajet u kojem Allah Azze we Dzelle kaze: "On vas vidi,on i vojske njegove,odakle bi njih ne vidite".(El-Ea'raf 27)
Na drugom mjestu je rekao: Prenio je Bejheki rahimehullah u djelu Menakibu es-Safi svojim lancem prenosilaca od Rabia rahimehullah,da je rekao:Cuo sam Safiju rahimehullah,kada je rekao: Ko tvrdi da vidi dzine necemo prihvatiti njegova svjedocenja na sudu,osim ako je vjerovjesnik!Ovo se odnoci na one koji tvrde da ih vide u obliku u kojem su stvoreni.Dok tvrdnja da ih vidi nakon promjene oblika u vidu zivotinja nije sporna,jer mnogo je predaja koje govore da oni mogu mjenjati oblike.
Poslanik s.a.v.s. je rekao: Zmije su izobliceni dzini poput Israelovih potomaka koji su izobliceni u svinje i majmune".(Ibn Hibban,Taberani,Ibn Hatim,Albani ga je ocjenio vjerodostojnim).
Ebu Kilabete r.a. je prenio od Vjerovjesnika s.a.v.s. da je rekao: Rekao je Poslanik s.a.v.s. : Kada klanjate dovoljno je da stavite ispred sebe perdu koliki je stap na kraju sedla.Ukoliko nemate ispred sebe perdu dugu kao stap na sedlu namaz ve vam prekinuti,ako ispred njega prodje:Magarac,zena ili cni pas.Upitao sam:Ebu Zerre kakva je razlika izmedju crnog,zutog ili crvenog psa?Rekao je: Isto sam i ja pitao Allahovog Poslanika s.a.v.s. pa mi je rekao: Crni pas je sejtan".(Muslim bin serhi Nevevi 4/226,Nesai 2/64,Ibn Madze 1/306,Darimi 1/329)
Rekao je Ibn Tejjmije rahimehullah: Crni pas je sejtan u psecoj rasi.Sejtani cesto uzimaju taj oblik kao i oblik crne macke.Razlog tome je sto crna boja vise od drugih pogoduje sejtanskim silama i posjeduje toplotnu energiju".(Risaletu-l-dezini str 41)

Vehid Abduselam Bali-Zastita od dzina i sejtana u svijetlu Kur'ana i Sunneta

16.04.2009.

O muzici i instrumentima

Ali b. Ebi Talib r.a., kaže: Allahov Poslanik s.a.w.s., je rekao: "Kada se moj ummet počne baviti sa sljedećih 15 stvari zapašće u belaje i iskušenja. Bi rečeno, koje su to stvari o Allahov Poslaniče? On reče: Kad se monopol uspostavi nad ratnim plijenom, i kada emanet i povjereništvo postane ratnim plijenom, i kada davanje zekata bude muka, i kada čovjek bude pokoran svojoj ženi a nepokoran svojoj majci, dobar prema svome prijatelju a loš prema svome ocu, i kada se glasovi počnu dizati u džamijama, i kada vođa jednog naroda bude najgori od njih, i kada neki čovjek bude čašćavan zbog straha od njegova šerra, i kada se počne piti alkohol i oblačiti svila, i kada se budu nabavljale pjevačice i me'azif/muzika, i kada zadnje generacije muslimana budu proklinjale prve generacije muslimana – neka tada iščekuju užareni vjetar ili propadanje u zemlju ili deformaciju (tijela i duše)!" (Sunen Tirmizi, br.2210.)

Sehl b. Sa'ad r.a., kaže: Rekao je Allahov Poslanik s.a.w.s.: "Pred smak svijeta pojaviće se propadanje u zemlju, gađanje iz nebesa i deformacija. Bi rečeno: Kada će se to pojaviti, o Allahov Poslaniče? Reče: Kada se pojavi muzika (me'azif), pjevačice i kada se ohalali alkohol!" (Taberani, el-Mu'udžem el-Kebir, br.5810.

Ibnu Sabit r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao: "U mom ummetu će biti propadanja u zemlju, deformacije i gađanja iz nebesa! Rekoše: O, Allahov Poslaniče, hoće li oni svjedočiti šehadet: da nema drugog boga osim Allaha (la ilahe illalah)? Reče: Da, ali će me'azif/muzika, alkohol i svila uzeti maha!" (Musannef Ibnu Ebi Šejbeh, 37545.)

Abdurrahman b. Jezid prenosi da je Abdullah b. Mes'ud r.a., rekao: "Pjesma urađa licemjerstvom u ljudskom srcu isto kao što voda urađa plodom, a zikr urađa imanom u srcu isto kao što voda urađa plodom." (Sunen el-Bejheki el-Kubra, br.20796.)

Ebu Osman el-Lejsi prenosi da je Jezid b. el-Velid el-Nakid rekao: "O Emevije, dobro se čuvajte pjesme i muzike jer ona umanjuje stid, pojačava strasti, obara ljudskost, zamjenjuje alkohol i proizvodi isto što proizvodi i alkohol. Ako se baš morate baviti pjesmom i muzikom onda je udaljite od vaših žena jer pjesma i muzika pozivaju na zinaluk/blud!" (Šu'abul-Iman, br.5180.)

Imam, mufessir el-Alusi rhm., kaže:"Pjevanje je uhoda srca, kradljivac ljudskosti i razuma, kruži tminama srca i razotkriva njegove tajne. Čovjeka čini zamišljenim i rasplamsava pri njemu pohote, strasti, prostakluk i grubost. Vidjećeš nekog mirnog čovjeka, smirenog i razumnog, na kome se vide znaci imana i znanja, čiji je govor mudrost, a ćutnja ibret i pouka – kada počne slušati muziku razum i stid mu oslabe, ljudskotina i svjetlo mu ponestaje, odaje tajne koje je u sebi krio, i iz svjetla ćutnje i smirenosti prelazi u stanje galame, nesvijesti i tresanja kao da je džin postao. Možda će početi da pljeska rukama i da cupka po zemlji svojim nogama. Isto ovo i još više izaziva i alkohol!

Od Abdullaha sina imama Ahmeda rhm., se bilježi da je rekao: Pitao sam svoga oca o pjevanju pa mi je rekao: Pjevanje izaziva licemjerstvo u srcu, i ne sviđa mi se! Potom je naveo riječi imama Malika rhm., koji kaže: "Time se kod nas u Medini bave samo griješnici-fussak."

El-Muhasibi, u djelu el-Inša', kaže: Pjevanje je haram poput mrcine.Imam el-Tarsusi bilježi isto u djelu Edebul-Kada': Imam Šafija rhm., kaže: "Pjevanje je zabranjeno gubljenje vremena koje sliči stvarima koje su batil i neispravne. Ko se bude mnogo bavio pjevanjem ta osoba nije normalna i svjedočenje joj se odbija."

Hafiz Ibnul-Kajjim rhm., je rekao: "Alkohol opija krv i tijelo a muzika i pjesma opijaju srce i dušu!" (Pogledaj: Medaridžul-Salikin, 1/493.)

15.04.2009.

Vrsta dzina,boraviste dzina i hrana dzina

-Vrste dzina
Preneseno je od Ebu Sa'lebe el-Husenija r.a. da je rekao: Rekao je Poslanik s.a.v.s.: "Dzina ima tri vrste:oni koji imaju krila i lete,vrsta koja je u obliku zmija i akrepa i oni koji se stalno sele".(Taberani,Hakim,Bejheki,lanaca prenosioca vjerostojan,Albani ocjenio vjedostojnim)

-Boraviste dzina
Dzini uglavnom nastanjuju mjesta udaljena od ljudi kao sto su pustinje,neki se nastanjuju na smetljistima i otpadima,a ima ih koji zive medju ljudima.Potvrdjen je u oba Sahiha Poslanikov s.a.v.s. cast izlazak u pustinju gdje je dzinima ucio Kur'an i gdje ih je poducavao vjeri.Predaje o tome prenijeli su Ibn Abbas i Ibn Mes'ud r.a.
Nastanjuju se na smetljistima i otpadima jer jedu ostatke ljudske hrane.Hados o tome prenio je Ibn-Mesud r.a. a zabiljezio imam Muslim rahimehullah,vec smo ga naveli.
Takodjer,borave u nuznicima.Preneseno je od Zejd ibn Erkama r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: Ovi nuznici su nastanjeni.Zato kada ulazite u njih recite: Allahume inn eu'zu bike minel-hubsi ve el-habaisi! Allahu moj utjecem Ti se od muskih i zenskih dzina(ebu Davud,Nesai,Ibn Madze,Ahmed-vjerodostojan)-to jest,nastanuju ih dzini.
Pitao sam jednog dzina muslimana: Stanujes li u nuznicima?Odgovorio je: Ne. Rekao sam: U hadisu je receno da dzini stanuju na tim mjestima?Rekao je: U njima borave samo dzini nevjernici,oni biraju necista i prljava mjesta za stanovanje.Mozda to i jeste tako.Primjetio sam da dzine nevjernike uznemiracaju mirisi,narocito mosus,za razliku od dzina muslimana koji vole lijepe mirise kao i ljudi muslimani.
Dzini stanuju i u rupama i procjepima.Prenio je Nesai rahimehullah svojim lancem prenosilaca od katade rahimehullah,on od Abdullah ibn Serdzesa r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: Nemojte mokriti u rupe!Karadu rahimehullah su upitali: Zbog cega je nepozeljno mokriti u rupe?Rekao je: Prica se da u njima stanuju dzini.(Ebu Davud,Nesai,Ahmed-vjerodostojan)
Takodjer,nastanjuju torove deva.Preneseno je u Muslimovom Sahihu i drugim zbirkama da su tu boravista sejtana.
-Da li dzini jedu i piju
Jasni i vjerodostojni hadisi govore o tome da dzini jesu i piju.Imam Buhari rahimehullah u svom Sahihu prenio je od Ebu Hurejre r.a. da je nosio posudu za Poslanikove s.a.v.s. potrebe abdesta i pranje posle nuzde.Jednom prilikom,dok je slijedio Poslanika s.a.v.s. s posudom Poslanik s.a.v.s. je rekao : Ko je to? Rekao je: Ja,Ebu Hurejre.Rekao je: Donesi mi kamenje da se ocistim!Ali,ne donosi mi kost i balegu!Ebu Hurejre r.a. je rekao: Donio sam kamenje zamotano u mojoj odjeci,stavio ih pored njega i udaljio se.Nakon toga,isao sam s njim i upitao ga: Zbog cega ne moze kost i balega?Rekao je: To je dzinska hrana.Dosla mi je dzinska delegacija iz mjesta Nesibin(poznato mjesto na arapskom poluostrvu)-a divni li su oni dzini.Trazili su opskrbu,pa sam zamolio ALlaha da na svakoj kosti i balegi koju naidju nadju hranu".(Buhari mea El-Feth 7/171)
Prenio je Muslim rahimehullah od Abdullaha Ibn Omera r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: Kada jete i pijete,jedite i pijte desnom rukom,jer sejtan jede i pije lijevom rukom.(Muslim bi serhi Nevevi 13/191)
Takodjer je Muslim rahimehullah prenio od Huzejfe r.a. da je rekao: Kada smo s Poslanikom s.a.v.s. bili na sofri nismo pruzali ruke prema hrani dok to ne bi ucinio Poslanik s.a.v.s. Jednom prilikom,bili smo za sofrom i dosla je neka djevojcica zureci kao da je neko tjera i pruzila je ruku prema hrani.Poslanik s.a.v.s. ju je uhvatio za ruku.Nakon nje dosao je neki beduin i on je zurio kao da ga neko tjera.Poslanik s.a.v.s. je uhvatio i njegovu ruku te potom rekao: Sejta moze jesti sao hranu pri kojoj se ne spomene Allahovo ime.On je doveo ovu djevojcicu kako bi putem nje mogao jesti ali ja sam uhvatio njenu ruku,potom je doveo i ovog beduina kako bi jeo putem njega aki i njegovu sam ruku zadrzao.Tako mi onoga u cijoj je ruci moja dusa,njegova ruka je u mojoj skupa s njenom rukom(rukom djevojcice)".(Muslim bi serhi Nevevi 12/190)
U Muslimovom rahimehullah Sahihu preneseno je od Dzabira ibn Abdullaha r.a. da je cuo Allahovog Poslanika s.a.v.s. kako govori: Kada covjek zeli uci u svoju kucu i spomene Allahovo ime pri ulasku i jelu sejtan kaze(drugim sejtanima)" Ovde za vas nema konaka ni vecere!Ako pri ulasku ne spomene Allahovo ime sejtan kaze: Nasli ste konak!Ako i pri hrani ne spomene Allaha kaze: Nasli ste i konak i veceru!".(Muslim bin Serhi 13/190)
U vezi sa pitanjem da li dzini jedu i piju ulema se podjelila na tri misljenja.
Prvo misljenje:Dzini ne jedu i ne piju.Ovo misljenje je neispravno jer nema dokaza koji ukazuje na njega.
Drugo misljenje: Neke vrsta dzina jesu i piju a neke ne.Za svoj stav nasli su uporiste u predaju koju je prenio Ibn-Abdulber rahimehullah od Vehb ibn Munebbiha rahimehullah a glasi: Dzina ima nekoliko vrsta.Najodabraniji od njih su u vidu vjetra,ne jedu,ne piju i ne razmnozavaju se.Druga vrsta sve to radi.Treca vrsta su dzinski sihirbazi,pustinjske i nocne prikaze.(Fethu-l-Bari 6/345)
Dokaz im je i predaja koju smo vec naveli od Ebu Selebe el-Husenija r.a. u kojoj se navodi da dzina ima nekoliko vrsta.Ovo misljenje je mozda i tacno.
Trece misljenje: svi dzini jedu i piju.Vkerovatnoca ispravnosti ovog misljenja je mnogo veca od prethodnog.Na njegovu ispravnost ukazuju prethodno navedeni hadisi.A Allah Azze we Dzelle najbolje zna.
Hadis koji je prenio Abdullah ibn Mes'us r.a. zabiljezio je imam Muslim rahimehullah i sljedecoj verziji: Vama pripada svaka kost nad kojom je spomenuto Allahovo ime.U vasim rukama bit ce puno mesa.".(Muslim bin Serhi 4/170) Isti hadis je prenio i Ebu Davud rahimehullah i drugi u verziji:... Svaka kost nad kojoj nije spomenuto Allahovo ime...Postoji mogucnost da je neki od prenosilaca promjenio znacenje.Ako nije to,onda se Muslimova predaja odnosi na dzine muslimane a druga predaja na sejtane.Allah Azze we Dzelle najbolje zna.

