AlHaqqa

Cas neizbjezni,sta je cas neizbjezni,i otkud ti znas sta je cas neizbjezni?(Al-Haqqa 1-3)

10.05.2009.

O dzinima

Zabranjeno je traziti pomoc dzina


U principu to je osnovni nacin djelovanja sihirbaza i gatara.To je sirk jer je trazenje pomoci od nekog drugog osim Allaha Subhanehu ve te'ala.Gore od toga je i cinjenica da sejtani nikog nesluze dok ne ucini kufr rijecila ili djelima,i sve sto je sihirbaz nepokorniji Allahu Azze we Dzelle,sejtani su mu blizi i pokorniji.Kao mali slusali smo o jednom poznatom sihirbazu da kada hoce napraviti sihr i stupiti u kontakt sa sejtanima,Kur'an stavi na noge kao cipele i tako udje u toale!Tek kada to uradi sejtani ga sluze i donose stvari u kucu.Taj postupak je jasno,nevjerstvo,jasno i za samog sihirbaza.
Zalosno je da neki sihirbazi ne znajuci uznevjeruju u Allaha Azze we Dzelle.Neke rijeci koje uce,talismani koje pisu,uglavnom,stavise uvijek sadrze u sebi jasan sirk i kufr,samo u vidu nerazumljivih slova,a da bi zavarali neznalice ubace ponekad Kur'anske ajete kako bi mislili da koriste samo Kur'an!Vidio sam mnogo tih zapisa,jos nijedan nisam nasao cist od Sirka.Ono sto zelimo reci jeste da onaj ko to izgovara cini Kufr,iako to ne zna.Klanja i posti a cini sirk,Uzviseni Allahu sacuvaj nas!Takvi su izgubili i vjeru i dunjaluk,a to je jasan gubitak.

Stanuju li dzini u kucama ljudi?

Cesto se procuje da na nekom mjestu ili u nekoj kuci borave dzini.Dali je to tacno?U tome ima i istine i lazi.Istina u tome je da je to moguce,ljudi su to dozvijeli i Serijat je rekao da je to moguce.Vec smo naveli hadis o ensarijskom mladicu koji je zatekao dzina u obliku zmije u svojoj kuci.Hadis se u cjelosti nalazi u Muslimovom rahimehullah Sahihu.

Prenio je Abdullah ibn Muhammed ibn el Kurasi rahimehullah od Sa'da ibn Ebi Vekkasa r.a.: Bio sam daleko od kuce kad mi je dosao izaslanik moje supruge i rekao da joj se odazovem.Nije mi se to svidjelo,usao sam u kucu i rekao:Sta je?Rekla je:Ovu zmiju-pokazala je rukom-vidjala sam je u pustinji kada se osamim,potom je jedno vrijeme nisam vidjela sve dosad,a to je ta ista zmija,poznajem je.Sa'd je odrzao govor,zahvalio se Allahu,pohvalio Ga i rekao.Uznemirio si me.Kunem ti se Allahom ako te jos jednom vidim ubit cu te.Zmija je izasla iz kuce,iz dvorista kroz vrata.(Akamu el-merdzan str 75)

Ibn Akil rahimehullah u svom djelu El-Funun je rekao:Kod nas u Bagdadu bila je jedna kuca ko god je u njoj stanovao,osvanuo je mrtav.Jednom prilikom,dosao je hafiz Kur'ana i iznajmio tu kucu.Svi smo cekali sta ce se dogoditi.Osvanuo je potpuno zdrav sto je zaducilo komsije pa su ga pitali o tome,rekao je:Kada sam zanocio klanjao sam jaciju i proucio nesto Kur'ana.Odjednom,iz bunara izadje mladic i nazva selam.Prepao sam se,a on rece:Ne boj se,poduci me necemu iz Kur'ana.Nakon toga,nestalo je straha.Pitao sam ga da mi prica o toj kuci.Rekao je:Mi smo dzini muslimani,klanjamo i ucimo Kur'an,a ovu kucu iznajmljuju samo gresnici,sakupljaju se na pijankama,pa ih podavimo.Rekao sam mu:Bojim te se kad mi dodjes nocu.Dolazi mi po danu!Rekao je:Dobro.Izlazio je iz bunara danju i zblizio sam se s njim.(Akamu el-merdzan str 99)

Mnogo je ovakvih predaja,neke smo vec spomenuli.Sto se tice neistine u vezi s ovim ona se ogleda u sirenju lazi o tome zbog licnih dunjaluckih interesa nekih ljudi.

