AlHaqqa

Cas neizbjezni,sta je cas neizbjezni,i otkud ti znas sta je cas neizbjezni?(Al-Haqqa 1-3)

06.05.2009.

O sprjecavanju zaceca

-Upitan o cuvanju zaceca,Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao: Ima li to smisla ciniti?Ponovio je to tri puta,a zatim rekao: Nista ne moze sprijeciti postojanje bica kome je Allah odredio da se rodi do Sudnjeg dana.(Mutefekun alejhi)

-U Muslimovoj predaji stoji: Slobodno to radite nema nijedne duse kojoj je propisano da bude stvorena do Sudnjeg dana a da nece postojati(na dunjaluku)(Buhari,Muslim,Ebu Davud,Tirmizi,Nesai)

-Upitan o sprijecavanju zececa,Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao: Ne biva od svake vode zacece.Ne zelim da zatrudnim,a zelim s njom imati spolne odnose.Jevreji misle da je to jedan vid ubijanja zivog djeteta.A on rece:Jevreji neistinu govore.Jer,ukoliko ga Allah zeli stvoriti,to Ga nece sprjeciti.(Ahmed,Ebu Davud)

-Neko se obratio Allahovom Poslaniku s.a.v.s: Ja imam robinju i koristim prirodno cuvanje-azl(prirodno cuvanje od trudnoce).Allahov Poslanika s.a.v.s. kaza: To nimalo nece sprijeciti ono sto Allah hoce.Potom je taj covjek opet dosao i rekao:Allahov Poslanice,robinja o kojoj sam ti pricao je zatrudnijela.A Poslanik s.a.v.s. rece: Ja sam Allahov rob i Njegov Poslanik.(Muslim)

-U Muslimovoj predaji se,takodjer spominje: Ja imam robinju koja nas sluzi,imam odnose sa njom,ali ne zelim da zatrudni.Allahov Poslanik s.a.v.s. rece:Ako hoces,koristi prirodan nacin cuvanja,ali bit ce onako kako Allah odredi.Potom je taj covjek dosao i rekao:Robinja o kojoj sam ti govorio je zatrudnjela.A Poslanik s.a.v.s. rece: Ja sam Allahov rob i Njegov Poslanik.(Muslim)

-Neko drugi ga je o tome upitao,a Poslanik s.a.v.s. je rekao: Kada bi ti po hridini prosuo spermu od koje je odredjeno da se zacne dijete,Allah ce iz nje izvesti dijete i stvoriti ga,Allah ce stvoriti ono sto zeli da stvori(Ahmed u Musnedu)

-U drugoj predaji: Imam zenu,ali izbjegavam da zatrudni.Poslanik ga upita:Zasto to cinis?Covjek rece:Ja se bojim za njeno dijete.Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao je:Da je to stetno,stetilo bi potomstvu Perzijanaca i Rimljana.(Muslim)

Ibn Qajjim el-Dzevzijje-Poslanikove fetve

06.05.2009.

Dove i Zikrovi koji se uce prilikom bolesti

-Tirmizi,Nesai i Ibn Madze u svojim zbirkama bilje predanje od Ebu Hurejre r.a. koji prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:

Cesto se sjecajte onog sto kvari uzitke(tj smrti).

-Buhari u svom Sahihu biljezi predanje Ibn Abbasa r.a. koji prenosi da je Alija r.a. izasao od Allahov Poslanika s.a.v.s. kad ga je posjetio za vrijeme njegove bolesti od koje je umro,pa su ga ljudi upitali: Ebu Hasane,kako je osvanuo Allahov Poslanik s.a.v.s. a on im je odgovorio: Hvala Allahu izlijecen je.

-Buhari i Muslim u svojim Sahihima biljeze predanje od Aise r.a. koja prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. reka bi legao spavati,skupljao sake,a zatim bi u njih proucio sure: El-Ihlas,El-Felek i En-Nas a zatim bi sakama potirao glavu i lice i prednji dio tijela,i to bi ucinio tri puta.Aisa r.a dalje veli: Kada se razbolio,naredio mi je da mu ja to umjesto njega radim.