Vehid Abduselam Bali-Zastita od dzina i sejtana u svjetlu Kur'ana i Sunneta

14.04.2009.

Zelis li biti idealna muslimanka 41 -treci dio

"Moja ruka je u tvojoj ruci i ja necu zaspati dok ti ne budes zadovoljan sa mnom".(Taberani-Sahih 4/312)
Prava muslimanka zna da islam,koji umnogostrucava njenu nagradu za poslusnost svome muzu i koji cini da to bude razlog njenog ulaska u Dzennet,takodjer upozorava svaku zenu koja zastranjuje od puta poslusnosti u braku i zanemaruje vodjenje brig o svome muzu,da ce biti odgovorna za taj grijeh i da ce je meleki proklinjati.
Buhari i Muslim prenose od Ebu Hurejre da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Kada muz pozove svoju zenu u postelju,pa se ona ne odazove i on zaspe ljut na nju,meleki je proklinju sve do jutra".(Fethu-l-Bari 9/294)
 Muslim prenosi od Ebu-Hurejre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Tako mi Onoga u Cijoj je Ruci moja dusa,nece nijedan covjek pozvati svoju zenu u postelju,pa ga ona odbije,a da nece Onaj Koji je na nebesima biti srdit na nju sve dok njen muz ne bude ponovo zadovoljan s njom".(Muslim 10/7)
Proklinjanje meleka ce zadesiti svaku zenu koja je buntovna i neposlusna;ovo ne iskljucuje one koje se presporo i nerado odazivaju svojim muzevima.
"Allah ce prokleti one zene koje odugovlace kada ih njihovi muzevi pozovu u postelju  i govore: Sad cu,Sad cu...sve dok on ne zaspe".(Taberani 4/312-Sahih)
Brak u islamu podjednako ima za cilj ocuvanje casti i muskarca i zene,zato je duznost zene da se odazove pozivu svoga muza radi intimnoga odnosa.Ona ne treba izmisljati nekakve smijesne izgovore i pokusavati da to izbjegne.Zato nekoliko hadisa upozoravaju zenu da se odazove potrebi svoga muza koliko god je to u stanju,bez obzira na to koliko je zauzeta i koliko zapreka mogla imati,osim ukoliko se radi o necemu jako hitnom ili nekakvom nezaobilaznom razlogu da to ne ucini.
U jednom od ovih hadisa,Poslanik s.a.v.s. je rekao: "Kada muz pozove zenu u postelju,neka se odazove,makar jahala na devi".(Bezzar-prenosioci su povjerljivi)
"Kada muz pozove zenu,neka dodje,makar bila zauzeta sa sporetom(kuhala hranu)".(Tirmizi Hasen-Sahih 2/314)
Problem zastite casti covjeka i njegovo cuvanje od iskusenja je vaznije od bilo cega drugog sto zena uradi,jer islam zeli da i muskarac i zena podjednako zive u okruzenju koje je u potpunosti cisto i oslobodjenje od svih motiva fitne(smutnje) ili haram zadovoljstva.Plamen seksualne zelje i mastanja ih tjeraju da se zadovoljavaju na nacin na koji to nije haram,jer su zanemarili zadovoljavanje na dozvoljen nacin.Na ovo je mislio Poslanik s.a.v.s. u hadisu kojeg prenosi Muslim od Dzabira: "Ako nekoga privuce neka zena,neka ode svojoj zeni i obavi odnos sa njom,jer ce ga to smiriti".(Muslim 9/178)
Zenama,ciji su muzevi srditi na njih,daje se upozorenje takvih razmjera da to treba uzdrmati savjest svake plemenite zene koja vjeruje u Allaha i Sudnji dan.Kaze joj se da njen namaz i dobra dijela nece biti primljeni sve dok njen muz ne bude ponovo zadovoljan sa njom.Ovo se navodi u hadisu kojeg prenosi Dzabir ibn Abdullah r.a. : "Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao: "Postoje ljudi ciji namaz nece biti primljen,kao ni njihova dobra dijela: neposlusan rob,sve dok se ne vrati svome gospodaru i stavi svoju u njegovu ruku,zena na koju je ljut njen muz,sve dok opet ne bude zadovoljan s njom i pijanica,sve dok se ne otrijezni".(Ibn-Hibban 12/178)
Kada ovi hadisi govore o muzu koji je ljut na svoju zenu,oni govore o slucajevima u kojima je muz u pravu,a zena nije.Kada je slucaj obrnut u kada muz nije u pravu,onda njegova ljutnja nema negativnih implikacija po nju,ustvari,Uzviseni Allah ce nagraditi zenu za njenu strpljivost.Ipak,od zene se zahtjeva da bude poslusna svome muzu,sve dok to ne znaci da mora grijesiti,jer nema poslusnosti u neposlusnosti Stvoritelju.

13.04.2009.

Od cega su dzini stvoreni?

-Od cega su stvoreni dzini
Kur'an i Sunnet neosporno i nedvosmisleno ukazuju da su dzini stvoreni od vatre.Rekao je Uzviseni: "A dzine je stvorio od plamicka vatre".(Er-Rahman)
U vezi s izrazom u ajetu Maridzun-nar prenose se od Ibn-Abbasa r.a. dva tumacenja.Prema jednog predaji rekao je da znaci od ciste vatre,a po drugoj od usplamtjelih krajicaka(Tefsir Ibn-Kesir 4/271)U drugom ajetu Uzviseni je rekao: "A dzine smo prije,stvorili od vatre uzarene".(El-Hidzar 27)
Reko je Iblis: "Ja sam bolji od njega!Mene si stvorio od vatre a njega od ilovace".(El-Er'raf 12)
Neko moze reci: Kako mozes Iblisove rjeci uzimati kao dokaz kada se njemu nemoze vjerovati?!Kao odgovor kazemo da nije dokaz u njegovim rijecima!Dokaz je Allahovo Azze we Dzelle,precutno odobravanje te njegove izjave.Allah Azze we Dzelle,nikada ne odeobrava ne istinu.
Imami Muslim i Ahmed rahimehumullah zabiljelizili su da je Aisa r.a. rekla: Rekao je Poslanik s.a.v.s. : Meleci su stvoreni od svjetlosti,dzini od plamicka vatre,a o Ademu vam je vec receno".(Muslim bi serhi Nevevi 18/123)
Ovo pitanje dugo se povlaci kod mnogih a kada bi samo malo razmislili shvatili bi i razumjeli.Svi znamo da je covjek stvoren od zemlje i da sada nije od zemlje!Znaci,zemlja je samo osnova ljudskog roda.Isto tako,dzini su stvoreni od vatre ali sada nisu od vatre.Brojni dokazi ukazuju na to.
Prenio je imam Nesai rahimehullah od Aise r.a. da je Poslaniku s.a.v.s. dosao sejtan dok je bio u namazu.Poslanik s.a.v.s. ga je zgrabio,savladao i poceo daviti.Rekao je: Osjetio sam hladnocu njegovog jezika na svojoj ruci.Lanac prenosilaca je vjerodostojan,odgovara Buharijevim uslovima.Iz hadisa se jasno razumije da oni sada nisu vatra,inace Poslanik s.a.v.s. nebi mogao osjetiti hladnocu njegovog jezika.
Takodjer,Poslanik s.a.v.s. je rekao : Iblis,Allahov neprijatelj,donio je plamicak vatre da mi njome sprzi lice".(Muslim bi serhi Nevevi 5/30)
Prenio je Malik rahimehullah u Muvettau od Jahja ibn Seida rahimehullah mursel predaju: U noci Israa Poslanik s.a.v.s. je vidio Ifrita koji ga je trazio s bakljom u ruci.Kud god bi se okrenuo vidio bi ga.Dzibril a.s. mu je rekao: Hocelis li da te poducim rijecima ako ih izgovoris ugasit ce se baklja i past ce na usta...Iz ova dva hadisa zakljucujemo da Iblis nije ostao na svojoj vatrenoj prirodi jer je upotrebljavao plamicke vatre i baklje.Da je od vatre ne bi mu trebale.
Rekao je Poslanik s.a.v.s. : Sejtan kruzi u covjekovom tijelu putem krvi.(Muttefekun alejhi Buhari mea el-Feth 4/282,Muslim bi serhi Nevevi 14/155).Da je jos uvijek od vatre spalio bi covjeka.Ako bi neko rekao da se ovim hadisom zeli ukazati na sejtansko dosaptavanje a ne na ulazak u covjeka dobili bi odgovor ucenjaka fikhske metadologije,usulul-fikha,koji su jednoglasni da nije dozvoljeno tumaciti tekst prenesenim znacenjem osim kada za to postoji razlog.A gdje je ovde razlog?
Ovome se jos moze dodati u cinjenica da je covjek stvoren od zemlje i vode a moze biti mucen i zemljom i vodom.Ali,bolji odgovor od svega toga je da kazemo Allah Azze we Dzelle je Svemoguc.