Kako otjerati dzine iz kuce?

U slucaju da se uvjeris u boravak dzina u tvojoj kuci istjerat ces ih na sledeci nacin:

Prvo:Otidji u tu kucu sa jos dvojicom i reci:Trazim od vas ugovorom koji ste dali Sulejmanu da izadjete iz ove kuce.Izadjite zbog Allaha Azze we Dzelle,nikog neuznemirujuci.To ponovi tri dana.

Drugo: Ukoliko nakon toga ponovo osjetis nesto u kuci nalij vode u posudu i stavi u nju prst priblizi je usnama i prouci: Bismillah,emsejna billahi el lezi n lejse minhu Šejun mumteni,ve bi i'zzetillahi elleti la turamu ve la tudamu,ve sultanillahi el-meni' nehtedzibu ve bi emsaihi el-husna kulliha,a'izun min el-ebaliseti ve min Šerri Šejatini-l-insi ve el-dzinni,ve min Šeeri kulli mu'linin ev musirrin,ve min Šerri ma jehrudzu bil-lejli ve jekmunu bin-nehar,ve jekmunu bil-lejli ve jehrudzu bin-nehar,ve Šerri ma haleka ve zere ve berae ve min Šerri iblis ve dzunudihi,ve min Šerri kulli dabbetin Ente ahizun bi nasijetiha inne Rabbi a'la siratin mustekimin.Euzu bi ma isteaze bihi Ibrahimu,ve Musa,ve Isa,ve Muhammed min Šerri ma haleka ve zerae ve berae,ve min Šerri iblis ve dzunudihi ve min Šerri ma jebgi.Euzu billahi es-Semi'el-Alimi mine-Šejtani erradzimi,bismillahi er-Rahmani er-Rahimi,Ves-saffati saffa,fez-zaridzati zedzra,fet-talijati zikra,inne Ilahekum le vehid,Rabus-semavati vel-erdi ve ma bejnehuma ve Rebul-mesariki.Inna zejjenna es-semae bi zinetenil-kevakibi ve hifzan min kulli sejtanin maridin,la jessemeu'ne ilel-meleil-e'ala ve jukzefune min kulli dzanib,duhuran,ve lehum azabun vasib,illa men hatifel-hatfete fe etbea'hu Šihabun sakib.( U ime Allaha,Omrkli smo s Allahom koji sve moze,s Njegovom snagom kojoj se niko ne moze suprostaviti niti je nadvladati,i s Allahovom neprikosnovenom vlasti.Molimo za zastitu svim Allahovim imenima od zlih osoba,dzinskih i ljudskih sejtana,od zla onih koji ga javno iznose ili kriju,onoga sto izlazi nocu a krije se danju,onoga sto se krije nocu a izlazi danju,od zla svega stvorenog i po Zemlji rasirenog!Utjecemo se od zla iblisa i njegove vojske,zla svakog stvorenja koje Ti drzis za kike,moj Gospodar je na pravom putu.Utjecem se od onoga od cega se utjecao Ibrahim,Musa,Isa i Muhammed,od zla svega stvorenog,po Zemlji rasirenog,od zla iblisa,njegove vojske i svega sto zlo nanosi!Utjecem se Allahu od prokletog Šejtana,u ime Allaha Milostivog Samilosnog,Tako mi onih u redove poredanih,i onih koji usmjeravaju,i onih koji Opomenu citaju,vas Bog je,uistinu jedan,Gospodar nebesa i Zemlje i onoga sto je izmedju njih,i Gospodar istoka.Mi smo nebo najblize vama sjajnim zvijezdama okitili,i cuvamo ga od svakog Šejtana prkosnog da ne prisluskuju meleke-skup najvisi,a sa svih strana bivaju gadjani,da bi bili otjerani:njih ceka patnja ne prekidna,a onoga koji sto ugrabi-stigne svjetlica plamteca.(Es-Saffat 1-10)