-U drugom predanju stoji da je Allahov Poslanik s.a.v.s. u bolesti od koje je umro,sebi ucio sure El-Felek i En-Nas i da je pljuckao po tijelu radi bereketa tih sura.(Buhari)

-Buhari i Muslim u svojim Sahihima i Ebu Davud u svom Sunenu,biljeze predanje Aise r.a. koja prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. kada bi mu se neko pozalio na bol ili imao neku ranu,stavljao kaziprst na zemlju,pa je sufjan bin Ujejna jedan od prenosilaca hadisa,pokazao kako bi to ucinio zatim bi ga podigao i rekao:

"S imenom Allaha,zemlja iz podrucja Medine,pomijesana s pljuvackom nekog od nas lijeci nase bolesne s dozvolom naseg Gospodara".

-Buhari i Muslim u svojim Sahihima biljeze predanje Aise r.a. koja prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. trazio utociste za clanove svoje porodice potiruci ih desnom rukom i govoreci:

Allahume Rabben-nasi ezhebil-be'se iŠfi EnteŠ-Šafi la Šifae illa Šifaen la jugadiru sekama
(Allahu moj.Gospodaru svih ljudi,otkloni bol,izlijeci,Ti jedini lijecis.Ne postoji lijek osim Tvog lijeka,lijekom poslije kojeg bolesti nece biti.

U drugoj predanju stoji:Kada bi ucio rukju govorio bi: Imsehil-base Rabben-nasi bijedike Šifaun la kaŠife lehu illa Ent. (Izbrisi bol,Gospodaru svih ljudi,u Tvojoj je ruci lijek,jedino Ti mozes bolest otkloniti.(Muslim)

-Muslim u svom Sahihu biljezi predanje Osmana bin Ebul-Asa r.a. koji ce pozalio Allahovom Poslaniku s.a.v.s. na bol koju je osjecao u tijelu,pa mu je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: Stavi ruku na mjesto gdje osjetis bol,a zatim tri puta reci: S imenom Allaha,a poslije toga sedam puta reci: Euzu bi izzetillahi ve kudretihi min serri ma edzidu ve uhazir.(Utjecem se pomocu Allahove snage i moci od zla onoga sto osjecam i sto me muci".

-Ebu Davud i Tirmizi u svojim Sunnenima biljeze predanje s vjerodostojnim lancem prenosilaca od Ibn Abbasa r.a. koji prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: Ko posjeti bolesnika kome jos nije propisano da umre i kod njega 7 puta kaze:
Es elullahel-azime Rabbel-arŠil-azimi en jeŠfijek
(Molim Allaha Uzvisenog,Gospodara Arsa velicanstvenog da te izlijeci) Allah dz.s. ce tog bolesnika izlijeciti.

-Ebu Davud u svom Sunenu biljezi predanje s vjerodostojnim lancem prenosilaca od Abdullaha Ibn Amra bin el-Asa r.a. koji prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:Kada neko posjeti bolesnika neka kaze:
AllahumeŠfi abdeke jenkeu leke aduvven ev jemŠi leke ila salatin. (Allahu moj,izlijeci Svoga roba,neka se moze boriti protiv Tvojih neprijatelja,ili neka moze obavljati namaz.

-Tirmizi i Ibn Madze u svojim Sunenima biljeze predanje Ebu Seida el-Hudrija r.a. i Ebu Hurejre r.a. koji su bili prisutni kada je Allahov Poslanik s.a.v.s rekao: Ko kaze: (La ilahe illallau vallahu ekber)Nema boga osim Allaha,ALlah je najveci,njegov Gospodar mu to potvrdi i kaze:Nema boga osim Mene i Ja sam najveci.Kada kaze: (La ilahe illallahu vahdehu la serike leh) Nema boga osim Allaha,Jedinog,Koji nema druga,Allah dz.s. kaze:Nema boga osim Mene,Jedinog,Koji nemam druga.Kada kaze: (La ilahe illallahu lehul mulku ve lehul-hamd) Nema boga osim Mene,Njemu pripada vlast i zahvala,kaze:Nema boga osim Mene,Meni pripada vlast i zahvala.Kada kaze:(La ilahe illallau ve la havle ve la kuvete illa billahi) Nema boga osim Allaha i nema snage niti moci osim Allahove moci i snage,Allah dz.s. kaze: Nema boga osim Mene,i nema snage niti moci osim Moje snage i moci.Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao je: Ko ove rijeci izgovori u bolesti i zatim umre,vatra ga nece prziti.