Vehid Abduselam Bali-Zastita od dzina i sejtana u svijetlu Kur'ana i Sunneta

12.04.2009.

Dzini su istina nisu izmisljotina

 -Vjerovanje u gajb-nevidljivi svijet

Vjerovanje u gajb je jedan od temelja islamskog vjerovanja.Vjera u gajb spomenuta je u Kur'anu kao prva osobina bogobojazni.Rekao je Uzviseni: "Elif-lam-mim.Ova Knjiga,u koju nema sumnje,Uputa je onima koji se Allaha boje.Onima koji u gajb vjeruju."(El-Bekare 1-3)
Svaki musliman duzan je vjerovati u gajb bez imalo kolebanja ili sumnjicavosti.A gajb je,prema onome sto je rekao Abdullah Ibn Mes'ud r.a.(Tefsir Ibn-Kesir 1/41/) sve sto nevidimo a Allah Azze we Dzelle ili Njegov Poslanik s.a.v.s. rekli su da postoji.
Dzini su dio gajba u koji je duznost vjerovati zbog brojnih Kur'anskih i hadiskih dokaza o njihovom postojanju.

-Kura'nski dokazi:
Kada ti poslasmo nekoliko dzina da Kur'an slusaju,kada dodjose da ga cuju,oni rekose:Sutite i slusajte!A kad se zavrsi,vratise se narodu svome da opominju.(El-Ahkaf 29)
O skupe dzinski i ljudski,zar vam iz redova vasih nisu dolazili poslanici koji su vam ajete Moje kazivali i upozoravali vas da cete ovaj vas dan docekati?(El-En'am 130)
O druzine dzinova i ljudi,ako mozete kroz slojeve nebesa i Zemlje prodrijeti,prodrite,moci cete prodrijeti jedino uz veliku moc!(Er-Rahman 33)
Reci:Meni je objavljeno da je nekoliko dzina prisluskivalo i reklo:Mi smo,doista Kur'an koji izaziva divljenje,slusali."(El-Dzinn 1)

I bilo je ljudi koji su zastitu od dzina trazili,pa su im tako obijest povecali."(Muslim bi serhi en-Nevevi 4/170)

-Dokazi iz Sunneta
1.Imam Muslim je zabiljezio od Abdullaha ibn Mesu'da r.a.da je rekao: "Jedne noci bili smo sa Allahovim Poslanikom s.a.v.s. i izgubili ga.Uzaludno smo pretrazili dolinu i puteljke,rekli smo:Odnijeli su ga dzini ili je ubijen!To nam je bila najteza noc.Kada je svanulo ugledali smo ga kako dolazi iz pravca pecina Hira.Rekli smo: Allahov Poslanice,trazili smo te i nismo te nasli.Proveli smo najgoru noc.Poslanik s.a.v.s. je rekao: Dosao mi je izaslanik dzina,otisao sam s njim i ucio im Kur'an.Poveo nas je i pokazao nam njihove tragove i ostatke u vatri.Trazili su da im kazem sta mogu jesti,rekao je: Kosti zivotinja zaklanih bismilom.U vasim rukama bit ce pune mesa.Vase zivotinje neka jedu balegu.Nakon toga,obratio se ashabima:Nemojte se njima cistiti poslije nuzde,jer je to hrana vase brace!(Muslim bi serhi en-Nevevi 4/170)

2.Prenijeli su imami Buhari,Malik,Nesai i Ibn-Madze rahimehumullah od Ebu  Seida el-Hudrija r.a. da je rekao: "Rekao mi je Allahov Poslanik s.a.v.s.: Primjetio sam da volis sitnu stoku i pustinju.Kada budes sa svojom sitnom stokom u pustinji glasno uci ezan!Svi koji budu culi mujezinov glas,ljudi,dzini i sve drugo-svjedocit ce na Sudnjem danu da su ga culi."(Buhari mea el-Feth 6/343,Malik 1/68,Nesai 2/12,Ibn Madze 1/239)

3.Prenosi se u dva Sahiha da je Ibn Abbas r.a. rekao: Jednom prilikom,Poslanik s.a.v.s. je otisao na trg Ukaz,s njim je bila i grupa ashaba.U to vrijeme sejtani su bili sprijeceni od prisluskivanja nebeskih vijesti,gadjani su zvjezdama padalicama.Kada su se vratili u svoj narod pitali su ih sta je sa njima.Rekli su da su sprijeceni od prisluskivanja nebeskih vijesti i da su ih meleci gadjali zvijezdama padalica.Rekli su:Sigurno se dogodilo nesto veliko,pa ste sprijeceni da prisluskujete nebeske vijesti!Razidjite se po zemlji i vidite sta se dogodilo,pa nemozete vise prisluskivati nebeske vijesti!Jedna grupa uputila se u pravcu Gihane prema Poslaniku s.a.v.s. On je bio u Nehli isao sa ashabima prema Ukazu.Dok je sa ashabima klanjao sabah dzini su culi ucenje Kur'ana.Nakon zavrsenog ucenja rekli su: Narode culi smo Kur'an koji zadivljuje i upucuje na pravi put.Mi smo povjerovali u njega i nikog necemo obozavati osim Allaha.Tada je Allah objavio svom Poslaniku s.a.v.s. "Reci:Meni je objavljeno da je Kur'an slusala grupa dzina...Objavljeno mu je sta su dzini rekli." (Buhari mea el-Feth 2/253,Muslim bi serhi Nevevi 4/168) Brojni su dokazi u vezi s ovim.Vidjet ces ih,Ako Bog da,citajuci ovu knjigu.

P.S.Nastavit ce se InsaAllah

Vehid Abduselam Bali-Zastita od dzina i sejtana u svijetlu Kur'ana i Sunneta

11.04.2009.

Na kraju,imaj na umu ko ti je neprijatelj!

Podaci o tvom zakletom neprijatelju Iblisu,Allah ga prokleo:

Ime: Iblis

Mjesto boravka: Nemarna srca

Rodbina: Taguti

Stalno mjesto boravka: Dzehennem,uzasno mjesto

Profesija: Prvo klasni gresnik

Kretanje: Svugdje gdje se ne spominje Allah Azze ve Dzelle

Trasa putovanja: Krivudava

Glavnica imetka: Lazne nade

Mjesta izlaska: Pijace

Neprijatelji na putu: Muslimani

Dokazi: Fatamorgana

Radna parola: Licemjerstvo-najbolji ahlak

Radno odijelo: Raznobojno,za svaku priliku-drugacija boja

Dunjalucka zena: Obucena a naga(gola)

Voli:One koji nespominju Allaha Azze we Dzelle

Smeta mu:Trazenje oprosta

Pismo:Tetovaza

Kuca:Nuznici i kupatila

Karakterne osobine: Prevrtljiv u skladu sa interesom.

Kada se pojavio:Na dan kada je sedzdu Ademu a.s. odbio

Kolege: Munafici

Izvor zarade:Zabranjen imetak

Labaratorij:Necista mjesta i mjesta grijeha

Usluge:Podstice na zlo i naredjuje ga

Naredbe:Naredjuje nemoral i ruzna djela

Vjera:Kufr

Funkcija:Glavni direktor onih na koje se srdzba izlila i zalutalih

Trajanje usluge:Do Sudnjeg dana

Pravac putovanja: Put za Dzehennem

Trgovacke zarade:Veliko nista!

Saputnici:Dzinski i ljudski sejtani

Saradnici:Oni sto sute o Istini

Prevozno sredstvo: Laz

Placanje: Grijeh i njemu i njegovim sljedbenicima

Komunikacije:Gibet,nemimet i uhodjenje

Omiljena hrana:Meso umrlih-ogovaranje

Boji se:Bogobojaznosti vjernika

Mrzi:Muskarce i zene koji mnogo spominju Allaha Azze we Dzelle

Kako ga odbiti:Uistinu je sejtanska spletka slaba

Zamke:Zene

Hobi:Odvodjenje u zabludu

Zelja:Zeli da svi ljudi budu nevjernici

Kraj:Vec odredjenog dana

Njegova najbolja djela:Homoseksualizam i lezbejstvo

Lozinka za sljedbenika:Ja!Rijec oholih

Njegovi uveseljivaci:Umjetnici i umjetnice

Obecanja:Obecava siromastvo

Sta ga rasplace?: Brojne sedzde

Vehid Abduselam Bali-Zastita od dzina i sejtana u svjetlu Kur'ana i Sunneta

10.04.2009.

Dali dusa postoji oduvijek ili je stvorena,nastala?

On,Uzviseni,Stvoritelj je dusa onako kao sto je stvoritelj i tijela.On kaze: Nema nevolje koja zadesi Zemlji i vas,a koja nije,prije nego sto je damo,zapisana u Knjizi-to je Allahu uistinu lahko!(El-Hadid 22) Neki kazu: Tj. prije nego sto damo tu nevolju;drugi kazu: Prije nego sto smo dali Zemlju;treci kazu:Prije nego smo stvorili ljude,sto je i najprihvatljivije buduci da je to zadnje sto se spominje prije odnosne zamjenice.Bilo bi jos primjerenije kazati:Odnosi se na sve troje-tj prije nego smo dali nevolju,Zemlju i duse ljudske!