Nekon toga,po cijeloj kuci prolij malo te vode i s Allahovom Subhanehu ve te'ala dozvolom ce izaci(El-Vebilu es-sajjibu)

Eto,lijek je pred tobom,na tebi je da budes iskren prilikom ucenja dove i zamolim za pomoc Gospodara nebesa i Zemlje.Niposto ne ostavljaj ovu uputu i ne trazi lijek u zabludama sihirbaza i gatara!U tome je nesreca i belaj.Molim Allaha Azze we Dzelle da budemo od onih koji Njega za pomoc mole,na Njega se oslanjaju i Njegove se vlasti cvrsto drze!Amin!

Vehid Abduselam Bali-Zastita od dzina i sejtana u svijetlu Kur'ana i Sunneta


10.05.2009.

Kazivanja koja omeksavaju srca

10.Umjerenost i ustrajnost u radu

-Ebu Hurejre r.a. kaze:Allahov Poslanik s.a.v.s je rekao: Nikoga od vas nece spasiti od vatre njegovo djelo.Cak ni tebe,Allahov Poslanice?-rekli su.Ne,ni mene,ukoliko me Allah ne obaspe miloscu.Postupajte pravedno;budite ljubazni;velicajte Allaha jutrom i navece i dijelom noci.Pazite na umjerenost!Pazite na umjerenost pa cete postici ono sto zelite.

-Aisa r.a. kaze: Neko je upitao Allahova Poslanika s.a.v.s:Koja su djela najdraza?On je odgovorio:Ona na kojima se istrajava pa makar ih bilo malo.

11.Izmedju nade i straha

Ebu Hurejre r.a. kaze:Cuo sam Allahova Poslanika s.a.v.s. da kazuje:Kad bi nevjernik znao kolika je milost u Allaha,ne bi gubio nadu u Dzennet,a kad bi vjernik znao kolika je kazna u Allaha,ne bi nikad bio siguran od Dzehenema.

12.Cuvanje jezika.Onaj koji vjeruje u Allaha i u Sudnji dan neka govori ono sto je dobro ili neka suti

Sehl Ibn Sa'd r.a. prica da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:Onome ko mi garantira(da ce sacuvati) ono sto je izmedju njegovih vilica i ono sto je izmedju nogu ja gaantiram Dzennet.

Ebu Hurejre r.a. kaze da je Vjerovjesnik s.a.v.s. rekao:Zaista covjek moze izgovoriti rijec kojom je Allah zadovoljan,ne pridajuci joj znacaj,pa da ga Allah njom uzdigne nekoliko stupnjeva.I zaista covjek moze izgovoriti rijec koja izaziva ljutnju Allaha,ne pridajuci joj znacaj,pa da se s njom strovali u Dzehennem.

13.Napustanje grijeha


Ebu Musa r.a. kaze:ALlahov Poslanik s.a.v.s. rekao:Slucaj mene i ovoga s cime me Allah poslao slican je slucaju covjeka koji je dosao nekom narodu i rekao:Vidio sam vojsku(neprijatelja)svojim ocima i ja sam vam uistinu samo opominjac!Stoga spasavajte se!spasavajte se!Jedna grupa njih ga je poslusala i oni su nocu tiho izasli i tako se spasili.Ostali mu nisu povjerovali pa ih je vojska zorom napala i unistila.

14.Dzehennem je okruzen strastima

-Ebu Hurejre r.a. kaze da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:Dzehennem je okruzen strastima dok je Dzennet okruzen neugodnostima.

