AlHaqqa

Cas neizbjezni,sta je cas neizbjezni,i otkud ti znas sta je cas neizbjezni?(Al-Haqqa 1-3)

16.05.2009.

Ogovaranje koje se dogadja u srcu

Lose misljenje o bratu muslimanu zabranjeno je isto kao sto je zabranjeno i ogovaranje.Kao sto je zabranjeno rijecima prenositi necije ruzne osobine,isto tako zabranjeno imati lose misljenje o nekome i u to vjerovati.Uzviseni je rekao: Klonite se mnogih sumnjicenja.(El-Hudzurat 12)

Buhari i Muslim u svojim Sahihima biljeze predanje Ka'ba bin Malika r.a. koje govori o njegovom pokajanju.Kada je Allahov Poslanika s.a.v.s. bio s vojskom na Tebuku,upitao je: Zasto Ka'b bin Malik nije krenuo sa nama?Neki covjek iz plemena Benu Selema rece: Allahov Poslanice,sprijecili su ga njegova oholost i samodopadanje.Muaz bin Dzebel r.a. rece:Ruzno je to sto si rekao!Allahov Poslanice,tako mi Allaha dz.s. mi o Ka'bu znamo samo ono sto je dobro".Allahov Poslanik s.a.v.s. na te je rjeci samo sutio.(Buhari i Muslim)

Ebu Davud u svom Sunenu biljezi predanje Dzbira bin Abdullaha i Ebu Talhe r.a. koji prenose da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: Koji god covjek ponizi muslimana tako sto ce oskrnavit njegovu svetost i okaljati njegovu cast,Allah dz.s. njega ce poniziti onda kada mu Allahova dz.s. pomoc bude najdraza.Koji god covjek pomogne muslimana kada mu drugi okaljaju cast i oskrnave njegovu svetost,Allah dz.s. pomoci ce ga kada mu Njegova pomoc bude najdraza.(Ebu Davud-Taberani kaze da je hasen)

U istom djelu biljezi se predanje Muaza bin Enesa r.a. koji prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: Ka zastiti vjerniki od napada licemjera,Allah dz.s. poslat ce na Sudnjem danu meleka da ga zastiti od dzehenemske vatre.Ko potvori vjernika zeleci ga time osramotiti,Allah dz.s. zadrzat ce ga na mostu iznad Dzehennema sve dok ne porekne ono sto je rekao.(Ebu Davud)

Buhari i Muslim u svojim Sahihima biljeze predanje Ebu Hurejre r.a. koji prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s rekao: Cuvajte se sumnji jer su sumnje najlazniji govor".(Buhari i Muslim) Hadisi koji govore o ovoj temi su mnogobrojni.U ovom se hadisu misli na to da se ne smije o nekome donositi sud samo na osnovu pretpostavke.Sto se tice ruznih misli koje se odjednom javljaju u covjekovoj dusi o nekome,a koje sam on ne potvrdjuje i ne smatra istinitim,on za njih nece imati grijeha,i prema konsenzusu ucenjaka,to ce mu biti oprosteno jer se te misli nisu javile zbog njegove zelje,a niti ih se on moze sacuvati i sprijeciti ih.

Buhari u svom Sahihu biljezi predanje u kojem stoji da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: Allah dz.s. oprostio je u mom umetu ono sto im se mimo njihove volje javi u dusama ukoliko to ne izgovore ili ne postupe po tome".Ucenjaci kazu: Pod ovim se podrazumjevaju misli koje ni sam covjek,kod koga su se javile,ne prihvati,bez obzira da li te misli budu ogovaranje nekoga ili budu uzrok izlaska iz vjere i slicno,jer kod koga se u dusi odjednom jave misli koje pozivaju da uradi nesto sto je nevjerstvo,a on to odvije i nepostupi po tome,on u tom slucaju ne postaje nevjernik i nema nikakvog grijeha.

U poglavlju o sejtanskim dosaptavanjem spominjali smo vjerodostojno predanje u kojem su neki ashabi rekli: Allahov Poslanice ponekad nam se u dusama javi nesto sto smatramo tako golemim da to ne bismo smjeli ni izgovoriti.ALlahov Poslanik s.a.v.s. rece im: To je znak istinskog imana.(Muslim)U tom poglavlju spominjali smo i druga predanja koja imaju slicno znacenje.Razlog zbog kojeg ce Allah dz.s. oprostiti ove misli jeste,kako smo spomenuli,to sto niko nije u stanju sacuvati se od njih.U ovom slucaju moguce je jedino kloniti se prihvacanja takvih mislih i ustrajavanja na njima,i to je ono sto je strogo zabranjeno.