Kako duse mogu biti neovisne o svom Stvoritelju,Proizvoditelju,Onome ko ih je uveo u postojanje kad cinjenice njezine potrebitosti,nedostastnosti i nuzda najpravicnije potvrdjuju da su one stvorene,da se nalaze u necijem gospodarstvu,da su proizvedene;da je postojanje njihova bitka,njihovih svojstava i cina u odnosu na njihova Gospodara.,Onoga koji ij je ustrojio,u potpunoj ovisnosti,da su one u tom pogledu nistavne!Dusa nije u stanju samoj sebi kakvu stetu nanijeti,niti korist,niti smrt,ni zivot,niti se ponovo oziviti.Ona se,isto tako,moze domoci samo onoga dobra kojeg joj je Gospodar njezin dao,sacuvati se samo onoga zla od kojeg je On sacuva.Ne moze se naputiti nikakvoj ovosvjetskoj ili onosvjetskoj koristi,osim s Njegovom uputom.Ne moze biti ni dobra ako je On ne pomogne u tome,ako je On ne ucini ispravnom.Zna samo ono cemu ju je On naucio i ne moze prijeci granicu onoga koliko ju je On nadahnuo,jer je On Onaj koji ju je stvorio pa joj put dobra i zla shvatljivim ucinio!(Es-Sems 8)

Kako vidimo,sam Allah Uzviseni saopcava da je On njezin stvoritelj,da je On njezin izumitelj,da On stvara njezina dobra i losa djela upravo suprotno onome sto govore zabludjeli i zavedeni:naime,da dusa uopce nije nesto stvoreno,odnosno da i pored toga sto je stvorena Bog nije stvoritelj i njezina djela,da ona sama stvara svoja dijela!

Jasno je medjutim,da bi dusa-da nije stvorena,da postoji oduvjek-bila samodovoljna u svom postojanju,u svojim atributima i savrsenosti,sto je najneistinija laz.Njezina ovisnost o Njemu,Uzvisenom,u njezinom postojanju,potpunostii ispravnosti imanentna je njezinom bicu;to nije prouzrokovano nekim uzrokom.To je njezina sustinska odlika,upravo onako kako je neovisnost sustinska odlika njezina Gospodara,Tvorca,Onoga koji ju je uveo u postojanje,koja nije vezana ni za kakav uzrok.On,Uzviseni,neovisan je samim Svojim Bicem,dok je ona svojim bicem ovisna o Njemu.Niko s Uzvisenim Allahom ne sudjeluje u Njegovoj neovisnosti,kao sto niko ne sudjeluje ni u Njegovoj vjecnosti u Njegovoj bozanstvenosti,u cjelovitosti Njegove vlasti u Njegovoj svetoj savrsenosti.

Ibn Qajjim El Dzevzijje-Knjiga o dusi 2

09.04.2009.

Zelis li biti idealna muslimanka 41 -drugi dio

Esma Bint ebi Bekr Es-Sidik r.a. je sluzila svoga muza Zubejra i brinula se za kucu.Njen muz je imao konja o kojem se ona brinula,hranila ga i uvjezbavala.Takodjer je popravljala kofe za vodu,pravila kruh i nosila datule na svojoj glavi sa mjesta koje se nalazilo daleko od kuce.Buhari i Muslim prenose njene rijeci:

"Zubejr me ozenio,a nije imao nikakve imovine,robova,niceg izuzev jednog konja.Ja sam hranila konja,pazila ga i uvjezbavala.Kamenjem sam obarala datule i hranila njegovu kamilu.Nosila sam vodu i popravljala koge,pravila sam kruh,ali ga nisam mogla peci,pa cu mi ga pekle neke komsinice ensarijke,koje su bile veoma ljubazne.Nosila sam na glavi datule iz basce koju je Poslanik s.a.v.s. dao Zubejru,a ta basca je bila udaljena dva-tri fersaha(vise od kilometra).Jednog dana,dok sam se vracala sa datulama na glavi,susrela sam Allahovog Poslanika s.a.v.s. sa kojim je bila grupa ashaba.On me pozvao,a zatim naredio kamili da sjedne kako bih je mogla jahati iza njega.Rekla sam Zubejru: Bilo me je sramota,jer sam znala da si ti ljubomoran.On je rekao:Gore mi je da te gledam kako nosis datule na glavi,nego da te gledam kako jases iza njega.Kasnije mi je Ebu-Bekr poslao slugu,koji je preuzeo brigu oko konja;to mi je bilo kao da sam oslobodjen ropstva:.(Fethu-l-Bari 9/139)

Prava muslimanka se posvecuje brizi o kuci i muzu.Ona zna da njen muz ima pravo nad njom i kako je ono veliko,sto je potvrdio Poslanik s.a.v.s. rijecima:

"Nijednom stvorenju nije dozvoljeno da cini sedzdu drugom,ali kada bi to bilo dozvoljeno,ja bih naredio zeni da ucini sedzdu svome muzu,zbog njegovog prava koje ima nad njom".(Ahmed i Bezzar)

"Kada bi nekome naredio da ucini sedzdu  drugome,naredio bih zeni da ucini sedzdu svome muzu".(Tirmizi 2/314-sahih)

Aisa r.a. je upitala Allahovog Poslanika s.a.v.s.

"Ko ima najvece pravo nad zenom?On je odgovodio: "Njen muz".Upitala je: "A ko ima najvece pravo nad muskarcem"? "Njegova majka" odgovorio je.(Bezzar sa hasen lancem prenosilaca)

Jedna zena je dosla i upitala Poslanika s.a.v.s. o necemu,a kada joj je on to objasnio,upitao je:

"Imas li ti muza?"Ona je odgovorila: Da.On ju je upitao: "Kako ti je s njim?"Ona je odgovorila: Nikada ne propustam svoje obaveze,izuzev ako su van moje moci".On je rekao: Pazi kako se odnosis prema njemu,jer je on tvoj Dzennet i Dzehennem".(Ahmed i Nesai)

"Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao: Postoje ljudi ciji namaz nece biti primljen,kao ni njihova dobra djela: neposlusan rob,sve dok se ne vrati svome gospodaru i stavi svoju u njegovu ruku,zena na koju je ljut njen muz,sve dok opet ne bude zadovoljan s njom i pijanica,sve dok se ne otrijezni".(Ibn Hiban 12/178-sahih)

Kada ovi hadisi govore o muzu koji je ljut na svoju zenu,oni govore o slucajevima u kojima je muz u pravu,a zena nije.Kada je slucaj obrnut i kada muz nije u pravu,onda njegova ljutnja nema negativnih implikacija po nju,ustvari,Uzviseni Allah ce nagraditi zenu za njenu strpljivost.Ipak,od zene se zahtjeva da bude poslusna svome muzu,sve dok to ne znaci da se mora grijesiti,jer nema poslusnosti stvorenju u neposlusnosti Stvoritelju.U vezi s ovim Poslanik s.a.v.s. je rekao:

"Nije dozvoljeno zeni koja vjeruje u Allaha i Sudnji dan da pusta u kucu svoga muza nekoga koga on ne zeli ili da ide tamo gdje on ne zeli da ona ide ili da slusa nekog drugog,nepostujuci njegovu odredbu ili da iznevjeri njegovu postelju ili da ga udari.Ako ona nije u pravu,treba mu prici,sve dok on ne bude zadovoljan sa njom,pa ako je prihvati,onda je sve u redu,Allah ce primiti njena dobra djela i ucvrstiti njenu poziciju,na njoj vise nece biti grijeha,a ako je ne prihvati,onda ona treba,u najmanju ruku,dati sve do sebe i iskupiti se kod Allaha".(Hakim 2/190-Sahih)

Drugi aspekt zenine pokornosti je i to da ne posti mimo ramazana bez njegovog odobrenja,da ne pusta u kucu nikoga bez njegovog odobrenja i da ne treba trositi nista bez njegovog odobrenja.Ako nesto potrosi,a da joj to on nije kazao,onda ce pola nagrade za to pripasti njemu.Prava muslimanka se pridrzava upute Poslanika s.a.v.s. u hadisu:

"Nije dozvoljeno zeni da posti dok je muz kod nje,izuzev ako to on odobri,ili da pusta nekoga u kucu,izuzev uz njegovu dozvolu,ili da trosi njegovu zaradu,izuzev ako je on rekao u suprotnom,pola nagrade pripada njemu".(Fethu-l-Bari 9/295)

Prema drugoj predaji,koju prenosi Muslim,on s.a.v.s. je rekao:

"Zena ne treba postiti dok je muz  kod nje,izuzev uz njegovu dozvolu.Ne treba pustati nekoga u kucu,dok je on kod nje,izuzev uz njegovu dozvolu.Za sve sto potrosi od njegove imovine,a da joj on to nije kazao,pola nagrade pripada njemu:.(Muslim 7/115)

Poenta svega ovoga je dozvola muza.Ako zena podijeli neki novac u dobrotvorne svrhe,bez njegove dozvole,ona nece dobiti nikakvu nagradu;naprotiv,to ce joj biti zapisano kao grijeh.Ako to dadne u njegovoj odsutnosti,a bude znala da bi on to dopustio kada bi znao za to,onda joj se to dozvoljava,inace joj to nebi bilo dozvoljeno.

Obostrano razumjevanje i harmonija izmedju muza i zene se mogu postici ako medju njima ne postoji razumjevanje u takvim stvarima,tako da nijedno od njih nece zapasti u takve pogreske i probleme koje bi mogle narusiti brak koji je Islam izgradio na temelju ljubavi i samilosti i uzdigao do vrhunca cistote brige i harmonije.

Ako je muz skrt i trosi premalo na nju i djecu,njoj se dozvoljava da iz njegove imovine,bez njegova znanja,trosi onoliko koliko je potrebno njoj i njihovoj djeci.Poslanik s.a.v.s. je ovo potvrdio Hindi bin Utbe,zeni Ebu-Sufjana,kada mu je ona dosla i rekla: "Moja ruka je u tvojoj ruci i ja necu zaspati dok ti ne budes zadovoljan sa mnom".(Taberani)

08.04.2009.

Dali dusa postoji oduvijek ili je stvorena,nastala?

S Allahom,dakle nije bilo nikakvih duhovnih subjekata(erwah) nikakvih vjecnih dusa cije bi postojanje bilo jednako Njegovom postojanju-uzvisen neka je Allah od toga Uzvisenoscu golemom!-vec je On jedini bio Prvi i u toj Njegovoj prvotnosti nista ni na koji nacin nema svoga ucesca.

Deseto: Objavljeni iskazi o stvaranju meleka koji su samo duhovne supstance,kojima nisu potrebna tijela pomocu kojih bi opstojale.Oni su stvoreni prije nego je stvoren covjek i njegova dusa.Ako je,dakle onaj melek koji svojim puhanjem proizvede dusu u tijelu covjekovom,i sam stvorenje,kako onda dusa koja je proizvedena puhanjem moze imati svojstvo vjecnosti?!

Oni zabludjeli vjeruju da se melek zametku salje s dusom koja je oduvijek,koja je vjecna,da je udahne u nj,onako kako se melek upucuje i s odjecom da je odjene u nju.To je zabluda,pogresno vidjenje.Naime,Uzviseni Allah zametku salje meleka i njemu posredstvom melekovog puhanja bude proizvedena dusa.Tako to puhanje bude uzrok kojim se postigne dusa,nacin na koji se ona covjeku dogodi,onako kako spolni cin i snosaj budu uzrok nastanku tijela,i kako hrana bude uzrok njegovu rastu.Prema tome,dusa proishodi iz puhanja meleka a tijelo iz ubacivanja sperme u matericu.Jedno je nebeskog porjekla,a drugo zemaljskog.Tako kod nekih prevlada nebeski elemenat,pa njegova dusa postane uzvisena i casna,srodna melekima,dok kod nekih prevlada zemaljski elemenat pa njegova dusa postane niska,zemljana,bijedna,srodna niskim duhovnim subjektima.Prema tome,melek je orac covjekove duse,a zemni prah je otac njegovog tijela,njegove fizicke supstance.