15.Dzennet je svakom od vas blizi od kozne sveze njegovih sandala takodjer i Dzehenem


-Abdullah r.a. kaze da je Vjerovjesnik s.a.v.s. rekao:Dzennet je svakom od vas blizi od kozne sveze njegovih sandala,takodjer i Dzehenemm.

16.Treba gledati i onog ko je u goroj situaciji a ne samo onog ko je u boljoj!


-Ebu Hurejre r.a. kaze da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:Ako neko od vas gleda u onog ko je iznad njega po imetku i spoljasnosti,neka gleda i u onog ko je ispod njega u tome!

17.O namjeri cinjenja dobrog djela i loseg djela

-Ibn Abbas r.a. prica da je Vjerovjesnik s.a.v.s prenoseci od Gospodara svoga,kazao:Zaista,Allah je odredio da se upisuju dobra i losa djela i objasnio je to:ako neko naumi uraditi dobro djelo pa ga ne uradi,Allah ce mu upisati kod Sebe kao da ga je u cijelosti uradio,a ako naumi uciniti dobro djelo i ucini ga,Allah ce mu upisati kod Sebe kao da je uradio od 10 do 700 i mnogo vise dobrih dijela.Ako neko naumi uraditi lose djelo pa ne uradi,Allah ce mu upisati kod Sebe kao da je uradio potpuno dobro djelo,a ako naumi uraditi lose djelo i uradi ga,Allah ce mu ga upisati kao jedno lose djelo.

18.Povlacenje emaneta

Huzejfe r.a. prica:Allahov Poslanik s.a.v.s. nam je ispricao dva kazivanja;jedno od njih sam vec vidio,dok drugo ocekujem.On nam je kazivao da je emanet spusten u korijen ljudskih srca,a zatim su ga oni upoznali i iz Kur'ana pa onda i iz Sunneta.On nam je kazivao i povlacenju emaneta rekavsi:Covjek ce nakratko zaspatipa ce emanet biti dignut iz srca njegova tako da ce samo trag njegov ostati.On ce ponovo nakratko zaspati,pa ce biti dignut i ostatak njegov,tako da ce od njega ostati samo trag poput plika koji skoci kada zeravica dotakne stopalo;vidis ga samo napuhanog,jer u njemu,uistinu,nema nicega.Ljudi ce tada poslovati medjusobno a da medju njima nece biti skoro nijednog koji ce emanet vrsiti.Govorit ce se da medju potomcima toga i toga ima povjerljiva osoba.Govorit ce se za nekoga:Sto je pametan!Sto je vjest!Sto je izdrzljiv!mada u njegovom srcu nece biti imana ni koliko je zrno goruscice.Upamtio sam vrijeme kada nisam brinuo skim cu poslovati,jer ako je bio musliman,njegov islam(predanost Allahu)odvracao ga je od varanja,a ako je bio krscanin,njegov nadzornik ga je sprecavao u tome.Medjutim,danas ne mogu poslovati,osim s tim i tim i tim.

-Ibn Omer r.a. kaze da je cuo Allahova Poslanika s.a.v.s. kada je rekao:Ljudi su kao kamile,od stotinu tesko da mozes naci jednu pogodnu za jahanje.

19.Licemjerstvo i razglasavanje


Dzundeb r.a. kaze da je cuo Vjerovjesnik s.a.v.s. da je kazao:Ko razglasava svoja dobra djela(da bi stekao ugled medju ljudima).Allah ce razglasiti njegovu pravu namjeru(na Sudnjem danu);ko se pokazuje pred ljudima kako bi zadobio njihove pohvale Allah ce pokazati njegovu pravu namjeru(na Sudnjem danu)

P.S.Nastavit ce se insaAllah

Buharija zbirka hadisa-sazetak


AlHaqqa
<< 05/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Islamske stranice