-Muslim u svom Sahihu,Tirmizi,Nesai i Ibn Madza u svojim Sunenima biljeze predaje s vjerodostojnim lancima prenosilaca od Ebu Seida el Hudrija r.a. koji prenosi da je Dzibril a.s. dosao Muhammedu s.a.v.s. i upitao ga: Muhammede zalis li se na to sto si bolestan?Allahov Poslanik s.a.v.s. odgovori mu: Da.Dzibril a.s. rece:
Bismillahi erkike min kulli Šej'in ju'zike min serri kulli nefsin ev ajnin hasidin,Allahu jeŠfike bismillahi erkik.(S imenom Allahovim lijecim te od svega sto te uznemirava i od zla svake duse i od oka urokljivog.Allah ce te izlijeciti.S Allahovim imenom te lijecim)

-Buhari u svom Sahihu biljezi predanje od Ibn Abbasa r.a. koji prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. posjetio nekog beduina koji se bio razbolio,a Allahov Poslanik s.a.v.s. u tim situacijama govorio bi: La be'se tahurun insŠallah.(Ne bilo opasno.Da ti Allah dz.s. ako htjedne,zbog ovoga grijehe ocisti".

En-Nevevi-Zbirka Vjerovjesnikovi dova i zikrova

06.05.2009.

Deset savjeta zenama

Deset savjeta ženama

E-mail Ispis PDF
Preveo: Damir Muratović

Esminim unukama koje je slijede u čednosti, čistoti i neporočnosti... onima koje kroče putem Aiše, Hafse i Sumejje, radijallahu anhunne... čistim, neporočnim, bogobojaznim i čednim... Onima koje je zaveo i obmanuo lažni ovodunjalučki sjaj i ukras... koje civilizacija zaostalih zadivljuje i bez daha ostavlja... onoj koja je zgriješila prema svome Gospodaru, pocijepala zastore svoje čednosti pa iz svoga doma izašla obučena a gola, da, i sama zavedena, skreće pažnju na sebe i zavodi druge... svima njima želim uputiti savjet, upozoriti ih i opomenuti...
 
SAVJET PRVI:
Sestro vjernico, ti kojoj je Allah podario blagodat zdravlja, blagodat vjere islama, zahvaljuj Uzvišenom Allahu, nastoj Mu se približiti i biti Mu pokorna... jer je u pokornosti Njemu sreća i ovoga i onoga svijeta, a bliskost sa Njim Uzvišenim je veličina i ponos i na dunjaluku i na ahiretu. Kaže Uzvišeni: ''A onaj ko se Allahu i Poslaniku Njegovu bude pokoravao – postići će ono što bude želio.''  (El-Ahzab, 71.)
 
SAVJET DRUGI:
Čuvaj svoj hidžab, svoju čednost i poštenje. Hidžab je čistota, krepost, čestitost i neporočnost. Kaže Uzvišeni: “O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti.’’ (El-Ahzab, 59.)
Da, baš tako, on je ukras i obilježje čiste, plemenite i časne žene. Hidžab je dokaz njenog stida, pokazatelj čistote i neporočnosti, i njena zaštita od šejtana među ljudima i džinnima. Zato dobro čuvaj svoj hidžab, Allah ti se smilovao, jer je on tajna tvoje sreće.
 
SAVJET TREĆI:
Čuvaj se onih koji zagovaraju otkrivanje i razgolićavanje, jer oni ti samo zlo žele. Budi poput čvrste brane pred njihovim idejama i zamislima, neprobojna tvrđava pred njihovim strastima i prohtjevima. Da, tako je, sestro moja, tvoj stid i čednost im ne da mira, ne da im zaspati, pa bi htjeli da te pridruže povorci grješnica sa Zapada, samo da bi zadovoljili svoje strasti i prohtjeve i želje svoje ostvarili. Čuvaj se takvih, ja te iskreno savjetujem i želim ti samo dobro.
 