Jedanaesto: Ebu Hurejrov-Allah njime bio zadovoljan!-hadis koji se nalazi u Buharijevom "Sahihu" i u drugim dijelima,gdje Vjerovjesnik s.a.v.s. kaze: Duse su mobilizirana vojska,pa one koje se medju sobom prepoznaju one se zblize,a one koje se medjusobno ne prepoznaju,razidju se!"

Dvanaesto: Dusa se opisuje smrcu,uzimanjem podrzavajem pustanjem...sto je svojstveno stvorenju,necemu sto je postalo i sto je u necijem gospodarstvu.Uzviseni Allah kaze: Allah uzima duse u casu njihove smrti,a i onih koji spavaju,pa zadrzava one kojima je odredio da umru,a ostavlja one druge do roka odredjenog.To su,zaista dokazi za one koji razmisljaju.(Ez-Zumer 42)

Ovde se,bez imalo sumnje,misli upravo na duse.U Sahihima Buharije i Muslima biljezi se hadis Abdullaha ibn Ebu Qatade el Ensarija,koji od svoga oca prenosi sledece: "Mi smo jedne veceri putovali s Allahovim Poslanikom s.a.v.s. pa kad je bilo pred kraj noci rekli smo mu: Kad bi nam dao odmor!?Bojim se da ce te pospat,kazao je on,pa ko ce vas probuditi na namaz?Ja!rekao je Bilal i Poslanik je dao odmor.Utom su oni polijegali,a Bilal se naslonio na svoju devu i san mu je tako savladao oci.Kad se Allahov Poslanik s.a.v.s probudio Sunce vec jednim dijelom bilo ukazalo.Gdje je ono sto si nam obecao Bilale?!,upitao je i Bilal je rekao: Tako mi Onoga koji te s istinom posla,nikad mi ranije takav san nije dosao!Allah vam uzima duse kad hoce,kazao je Poslanik i vraca ih kad hoce!Ta,dakle,uzeta dusa ista je ona dusa koju Allah usmrcuje u njezinom smrtnom casu i u snu njezinome;koju usmrscuje melek smrti,odnosno izaslanici Allaha Uzvisenog;kod glave njezina vlasnika sjeda melek i silom je vadi iz njegova tijela,umotava je u Dzennetske ili Dzehennemske cefine,s njom se uspinje do neba pa je meleki blagosiljaju ili je proklinju;ta dusa se zausravlja pred Gospodarom svojim pa joj On izrice Svoju presudu;zatim ponovo biva vracena na Zemlju i metnuta izmedju umrloga i njegovih cefina,pa da bude ispitivana,stavljena na ispit,kaznjena ili nahradjena;to je dusa koja je sklona zlu,koja samu sebe kori,koja smiraj nalazi uz svoga Gospodara,Njegovu odredbu i uz misao na Nj;koja kaznu i nagradu,koja se raduje i  biva nesrecna,koja se sputava i ostavlja slobodnom,koja se raduje zdrava i bolesna,koja slast kusa i bol,koja se plasi i tuguje...

Sve su to karakteristike stvorenja uvedenog u postojanje,svojstva necega sto je oformljeno,proizvedeno;nacela kojima je podvrgnuto nesto sto je u necijem gospodarstvu,cime se upravlja i sto je podvrgnuto htijenju svoga Stvoritelja,Tvorca i Proizvoditelja.

Allah Poslanik s.a.v.s. kad je odlazio na pocinak govorio je: (Allahumme Ente halaqte nefsi we in eselteha fahfazha bima tahfaz ibadeke-s-salihin!) Allahu,Ti si stvorio moju dusu i Ti ces je usmrtiti!Za Tebe se veze njezina smrt i njezin zivot-ako je zadrzis kod Sebe smiluj joj se;ako je pustis,cuvaj je onim cime suvas Svoje dobre robove!(Buhari)

P.S.nastavit ce se InsaAllah

Ibn Qajim el-Dzevzije-Knjiga o dusi 2

07.04.2009.

Dali dusa postoji oduvijek ili je stvorena,nastala?

Mnogo je toga sto upucuje na to da je dusa stvorena.

Prvo:Rijeci Uzvisenoga: Allah je stvoritelj svega!(Er-Rad 16).Ovaj ajet iskaz ima opci i smisao i u njemu se ne nazire bas nikakva izdvojenost.Tu,medjutim,ne spadaju i Allahovi atributi;oni potpadaju pod Njegovo ime.Primjerice,Uzviseni Allah je Bog koi je opisan savrsenim svojstvima.Njegovo znanje,moc,zivot,volja,vid,sluh i svi drugi Njegovi atributi potpadaju pod Njegovo ime i ne spadaju u stvorene stvari,kao sto tu ne spada ni Njegovo Bice.Naime,On Uzviseni,sa svojim Bicem i Svojim atributima je Stvoritelj;sve ostalo je stvoreno.

Sasvim je izvjesno da dusa nije ni Allah niti jedan od Njegovih atributa,vec da je jedna od Njegovih stvorevina.Prema tome,i ona je iskusila cinjenicu stvaranja,kako su je iskusili i meleki,dzinni i ljudi.

Drugo: Rijeci Uzvisenoga,upucene Zekrijjau: I tebe sam ranije stvorio,a nisi nista bio!(Merjem 9) Ovako se svakako odnosi i na njegovu dusu i tijelo,a ne samo na tijelo;samo tijelo niti razumije,niti je ono predmet obracanja,niti shvaca-ono sto razumije,sto shvaca i sto je predmet obracanja jest dusa.

Trece: Rijeci Uzvisenoga: Allah stvara i vas i ono sto napravite!(Es-Saffat 96)

Cetvrto: Rijeci Uzvisenoga: Mi smo Adema stvorili i onda mu oblik dali,a poslije melekima rekli: "Poklonite se Ademu!"(El-A-Raf 11) Ovo se svakako,odnosi i na nase duse i tijela,kako to tvrdi vecina ucenjaka,pa cak i da se misli samo na duse-jer ima i takvih misljenja u oba slucaja ocigledno je stvaranje dusa.

Peto: Objavljeni iskazi koji naznacavaju da je On,Uzviseni,Gospodar nas i Gospodar nasih najstarijih predaka;Gospodar svega.Ovo gospodarstvo je sveobuhvatno,proteze se i na nase duse i tijela.Duse su u Njegovom gospodarstvu,Njemu potcinjene,bas kao i tijela.Sve sto ima svoga Gospodara,svog posjednika,sve je to stvoreno.

Sesto: Prva Kur'anska sura,Fatiha,s vise detalja sugerira da su duse stvorene:

a)Rijeci Uzvisenog: Tebe Allaha,Gospodara svjetova hvalimo!Kako su i duse sastavni dio svijeta,to je On i njihov Gospodar;

b)Rijeci Uzvisenog: Tebe obozavamo i od Tebe pomoc trazimo! Duse,dakle,Njega obozavaju,one trebaju pomoc.Da same nisu stvorene,one bi bile obozavane,od njih bi pomoc bila iskana;

c)I njima je neophodna uputa njihova Stvoritelja,njihova Gospodara:one Ga mole da ih uputi Njegovim Pravim putem;

d)Njima se blagodati dodjeljuju i obasipaju se miloscu:na njih se izlijeva srdzba,one u zabludu zapadaju i bivaju nesrecne,sto je svojevjesno necemu sto je u necijem gospodarstvu,u necijoj vlasti.To nije svojstveno onome sto je vjecno,sto nije stvoreno.

Sedmo: Objavljeni iskazi koji sugeriraju da je covjek u svojoj cijelini potcinjen.Ta njegova potcinjenost duse je primarna,dok je potcinjenost tijela sljedstvena-isto onako kako tijelo slijedi dusu u pogledu propisa,jer je ona ta koja ga pokrece i angazira,tako joj je tijelo sljedstveno i u potcinjenosti.

Osmo: Rijeci Uzvisenoga: Zar je to davno bilo kad covjek nije bio spomena vrijedan?!(Ed-Dehr 1).Da je njegova dusa oduvjek,covjek bi tada uvijek bio spomena vrijedan,buduci da njega kao covjeka cini i njegova dusa,a ne samo tijelo.

Deveto: Objavljeni iskazi koji govore o tome da je Allah Uzviseni postojao i da nicega drugog osim Njega nije bilo.U Buharijevom Sahihu vjerodostojnom predajom  je zabiljezen hadis Imrana ibn Husajna u kojem stoji "da su ljudi iz Jemena dosli i rekli: "Boziji Poslanice,dosli smo ti da se upoznamo sa vjerom-pitamo te o pocetku svega ovoga?!Na pocetku je bio samo Allah,kazao im je Poslanik i niceg drugog osim Njega nije bilo.Njegov Prijesto bio je nad vodom i On je (najprije) sve upisao u Zikr!

P.S. nastavit ce se InsaAllah

Ibn Qajjim El Dzevzije-Knjiga o dusi 2

06.04.2009.

Dali dusa postoji oduvijek ili je stvorena,nastala?

Sejhu-l-islam Ibn Tejmijje kaze: "Dusa svakoga covjeka je stvorena uvedena u postojanje(mubde'a).To je jedinstven stav prvih generacija muslimana,njihovih autoriteta i svih sljedbenika Poslanikova Sunneta.Konsezunzus ucenjaka u pogledu stvorenosti duse konstantira veci broj istaknutih muslimanskih autoriteta,kakav je npr Muhammed ibn Nasr el-Merwezi,glasoviti imam,koji je u svom vremenu bio i najveci poznavalac onih pitanja u vezi s kojima se ima nepodijeljeno misljenje te onih pitanja prema kojima su se zauzimala razlicita stajalista.Takav je i Ebu Muhammed ibn Qutejba koji u svom dijelu Kitab el-lafz govoreci o dusi,kaze:Izraz nesem podrazumijeva duse.Ucenjaci su jedinstveni u stavu da je Allah Uzviseni Taj koji raspucuje sjemenku i koji stcara dusumtj On je stvoritelj duse".

Ebu Ishaq ibn Saqilla u svom odgovoru na ovo pitanje,pored ostalog kaze: "Pitao si me-Allah ti se smilovao!-da li je dusa stvorena ili nije.Onaj koga je Allah nauputio pravim putem nimalo ne sumnja u to da dusa spada u red stvorenih stvari.