Kad god ti se u dusi jave misli slicne ovim,trebas da ih odbaciti od sebe i sjetiti se onoga sto ce ti pomoci da ne postupas po njima.Ni u kom slucaju nije dozvoljeno vjerovati Iblisu,pa ako i postoji nesto na osnovu cega bi se moglo posumnjati na nekoga,treba ipak postupiti suprotno onome na sto sejtan navraca i kloniti se ruznog misljenja o bratu muslimanu.Jedan od znakova ruznog misljenja o nekome jeste to da se tvoj odnos prema bratu muslimanu promjeni,pa ga pocnes izbjegavati,njegovo drustvo ti pocne smetati,a ne zelis da se lijepo sa njim ophodis,ne zelis ga pocastiti i ne oprastas mu pogreske.Ponekad sejtan ukaze na najmanje uocljivu gresku nekog covjeka,a tebi dodje s mislju da si ostrouman i mudar kad si tako brzo otkrio tu njegovu osobinu.Vjernik uvijek gleda pomocu Allahovog dz.s. svijetla.Ukoliko ti neko dodje i odmanut sejtanskim dosaptavanjima,obavijesti te o nekome nesto ruzno,nemoj mu ni vjerovati niti to potvrdjivati kako ne bi o jednom od njih dvojice nesto ruzno pomislio.Kada pomislis nesto ruzno o muslimanu,odmah povecaj lijep odnos prema njemu i ukazi mu pocasti,jer ce to rasrditi sejtana i vise ti se nece moci pribliziti i vise te nece nikada nagovarati na nesto slicno,jer ce se bojati da ces cim to osjetis upucivati dove za svog brata muslimana.Ako nekada i saznas za neku mahanu tvog brata muslimana i za to budes imao nepobitan dokaz,savjetuj ga nasamo.Ne dozvoli sejtanu da te navrati da ga pocnes ogovarati.Kada ga savjetujes,nemoj to ciniti sretan sto si otkrio njego nedostatak,pa te on mora ubuduce gledati s postovanjem,a ti njega s omalovazavanjem.Neka ti bude cilj da se on oslobodi grijeha,a ti budi tuzan kao sto bi bio tuzan da si ti taj koji je ucinio taj grijeh.Trebalo bi biti draze da je on ostavio taj grijeh i prije nego sto si ga savjetovao.

En-Nevevi-Zbirka vjerovjesnikovih dova i zikrova

AlHaqqa
<< 05/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Islamske stranice

OUSehara-Audio predavanja

Abdul Aziz Bin Baz vrline i odlike
Tajna života
Odgoj duše
Halali svome bratu
Bračna intima-Kako savladati bračne probleme
Odgojni karakter
facebook propis
Dan koji će trajati 50 000 godina
I svi se čvrsto Allahovog užeta držite
Islamski brak
Kako biti uzorit supružnik
Kako do primljenog ibadeta
Kako je dovio Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem
Ko su alevije
Kur'an i razmišljanje o Kur'anu
Kur'anske staze sreće
O Klonulosti 1
O Klonulosti 2
O Klonulosti 3
Karakteristike prve skupine muslimana
Nabil el Awadi-Sestro muslimanko!
Nagradna igra-smješno
Najbolji primjer ljubavi u ime Allaha
O mjesecu Ramazanu
Obraćanje Jusufa el Kardavija
Omladina u hladu Allaha dželešanuhu na Sudnjem danu
Osobenosti ljudi koji nose aqidu Ehli sunnet vel džemat
Očuvanje prirodne fitre čovjeka
Propisi vezani za namaz
Ramazan nova stranica mog života
Ljubav prema ashabim
Savremena pitanja o Islamu-Islam i žena-1
Savremena pitanja o Islamu-Islam i žena-2
Hurije Džennetske ljepotice
Allahova veličina
Snagom vjere protiv fašizma na putu do Dženneta
Sura Jusuf-Sura sabura (Bosanski)
Sura Jusuf-Sura sabura
Tefsir sure Hudžurat
Veličanje Allaha subhanehu ve te'ala
Zavist i njene posljedice
Životopis Poslanika sallallahu alejhi ve sellem
Životopis Poslanika sallallahu alejhi ve sellem-1
I nemojte nikako da vas prevari,obmane i zaokupi dunjalučki život
Ko su alevije
Uvod u metn-Tri osnovna načela
Zavist - gutac dobrih djela
Put upute-Put svijetla
Ispravno određivanje Ramazana propisi objašnjenje i savjet
Višeženstvo-Poligamija
Druženje sa Sa'd ibn Muazom radijAllahu anhu.mp3
Razumjevanje prioriteta u Islamu
Itikaf 2013-1 dan
Itikaf 2013-2 dan
Itikaf 2013-3 dan
Itikaf 2013-4 dan
Itikaf 2013-5 dan
Itikaf 2013-6 dan
Itikaf 2013-7 dan
Itikaf 2013-8 dan
Itikaf 2013-9 dan
Itikaf 2013-10 dan
Uticaj šiizma u BiH
Pokoravanje Allahu u svjetlu Kitaba i sunneta
Egipat_Sirija poruke i pouke
Džibrilov hadis
Džibrilov hadis 1
Spoznaja Allaha
Greške u Ibadetima 1
Greške u Ibadetima
Nijjet
Sira-Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor
Život Allahova Poslanika sallallahu alejhi ve sellem
Greške žena-Talak
Osobina Poslanika sallallahu alejhi ve sellem-Milost
Zaista su vjernici braća pa popravite medjusobne razmirnice
Predznaci Sudnjeg dana-Pojava dedžala
Osvrt na bitnost emaneta
Lažno Božanstvo
Hajrudin Ahmetović-Stanje popuštanja i slabljenja u vjeri
Životopis Poslanika sallallahu alejhi ve sellem-Djetinjstvo Poslanika
Širk je najveći zulum
Kada čovjek umre prate ga do kabura tri stvari
Govor o šejhul-Islamu ibn Tejmijji rahimehullah
Obaveznost održavanja rodbinskih veza-Naši Roditelji-
Put propasti
Čuvaj Allaha pa će i On čuvati tebe
Ispravnost postupanja Selmana el Farisija radijAllahu anhu
Poglavlje-Izvršavanje šerijatskih kazni
Petak-odlike petka
O fudbalu sportu
Poglavlje Izvršavanje šerijatskih kazni-2
Snagom Kur'ana do savršenstva duše

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
1150786

Powered by Blogger.ba