OUSehara-Audio predavanja

Abdul Aziz Bin Baz vrline i odlike
Tajna života
Odgoj duše
Halali svome bratu
Bračna intima-Kako savladati bračne probleme
Odgojni karakter
facebook propis
Dan koji će trajati 50 000 godina
I svi se čvrsto Allahovog užeta držite
Islamski brak
Kako biti uzorit supružnik
Kako do primljenog ibadeta
Kako je dovio Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem
Ko su alevije
Kur'an i razmišljanje o Kur'anu
Kur'anske staze sreće
O Klonulosti 1
O Klonulosti 2
O Klonulosti 3
Karakteristike prve skupine muslimana
Nabil el Awadi-Sestro muslimanko!
Nagradna igra-smješno
Najbolji primjer ljubavi u ime Allaha
O mjesecu Ramazanu
Obraćanje Jusufa el Kardavija
Omladina u hladu Allaha dželešanuhu na Sudnjem danu
Osobenosti ljudi koji nose aqidu Ehli sunnet vel džemat
Očuvanje prirodne fitre čovjeka
Propisi vezani za namaz
Ramazan nova stranica mog života
Ljubav prema ashabim
Savremena pitanja o Islamu-Islam i žena-1
Savremena pitanja o Islamu-Islam i žena-2
Hurije Džennetske ljepotice
Allahova veličina
Snagom vjere protiv fašizma na putu do Dženneta
Sura Jusuf-Sura sabura (Bosanski)
Sura Jusuf-Sura sabura
Tefsir sure Hudžurat
Veličanje Allaha subhanehu ve te'ala
Zavist i njene posljedice
Životopis Poslanika sallallahu alejhi ve sellem
Životopis Poslanika sallallahu alejhi ve sellem-1
I nemojte nikako da vas prevari,obmane i zaokupi dunjalučki život
Ko su alevije
Uvod u metn-Tri osnovna načela
Zavist - gutac dobrih djela
Put upute-Put svijetla
Ispravno određivanje Ramazana propisi objašnjenje i savjet
Višeženstvo-Poligamija
Druženje sa Sa'd ibn Muazom radijAllahu anhu.mp3
Razumjevanje prioriteta u Islamu
Itikaf 2013-1 dan
Itikaf 2013-2 dan
Itikaf 2013-3 dan
Itikaf 2013-4 dan
Itikaf 2013-5 dan
Itikaf 2013-6 dan
Itikaf 2013-7 dan
Itikaf 2013-8 dan
Itikaf 2013-9 dan
Itikaf 2013-10 dan
Uticaj šiizma u BiH
Pokoravanje Allahu u svjetlu Kitaba i sunneta
Egipat_Sirija poruke i pouke
Džibrilov hadis
Džibrilov hadis 1
Spoznaja Allaha
Greške u Ibadetima 1
Greške u Ibadetima
Nijjet
Sira-Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor
Život Allahova Poslanika sallallahu alejhi ve sellem
Greške žena-Talak
Osobina Poslanika sallallahu alejhi ve sellem-Milost
Zaista su vjernici braća pa popravite medjusobne razmirnice
Predznaci Sudnjeg dana-Pojava dedžala
Osvrt na bitnost emaneta
Lažno Božanstvo
Hajrudin Ahmetović-Stanje popuštanja i slabljenja u vjeri
Životopis Poslanika sallallahu alejhi ve sellem-Djetinjstvo Poslanika
Širk je najveći zulum
Kada čovjek umre prate ga do kabura tri stvari
Govor o šejhul-Islamu ibn Tejmijji rahimehullah
Obaveznost održavanja rodbinskih veza-Naši Roditelji-
Put propasti
Čuvaj Allaha pa će i On čuvati tebe
Ispravnost postupanja Selmana el Farisija radijAllahu anhu
Poglavlje-Izvršavanje šerijatskih kazni
Petak-odlike petka
O fudbalu sportu
Poglavlje Izvršavanje šerijatskih kazni-2
Snagom Kur'ana do savršenstva duše

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
1150778

Powered by Blogger.ba