O ovome pitanju svoje stavove iznijeli su veliki znalci i istaknuti autoriteti iz razlicitih skupina,odgovarajuci onima koji su utvrdili da dusa nije nesto stvoreno.Hafiz ebu Abdullah ibn Mendeh o tome je sacinio jednu obimnu knjigu iz koje su stali: imam Muhammed ibn Nasr el-Merwezi i dr zatim sejh Ebu Se'id el-Harraz,Ebu Jakub el Neherdzuri i El-Qadi ebu Ja'la.Istovjetna stajalista zauzeli su i svi veliki imami;njihova osuda onih koju su naucavali da dusa Isaa,sina Merjemina,nije stvorena bila kategoricna.Sta bi se tek moglo kazati za dusu nekoga drugoga,kako to navodi i imam Ahmed u onome sto je napisao na jednom svom skupu,odgovarajuci dzehmijama i hereticima.

"Potom je kaze on,jedan dzehmija ustvrdio da on u samoj Allahovoj Knjizi nalazi potvrdu da je Kur'an stvoren;da na to upucuju Allahove rjeci: Mesih,Isa sin Merjemin,samo je Allahov poslanik,i rijec Njegova koju je Merjemi dostavio i duh od Njega!(En-Nisa 171),buduci da je i Isa stvoren!

Mi njemu na to kazemo: Tebi uzviseni Allah nije omocio razumjevanje Kur'ana.Isa a.a. se naime odreduje nekim izrazima kojima se Kur'an ne odredjuje:njega nazivamo novorodjencetom,malim djetetom,djetetom i mladicem,on jede i pije,izdaju mu se nalozi vezani za naredbu i zabranu,njemu se obraca,upucuje mu se obecanje i prijetnja;potom on je potomak Nuha,od loze Ibrahimove.Mi,dakle ne mozemo i za Kur'an kazati sve ono sto kazemo za Isaa a.s.Kur'anske rijeci: "Mesih sin Merjemin,samo je Allahov Poslanik i rijec Njegova koju je Merjemi dostavio kad je rekao" Budi! Isa a.s je tako nastao rjecju "budi" nije on sam to "Budi" on je samo time postao "Budi" je izrijek Allahov,nije nikakvo stvorenje.

Krscani i dzehmije na Allaha iznose lazi u pogledu Isaa.Dzehmije kazu: "Allahov duh i rjec Njegova,s tim da je rijec Njegova stvorena!".Krscani kazu: "Isa je Duh Boziji i Rijec Njegova,od Njegova Bica,onako kako se rekne:ova krpa je od ovog haljetka!"

Mi kazemo: Isa a.a. je stvoren izrekom "budi" a on sam nije rijec.Rijec je ono sto je izrekao Allah Uzviseni,tj "Budi"!

Izrazom "I Duh od Njega" hoce kazati da se Allahovim emrom u njemu nasla i dusa(ruh),onako kako Allah Uzviseni kaze: I daje vam da se koristite onim sto je na nebesima i onim sto je na Zemlji;sve je od Njega!(El-Dzasije 13) tj od Njegovog emra.Izraz "duh Boziji" tumaci se na slijedeci nacin:to je ono sto je Allah stvorio Svojom Rijecju.Tako se rekne: Abdullah(rob Allahov) Semaullah(nebo Allahovo) Erdullah (zemlja Allahova).

Tako je On eksplicitno saopstio da je dusa Mesihova stvorena;o ostalim dusama bespredmetno je i raspravljati.Allah je onoga duha kojeg je poslao Merjemi-a koji je Njegov rob i poslanik-prispodobio Sebi,no to ne znaci da taj duh postoji oduvjek,da je nestvoren.Allah Uzviseni kaze: Mi smo k njoj Duha Nasega poslali i on joj se prikazao u liku saqvrseno stvorenog muskarca. "Utjecem se Milostivom od tebe,ako se Njega bojis!-uzviknu ona."A ja sam upravo izaslanik Gospodara tvoga"-rece on-da ti poklonim djecaka cista!"(Merjem 17-19) Ovaj duh jeste Allahov,no on je Njegov rob i Njegov Poslanik.

P.S.Nastavit ce se InsaAllah...

Ibn Qajjim El Dzevzijje-Knjiga o dusi 2

06.04.2009.

Dali dusa postoji oduvijek ili je stvorena,nastala?

Ljudi razlicito pominju dusu(ruh) i njezino mjesto u odnosu na nefs.Jedni kazu: Sve su duse stvorene-sto je i stajaliste glavne struje medju muslimanima,te stajaliste tradicionalista.Oni to potkrepljuju Vjerovjesnikovim s.a.v.s. hadisom: "Duse su mobilizirana vojska,pa one koje se medjusobno prepoznaju te se zblize,a one koje se ne prepoznaju,one se razidju!"Mobilizirana vojska,dakle moze biti stvorena.

Drugi kazu:Duse spadaju u "Allahovu stvar"(Emrullah) ciju je bit i znanje o njoj Allah ljudima ucinio zaklonitim.Kao argument ovakvom svom stajalistu oni navode Kur'anski ajet: Reci "Dusa je stvar Gospodara moga!".(El-Isra 85)

Treci kazu:Duse su jedno od svjetala Allaha Uzvisenoga i jedan od Njegovih zivota.Za svoje stajaliste ovi navode Vjerovjesnikov s.a.v.s. iskaz: "Allah je Svoja stvorenje stvorio u tmini,a potom na njih bacio nesto svog svijetla!".Navodi se,potom kako postoje razlicita stajalista o tome da li i duse umiru,ili ne,da li i one,zajedno sa tjelima,kusaju kaznu u Berzahi,u svom prebivalistu nakon smrti;da li je dusa"nefs" ili je nesto razlicito od nje?

Muhamed ibn Nasr el-Merwezi u svojoj knjizi kaze slijedece: "Jedna skupina otpadnika(zenadiqah),te neke rafidije,o Ademovoj dusi govore isto ono sto krscani govore o Isaovoj duso.To je podudarno sa stajalistem onih koji tvrde da se dusa izdvojila iz Allahova bica i nasla se u vjerniku.Stoga je jedna skupina krscana stala obozavati Isaa i Merjemu,buduci je Isa kod njih "dusa od Allaha" koja se nasla u Merjemi.On u njihovim ocima nije stvoren.

Jedna skupina otpadnika(zenadiqah-dvolicanjaka) i jedna skupina rafidija kazu: "Takva je i Ademova dusa tj nije stvorena!,tumaceci na taj Allahov iskaz: I u njega udahnem iz Svoga Duha(El-Hidzr 29) te:Zatim mu savrseno udove uoblici i u njega udahne iz Svog Duha!(Sedzda 9) Tako oni tvrde da Ademova dusa nije stvorena,kako to vec tumaci onaj koji kaze: "Svijetlo koje dolazi od Gospodara nije stvoreno!" .Dalje kazu: "Zatim su se nasle u duhovnim nasljednicima(wasijj) koji su dosli poslije Adema,zatim u svakom vjerovjesniku i duhovnom nasljedniku,sve dok se nije nasla u Aliji,potom Hasanu i Husejnu,a potom u svakom duhovnom nasljedniku i imamu,zahvaljujuci cemu imam poznaje svaku stvar tako da mu nije potrebno od koga uciti!

Medjutim,medju muslimanima nema nikakve dvojbe o tome da su sve duse-ona koja je bila u Ademu i njegovim sinovima,u Isau i u svakom drugom covjeku stvorene,da ih je Allah stvorio,ustanovio ih,uredio im gradivni elemenat i izveo u postojanje,a potom ih prispodobio Sebi,onako kako je to ucinio i s ostalim svojim stvorenjima. Uzviseni kaze: I daje vam da se koristite onim sto je na nebesima i onim sto je na Zemlji;sve je od Njega!(El-Dzasije 13)

Ibn Qajjim El Dzevzijje-Knjiga o dusi 2

P.S. nastavit ce se InsaAllah

05.04.2009.

Dali dusa postoji oduvijek ili je stvorena,nastala?

Ako je dusa stvorena,nastala-a buduci da je "Allahova stvar"-kako "Allahova stvar" moze biti stvorena?Uzviseni je saopcio da je on u Adema udahnuo "iz Svog Duha"-da li je ovo Allahovo vezivanje za Sebe sugerira da je dusa oduvjek ili ne?Kakve je sustina tog vezivanja?Uzviseni je-kazujuci o Ademu-rekao da ga je On stvorio "Svojom Rukom" da je u njeg udahnuo "iz Svog Duha" i time "ruku" i "duha" jednako pridobio Sebi.

Ovo je pitanje na kojem se se i uceni poskliznuli,i u vezi s kojim su mnogi odvedeni u pogresan smjer.One medjutim,koji su tome slijedili Allahovog Poslanika s.a.v.s. Allah je odvedo do jasne istine,do raspoznatljive ispravnosti.

Svi su Allahovi poslanici-mir i blagoslovi Allahovi neka su na njih!

-naucavali su da je dusa nastala,da je stvorena,proizvedena,podredjena,potcinjena izvanjskoj sili(mudebbera).To se nuzno nadaje iz vjere svih Allahovih poslanika-blagoslovi Allaha i mir neka su na njih!

-onako kako iz njihove vjere nuzno proishodi i cinjenica da je i ovaj svijet nastao,da ce se zbiti ponovo stvaranje tijela i da je Allah jedini Stvoritelj,da je sve sto je mimo Njega-Njegovo stvorenje.To je bio nepodijeljen stav prvih triju muslimanskih generacija,ashaba,tab'ina i njihovih neposrednih sljedbenika-koje su i najbolja pokoljenja.Svi su oni vjerovali u dogadjanje duse,u to da je ona nesto stvoreno,sve dok iz onoga cije je razumjevanje Kur'ana i Sunneta bilo skuceno nije prokuljala tvrdnja da je dusa nesto sto postoji oduvjek,da ona nije nesto stvoreno.Njegov argunent bio je taj da je dusa "Allahova stvar" da Njegova stvar nije stvorenje,te da je Allah uzvisenu dusu prispodobio Sebi onako kako je Sebi pridospodobio i Svoje Znanje,Svoju Moc,Svoj Sluh,Svoj Vid i Svoju Ruku...Drugi su ostali suzdrzani. Ne tvrdimo ni da je stvorena,ni da nije! rekli su!

O ovome je upitan i hafiz Isfhana Ebu Abdullah ibn Mendeh i njegov odgovor bio je slijedeci: "Jedan me je pitao o dusi koju je Allah Uzviseni ucinio nosecim elementom(qiwam) ljudskog bica i njegovog tijela,navodeci pritom neke koji su raspravljali o dusi,iznoseci tvrdnju da dusa nije nesto stvoreno.Neki,doduse,takvo stajaliste zastupaju samo u pogledu duhova svetosti(erwah el-qudus) tj da oni proizlaze iz samog Bica Allahovog(min Zatillah)

Ja cu navesti razlicita stajalista njihovih prethodnika i pojasniti stavke Kur'ana i Hadisa koji oponiraju njihovim iskazima,kao sto cu navesti i sta su o tome rekli ashabi,tab'ini i ljudi od znanja.Potom cu navesti u kojim se sve oblicima navodi ruh/dusa u Kur'anu i Hadisu,gdje cu iznijeti navidjelo gresku onoga koji o dusi govori bez dostatnog znanja,tako da njegov govor korespodira sa stajalistem Dzehma i njegovih pristalica.Tako,oslanjajuci se na Allaha kazem sledece:

P.S. u iducem broju

Ibn Qajjim El Dzevzijje-Knjiga o Dusi 2

04.04.2009.