SAVJET ČETVRTI:
Svoj jezik čuvaj od ogovaranja (gibeta) i prenošenja tuđih riječi (nemimeta). Ova dva grijeha uništavaju dobra djela i proždiru nagradu pokornosti. Kaže Uzvišeni: “...i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga – a vama je to odvratno.”  (El-Hudžurat, 49.)
Izbjegavaj sijela i skupove u kojima se čine ovi grijesi, i mnogo Allaha spominji i Kur’an uči, tako ćeš se sačuvati i zaštititi od tih stvari.

SAVJET PETI:

Svim srcem nastoj, Allah te čuvao, da se podučiš propisima svoje vjere i temeljima vjerovanja. Savjetujem ti da čitaš korisne knjige, savjete i poslanice naših učenjaka i daija, da posjećuješ predavanja i korisne skupove, jer ćeš na taj način postići gore navedeno.
Sjeti se riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Ko bude krenuo putem traženja znanja, Allah će mu time olakšati put do Dženneta.”
 
SAVJET ŠESTI:
Sestro u vjeri, historija nam neprestano priča o životima velikih žena, žena koje su se žrtvovale i uložile svoje vrijeme i trud, odgajajući tako velikane i heroje, svijetle primjere o kojima čitav svijet govori, a historija uvažava. Još davno je rečeno: “Iza svakog veličanstvenog odgoja stoji veličanstvena žena.”
Pa hoćeš li ti biti jedna od onih koje su svoje ime uklesale u stablo vremena, i trag svojih djela ostavile na stranicama historije, podižući jedinstvenu i izvanrednu generaciju, usađujući joj ljubav prema vjeri i zajednici muslimana (ummetu) i spremnost na žrtvu, dobivši na kraju, kao plod, čvrstu vjeru uz zalaganje i žrtvovanje za nju?!
Zato samo naprijed, sestro… trud neće propasti, a rad i zalaganje neće biti uzaludni i beskorisni.
“I reci: ‘Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici.’” (Et-Tevbe, 105.)
 
SAVJET SEDMI:
Plemenita sestro, nastoj obavljati što više dobrovoljnih djela (nafila), ustraj u dijeljenju imetka, i budi od onih koje hrle i žure ka Džennetu, prostranom poput nebesa i Zemlje. Kaže Uzvišeni: “Nadmećite se da u Gospodara svoga zaslužite oprost”  (El-Hadid, 21.); “…i neka se za to natječu oni koji hoće da se natječu!”   (El-Mutaffifūn, 26.).
Zato, sestro, hajde, požuri… megdan je prostran, a put dalek. Opskrbi se imanom i naoružaj se pokornošću… Džennet je posljednja stanica.
 
SAVJET OSMI:
Cijenjena sestro, jesi li čula priču o Ummu Salih (majci Salihovoj)?
Bila je to jedna starija žena. Čula je o vrijednosti pozivanja u Allahovu vjeru i velikoj nagradi za to, pa je, zajedno sa svojom djecom, odselila u jedno mjesto da bi podučavala i savjetovala žene, stanovnice tog mjesta... pa ima li danas žena koje bi se povele za ovako divnim primjerom?
Kaže Uzvišeni: “I neka među vama bude onih koji će na dobro pozivati i tražiti da se čini dobro, a od zla odvraćati.”  (Ali Imran, 104.)  Pa hoćeš li se pokoriti i predati ovom veličanstvenom pozivu Božijem? Nadam se da hoćeš...
 
SAVJET DEVETI:
Sestro vjernice, još uvijek ima puno žena koje žarko žele da svoje brige podijele sa nekim, da svoju tugu i bol iznesu onome ko će saosjećati sa njima. One su u potrebi za dobrim i pobožnim ženama poput tebe, zato pohitaj, Allah te čuvao, budi im pri ruci i pomozi ih u pokornosti Stvoritelju, usmjeri ih na put dobra i spasa. Ti to, ako Bog da, možeš. I sjeti se riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Da Allah preko tebe uputi samo jednog čovjeka, bolje ti je od blaga crvenih deva.”  
 
SAVJET DESETI:
Savjetujem ti da čitaš o životima dobrih i pobožnih žena iz prijašnjih generacija, žena čiji su životi veličanstveni uzori, jedinstveni primjeri i neponovljive priče. Uistinu su u tome važne životne lekcije i neprocjenjive pouke i poruke.
Allah neka te čuva i učini sretnom!