Zelis li biti idealna Muslimanka 40 -prvi dio

Nije prihvatljivo da iko,bez obzira ko on bio,prisiljava zenu na brak koji ona ne zeli.Ne postoji bolji pokazatelj za to od price Berire,etiopske robinje,koja je pripadala.Utbi ibn Ebi Lehebu,koji ju je prisilio da se uda za drugoga roba koji se zvao Mugis.Ona ga nikad ne bi prihvatila za muza da je mogla sama odlucivati.Aisa r.a. se sazalila na nju,pa ju je otkupila i oslobodila.Kada je ova mlada zena osjetila slobodu i to da moze odlucivati o svome zivotu i donositi odluke o svom braku,zatrazila je razvod od svoga muza.Njen ju je muz slijedio,lijuci suze,ali ga je ona odbijala.Buhari navodi rijeci Ibn-Abbas r.a. koji je opisao slucaj ove oslobodjenje zene koja je trazila da se ponisti njen brak s nekim koga nije voljela.Poslanik s.a.v.s. velikog srca je komentarisao ovo i pokusao da intervenise.Ibn-Abbas r.a. kaze:

"Beririn mu je bio rob,poznat kao Mugis.SKoro da ga mogu vidjeti kako trci za njoj i place,dok su mu se suze slijevale niz bradu.Poslanik s.a.v.s. je rekao: Ibn Abbadu r.a.: Ibn-Abbase zar ti nije cudno sto sto Mugis toliko voli Beriru,a sto Berira toliko mrzi Mugisa?Poslanik s.a.v.s. je rekao(beriri)Zasto  mu se ne vratis?Ona je odgovorila:Allahov Poslanice naredjujes li mi da to ucinim?On je rekao:Ja samo pokusavam da intervenisem u njegovo ime.Ona je rekla:Meni on ne treba!(Fethu-l-Bari 9/408)

Poslanik s.a.v.s. je bio duboko dirnut ovim izrazavanjem humanih emocija:dubokom i bezuvjetnom ljubavlju od strane muza i jednako snaznom mrznjom,od strane zene.On nije mogao,a da ne podsjeti zenu i upita je zasto mu se ne vrati,jer je on,ipak njen muz i otac njenog djeteta.Ova vjernica ga je upitala da li joj on naredjuje da to ucini:da li je to naredba,stroga obaveza?Poslanik s.a.v.s. ovaj veliki tumac propisa i ucitelj,odgovori da on samo pokusava da posreduje i donose pomirenje,ako je to moguce;on nije ni pokusavao da prisili bilo koga na bilo sta sto je taj ne zeli.

Neka oni tvrdoglavi ocevi,tvrdog srca,koji prisiljavaju svoje rodjene kcerke da poslusaju upute Poslanika s.a.v.s!Muslimanka,koja razumije ucenja svoje vjere,ima mudre i korektne standarde kada dodje vrijeme da sebi izabere muza.Ona se ne brine samo za njegov dobar izgled,visok polozaj,luksuzan nacin zivota ili neku drugu stvar koja obicno privlaci zenu.Ona gleda na nivo njegove predanosti vjeri,i njegov stav i ponasanje,jer su ovo stubovi uspjesnog braka i najbolje osobine muza.Islamsko ucenje naglasava vaznost ovih kvaliteta kod potencionalnog muza,jednako kao sto obavezuje zenu da prihvati prosidbu onoga ko ima ove kvalitete,da se ne bi rasirila smutnja i korupcija u drustvu:

"Ako vam dodje neko s cijom ste vjerom i moralom zadovoljni,udajte za njega svoju kcerku,jer ako tako ne postupite,na Zemlji ce se prosiriti smutnja i razdor".(Tirmizi 2/274)

Kao sto lijepa djevojka,koja je odrasla u losoj sredini,nece privuci mladica muslimana,isto tako mladu muslimanku,koja se upravlja po uputama svoje vjere nece privuci glupavi "playboy" tipovi,bez obzira kako zgodni oni bili.Naprotiv,nju ce privuci ozbiljan,obrazovan vjernik,koji zivi cistim zivotom,koji je cistog srca,cije je ponasanje lijepo i cije razumjevanje vjere je ispravno.Za dobru vjernicu je podesan partner samo dobar vjernik;a za razvratnu,nemoralnu zenu je podesan partner samo razvratan,nemoralan muskarac,kako to Uzviseni Allah kaze:

"Nevaljale zene su za nevaljale muskarce,a nevaljali muskarci su za nevaljale zene;cestite zene su za cestite muskarce,a cestiti muskarci su za cestite zene.Oni nisu krivi za ono sto o njima govore;njih ceka oprost i veliko obilje".(En-Nur 26)

 Ovo ne znaci da muslimanka treba potpuno zanemariti fizicki izgled i zadovoljiti se nekim ko uopce nije privlacan ili ruzan.Njeno je pravo,kao sto smo naveli da se uda za muskarca kojega ce voljeti svim srcem i cijim ce vanjskim izgledom i ponasanjem biti zadovoljna.Ne treba se zanemarivati vanjski izgled naustrb unutatnje prirode ili obratno.Zena treba odabrati muskarca koji joj je privlacan u svakom pogledu,onoga kojim ce biti zadivljena i koga ce postivati.Prava muslimanka nije nikad zasljepljena vanjskim izgledom,ona ne dopusta da joj to odvrati paznju od upoznavanja biti potencionalnog bracnog druga.Muslimanka zna da muskarac ima pravo kivame(vodjenja brige) nad njom kao sto to navodi Kur'an:

"Muskarci vode brigu o zenama zato sto je Allah dao prednost jednim nad drugima i zato sto oni trose imetke svoje.Zbog toga su cestite zene poslusne i za vrijeme muzevljeva odsustva vode brigu o onome o cemu treba da brigu vode,jer i Allah njih stiti.A ne cijih se neposlusnosti pribojavate,vi posavjetujte,pa ih i udarite;kad vam postanu poslusne,onda im zulum ne cinite!-Allah je,zaista,uzvisen i velik!(En-Nisa 34)

Otuda se ona zeli udati za muskarca cija ce briga(kivame) za nju biti dostojanstvena,za onoga zbog kojeg ce uvijek biti srettna sto se udala za njega i zbog kojeg to nikada nece pozaliti.Ona zeli muskarca koji ce je uzeti za ruku i krenuti da ispuni zivotnu misiju osnivanja muslimanske porodice i podizanja novih generacija inteligentne i brizne djece,u atmosferi ljubavi i harmonije koja nece biti ometana konfliktnim stavovima i vjerskim razlikama.

03.04.2009.

Zelis li biti idealna muslimanka 41-prvi dio

          Ona je poslusna svome muzu i iskazuje mu postovanje

Prava muslimanka je uvijek poslusna svome muzu,osim ako se radi o grijehu.Ona mu iskazuje postovanje i uvijek je spremna da ga zadovolji i ucini sretnim.Ako je siromasan,ona se ne zali na to sto ne moze puno trositi.Ona se ne zali na svoje kucne poslove,jer se prisjeca mnogih dobrih zena iz islamske historije koje su bile primjer strpljivosti,dobrote,pozitivnog stava u sluzenju svojih muzeva i vodjenju brige o njihovim kucama,uprskos siromastvu i teskocama s kojima su se suocavale.Jedan od najboljih primjera ovakvih zena je Fatima Ez-Zehra r.a. kcerka Muhammeda s.a.v.s. i zena Alije ibn Ebi Taliba r.a..Ona se zalila na bol u rukama od mljevenja rucnim mlinom.Njen muz Alija Ibn Ebi Taliba r.a. je rekao jednog dana: "Tvoj otac je doveo nekoliko robinja,idi i upitaj ga da ti jedna od njih dodje i sluzi te".Ona je otisla svome ocu,ali ju je bilo previse stid da pita za ono zbog cega je dosla,pa je zato Alija otisao do njega i upitao ga da ti jedna od njih dodje i sluzi te".Ona je otisla svome ocu,ali ju je bilo previse stid da pita za ono zbog cega je dosla,pa je zato Alija otisao do njega i upitao ga da svojoj dragoj kcerki da jednu sluskinju.Ali Poslanik s.a.v.s. nije mogao udovoljiti onima koji su mu bili najdrazi,ignorisuci potrebe siromasnih muslimana,pa je zato otisao svojoj kcerki i njenom muzu i rekao:
"Hocete li da vas poducim necemu sto je bolje od onoga za sta me pitate?Kada navecer odete u krevet recite "Slavljen neka je Allah" (SubhanAllah),trideset i tri puta,Hvala Allahu (Elhamdullilah) trideset i tri puta i Allah je najveci (Allahu Ekber) trideset i cetiri puta.Ovo vam je bolje od sluge".(Fethu-l-Bari 7/71)
Ovo ne znaci da muslimanka treba potpuno zanemariti fizicki izgled i zadovoljiti se nekim ko uopce nije privlacan ili je ruzan.Njeno je pravo,kao smo naveli,da se uda za muskarca kojega ce voljeti svim srcem i cijim ce vanjskim izgledom i ponasanjem biti zadovoljna.Ne treba se zanemarivati vanjski izgled naustrb unutarnje prirode u svakom pogledu,onoga kojim ce biti zadivljena i koga ce postivati.Prava muslimanka nije nikad zaslijepljena vanjskim izgledom,ona ne dopusta da joj to odvrati paznju od upoznavanja biti potencionalnog bracnog druga.
Muslimanka zna da muskarac ima pravo kivame(vodjenja brige) nad njom,kao sto to navodi Kur'an:
"Muskarci vode brigu o zenama zato sto je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato sto oni trose imetke svoje.Zbog toga su cestite zene poslusne i za vrijeme muzevljeva odsustva vode brigu o onome o cemu treba da brigu vode,jer i Allah njih stiti.A onecijih se neposlusnosti pribojavate vi posavjetujte,pa ih i udarite;kad vam postanu poslusne,onda im zulum ne cinite!-Allah je,zaista uzvisen i velik!".(En-Nisa 34)
Otuda se ona zeli udati za muskarca cija ce briga(kivame) za nju biti dostojanstvena,za onoga zbog kojega ce uvije biti sretna sto se udala za njega i zbog kojega to nikada nece pozaliti.Ona zeli muskarca koji ce je uzeti za ruku i krenuti da ispuni zivotnu misiju osnivanja muslimanske porodice i podizanja novih generacija inteligentne i brizne djece,u atmosferi ljubavi i harmonije koja nece biti ometana konfliktnim stavovima i vjerskim razlikama.Vjernik i vjernica trebaju ici rame uz rame na putovanje zivota,tako da mogu ispuniti ovu veliku misiju koju je Uzviseni Allah povjerio covjecanstvu i zenama i muskarcima podjednako,kako to Kur'an navodi:
"Muslimanima i muslimankama i vjernicima i vjernicama,i poslucnim muskarcima i poslusnim zenama i iskrenim muskarcima i iskrenim zenama i strpljivim muskarcima i strpljivim zenama,i poniznim muskarcima i poniznim zenama,i muskarcima koji dijele zekat i zenama koje djele zekat i muskarcima koji poste i zenama koje poste,i muskarcima koji o svojim stidnim mjestima vode brigu,i muskarcima koji cesto spominju Allaha i zenama koje cesto spominju Allaha,-Allah je,doista,za sve njih oprost i veliku nagradu pripremio".(El-Ahzab 35)

01.04.2009.

Robovanje-Ibn Tejmijje -3

Kaže: ''Potvrdeno je'' – ovako je došlo u ovom velicanstvenom hadisu o Džibrilu kojeg prenosi Omer b. Hattab  kada je došao i upitao Vjerovjesnika, kako bi poducio ljude te da se okoriste. Upitao je o islamu, zatim o imanu, zatim ga je upitao o ihsanu. Poslanik  je spomenuo da se islam temelji na pet osnova (ruknova), a to su: svjedocenje Allahu priznavajuci Mu jednocu i Njegovom Vjerovjesniku poslantsvo, zatim namaz, zatim zekat, zatim post a onda hadž. Nakon toga ga je upitao o imanu a on je pojasnio da se iman temelji na šest osnova (ruknova) a to su: da vjeruješ u Allaha, Njegove meleke, Njegove knjige, Sudnji dan, da vjeruješ u
odredenje njegovo dobro i zlo. Zatim ga je upitao o ihsanu, pa je rekao da obožavaš Allaha kao da Ga vidiš, ali iako ti Njega ne vidiš On tebe vidi. Zatim ga je upitao o Sudnjem danu, pa ga je upitao o njegovim predznacima, a nakon svega toga Poslanik  je upitao ljude oko njega: ''Znadete li ko je ovo?'' Kažu: ''Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju.'' Kaže: ''Ovo je Džibril, došao vam je da vas poduci vašoj vjeri.'' Sve ovo se naziva vjerom, islam, iman i ihsan, sve je to jedna cjelina unutar vjere. Tako da se vjera sastoji od tri nivoa: islama, imana i ihsana. Zato je i rekao: ''...došao vam je da vas poduci vašoj vjeri.'' U drugoj predaji ''suštini vjere''. Tako da je sve to ucinio djelovima vjere.
Vjera sadrži pojmove poniznosti i potcinjenosti, pa se kaže: ''ponizio sam ga pa se potcinio, tj. pokorio si ga pa se i on pokorio. Ili se kaže ''Allah Sebi potcinjava'' ili potcinjava se Allahu'' tj. robuje Allahu i Njemu se pokorava i potcinjava Mu se.Tako da je Allahova vjera robovanje, poniznost i pokornost Njemu.Osnova znacenja robovanja je takode poniznost. Tako da kada kažeš savladan put tj. utaban od stopa i potcinjen hodanju. Ali naredeno robovanje sadrži u svom znacenju poniznost i ljubav, tako da sadrži vrhunac poniznosti i vrhunac ljubavi prema Njemu
Kaže: ''Vjera sadrži'' – znaci da vjera sadrži znacenje poniznosti i potcinjenosti,pobožan Allahu je onaj koji Mu je ponizan i potcinjen, a nije oholnik, nego Njega obožava i Njemu se pokorava kao poslušna deva svom vlasniku. Zato se kaže potcinjen put ili staza tj. utaban od stopa tako da je savladan. Tako da rob robuje i potcinjava se samo Allahu a ne oholi se, što znaci da je potcinjen u izvršavanju Allahovih naredbi kao i u klonjenju od Allahovih zabrana. Ustrajan je u Allahovoj vjeri, zaustavlja se pred Allahovim granicama, ovakav treba je rob, zbog toga vjera sadrži znacenje poniznosti i potcinjenosti. Kaže: ''Ponizio sa ga pa se potcinio tj. pokorio se, što znaci da je Allahova vjera robovanje, pokornost i poniznost Allahu .
Kaže: ''Osnova znacenja robovanja'' – što znaci da je osnova robovanja ili ibadeta poniznost. Zato se u arapskom jeziku kaže 'put porobljen' tj. ako je ponizan ispod stopa ili drugom rijecju utaban stopama, ili se kaže: ''Ponizna deva'' tj. predana.Naredeno robovanje sadrži poniznost i ljubav, što znaci da covjek obavlja ibadet ponižen pred Allahom ali sa ljubavlju prema Njemu i sl. Tako da on obožava Allaha,Njemu potcinjen i Njega voli, ujedno se boji i nada se, što i jeste istinsko robovanje.Obožava Allaha sa ljubavlju, strahom, nadom i poniznošcu. Tako da robovanje sadrži vrhunac poniznosti i vrhunac ljubavi, a ljubav se dijeli na stupnjeve što ce autor pojasniti, od kojih je potcinjenost, veza, ocuvanje i žudnja, kao što ce se spomenuti.

Posljednji stupanj ljubavi je potcinjenost, prvi stupanj je veza, zbog povezivanja srca sa onim koga voli. Zatim pripravnost zbog pripravnosti srca za ljubav prema onome koga voli, zatim žudnja, koja je neodvojiva od srcane ljubavi. Zatim žestoka zaljubljenost i na kraju potcinjenost. Ako se kaže: ''Potcinjen Allahu'' tj.Njemu robuje, onaj koji je potcinjen tj. onaj koji robuje svom voljenom.A onaj ko se potcini covjeku kojeg mrzi ne može se reci da ga obožava, isto kao ni onaj koji voli nešto ali mu se ne potcinjava ne može se reci da ga obožava, kao npr.kada covjek voli svoje dijete ili prijatelja. Tako da jedan od ova stupnja nisu dovoljni da bi se reklo da neko obožava Allaha , nego Allah mora biti voljen i draži covjeku od svega drugoga, Allah kod njega mora biti velicanstveniji od svega drugoga, cak što više potpunu ljubav i potcinjenost ne zaslužuje niko osim Allaha . A svako onaj ko bude volio nešto drugo mimo Allaha, njegova ljubav je neispravna, i sve ono što se velica bez Allahove naredbe njegovo velicanje je ništavno i bezvrijedno. Allah kaže:"Reci: 'Ako su vam ocevi vaši, i sinovi vaši, i braca vaša, i žene vaše, i rod vaš, i imanja vaša koja ste stekli, i trgovacka roba za koju strahujete da nece prohode imati, i kuce vaše u kojima se prijatno osjecate miliji od Allaha i Poslanika, i od borbe na Njegovom putu, onda pricekajte dok Allah Svoju odluku ne donese.''
(Sura Et-Tewbe, 24)Što znaci da ova vrsta ljubavi prema Allahu i Njegovom Poslaniku biva od pokornosti, jer pokornost pripada samo Allahu i Njegovom Poslaniku, kao što zadovoljstvo djelima pripada samo Allahu i Njegovom Poslaniku:''A prece bi im bilo da Allaha i Njegova Poslanika zadovolje.'' (Sura Et-Tewbe, 62)
Ibn Tejmijje-Robovanje

AlHaqqa

Islamske stranice

OUSehara-Audio predavanja

Abdul Aziz Bin Baz vrline i odlike
Tajna života
Odgoj duše
Halali svome bratu
Bračna intima-Kako savladati bračne probleme
Odgojni karakter
facebook propis
Dan koji će trajati 50 000 godina
I svi se čvrsto Allahovog užeta držite
Islamski brak
Kako biti uzorit supružnik
Kako do primljenog ibadeta
Kako je dovio Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem
Ko su alevije
Kur'an i razmišljanje o Kur'anu
Kur'anske staze sreće
O Klonulosti 1
O Klonulosti 2
O Klonulosti 3
Karakteristike prve skupine muslimana
Nabil el Awadi-Sestro muslimanko!
Nagradna igra-smješno
Najbolji primjer ljubavi u ime Allaha
O mjesecu Ramazanu
Obraćanje Jusufa el Kardavija
Omladina u hladu Allaha dželešanuhu na Sudnjem danu
Osobenosti ljudi koji nose aqidu Ehli sunnet vel džemat
Očuvanje prirodne fitre čovjeka
Propisi vezani za namaz
Ramazan nova stranica mog života
Ljubav prema ashabim
Savremena pitanja o Islamu-Islam i žena-1
Savremena pitanja o Islamu-Islam i žena-2
Hurije Džennetske ljepotice
Allahova veličina
Snagom vjere protiv fašizma na putu do Dženneta
Sura Jusuf-Sura sabura (Bosanski)
Sura Jusuf-Sura sabura
Tefsir sure Hudžurat
Veličanje Allaha subhanehu ve te'ala
Zavist i njene posljedice
Životopis Poslanika sallallahu alejhi ve sellem
Životopis Poslanika sallallahu alejhi ve sellem-1
I nemojte nikako da vas prevari,obmane i zaokupi dunjalučki život
Ko su alevije
Uvod u metn-Tri osnovna načela
Zavist - gutac dobrih djela
Put upute-Put svijetla
Ispravno određivanje Ramazana propisi objašnjenje i savjet
Višeženstvo-Poligamija
Druženje sa Sa'd ibn Muazom radijAllahu anhu.mp3
Razumjevanje prioriteta u Islamu
Itikaf 2013-1 dan
Itikaf 2013-2 dan
Itikaf 2013-3 dan
Itikaf 2013-4 dan
Itikaf 2013-5 dan
Itikaf 2013-6 dan
Itikaf 2013-7 dan
Itikaf 2013-8 dan
Itikaf 2013-9 dan
Itikaf 2013-10 dan
Uticaj šiizma u BiH
Pokoravanje Allahu u svjetlu Kitaba i sunneta
Egipat_Sirija poruke i pouke
Džibrilov hadis
Džibrilov hadis 1
Spoznaja Allaha
Greške u Ibadetima 1
Greške u Ibadetima
Nijjet
Sira-Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor
Život Allahova Poslanika sallallahu alejhi ve sellem
Greške žena-Talak
Osobina Poslanika sallallahu alejhi ve sellem-Milost
Zaista su vjernici braća pa popravite medjusobne razmirnice
Predznaci Sudnjeg dana-Pojava dedžala
Osvrt na bitnost emaneta
Lažno Božanstvo
Hajrudin Ahmetović-Stanje popuštanja i slabljenja u vjeri
Životopis Poslanika sallallahu alejhi ve sellem-Djetinjstvo Poslanika
Širk je najveći zulum
Kada čovjek umre prate ga do kabura tri stvari
Govor o šejhul-Islamu ibn Tejmijji rahimehullah
Obaveznost održavanja rodbinskih veza-Naši Roditelji-
Put propasti
Čuvaj Allaha pa će i On čuvati tebe
Ispravnost postupanja Selmana el Farisija radijAllahu anhu
Poglavlje-Izvršavanje šerijatskih kazni
Petak-odlike petka
O fudbalu sportu
Poglavlje Izvršavanje šerijatskih kazni-2
Snagom Kur'ana do savršenstva duše

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
1150783

Powered by Blogger.ba