Autor: Abdurrahman bin Muhammed es-Sejjid
Izvor: www.emanway.com

P.S.preuzeto sa www.minber.ba
AlHaqqa
<< 05/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Islamske stranice

OUSehara-Audio predavanja

Abdul Aziz Bin Baz vrline i odlike
Tajna života
Odgoj duše
Halali svome bratu
Bračna intima-Kako savladati bračne probleme
Odgojni karakter
facebook propis
Dan koji će trajati 50 000 godina
I svi se čvrsto Allahovog užeta držite
Islamski brak
Kako biti uzorit supružnik
Kako do primljenog ibadeta
Kako je dovio Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem
Ko su alevije
Kur'an i razmišljanje o Kur'anu
Kur'anske staze sreće
O Klonulosti 1
O Klonulosti 2
O Klonulosti 3
Karakteristike prve skupine muslimana
Nabil el Awadi-Sestro muslimanko!
Nagradna igra-smješno
Najbolji primjer ljubavi u ime Allaha
O mjesecu Ramazanu
Obraćanje Jusufa el Kardavija
Omladina u hladu Allaha dželešanuhu na Sudnjem danu
Osobenosti ljudi koji nose aqidu Ehli sunnet vel džemat
Očuvanje prirodne fitre čovjeka
Propisi vezani za namaz
Ramazan nova stranica mog života
Ljubav prema ashabim
Savremena pitanja o Islamu-Islam i žena-1
Savremena pitanja o Islamu-Islam i žena-2
Hurije Džennetske ljepotice
Allahova veličina
Snagom vjere protiv fašizma na putu do Dženneta
Sura Jusuf-Sura sabura (Bosanski)
Sura Jusuf-Sura sabura
Tefsir sure Hudžurat
Veličanje Allaha subhanehu ve te'ala
Zavist i njene posljedice
Životopis Poslanika sallallahu alejhi ve sellem
Životopis Poslanika sallallahu alejhi ve sellem-1
I nemojte nikako da vas prevari,obmane i zaokupi dunjalučki život
Ko su alevije
Uvod u metn-Tri osnovna načela
Zavist - gutac dobrih djela
Put upute-Put svijetla
Ispravno određivanje Ramazana propisi objašnjenje i savjet
Višeženstvo-Poligamija
Druženje sa Sa'd ibn Muazom radijAllahu anhu.mp3
Razumjevanje prioriteta u Islamu
Itikaf 2013-1 dan
Itikaf 2013-2 dan
Itikaf 2013-3 dan
Itikaf 2013-4 dan
Itikaf 2013-5 dan
Itikaf 2013-6 dan
Itikaf 2013-7 dan
Itikaf 2013-8 dan
Itikaf 2013-9 dan
Itikaf 2013-10 dan
Uticaj šiizma u BiH
Pokoravanje Allahu u svjetlu Kitaba i sunneta
Egipat_Sirija poruke i pouke
Džibrilov hadis
Džibrilov hadis 1
Spoznaja Allaha
Greške u Ibadetima 1
Greške u Ibadetima
Nijjet
Sira-Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor
Život Allahova Poslanika sallallahu alejhi ve sellem
Greške žena-Talak
Osobina Poslanika sallallahu alejhi ve sellem-Milost
Zaista su vjernici braća pa popravite medjusobne razmirnice
Predznaci Sudnjeg dana-Pojava dedžala
Osvrt na bitnost emaneta
Lažno Božanstvo
Hajrudin Ahmetović-Stanje popuštanja i slabljenja u vjeri
Životopis Poslanika sallallahu alejhi ve sellem-Djetinjstvo Poslanika
Širk je najveći zulum
Kada čovjek umre prate ga do kabura tri stvari
Govor o šejhul-Islamu ibn Tejmijji rahimehullah
Obaveznost održavanja rodbinskih veza-Naši Roditelji-
Put propasti
Čuvaj Allaha pa će i On čuvati tebe
Ispravnost postupanja Selmana el Farisija radijAllahu anhu
Poglavlje-Izvršavanje šerijatskih kazni
Petak-odlike petka
O fudbalu sportu
Poglavlje Izvršavanje šerijatskih kazni-2
Snagom Kur'ana do savršenstva duše

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
1150786

Powered by Blogger.ba