beats by dre cheap

Uvod u knjigu -Deset stvari koje vode Allahovoj dz.s ljubavi

Hvala Allahu,Njemu zahvalu donosimo,od Njega pomoc i oprost trazimo.Allahu se utjecemo od zla u nama samima i nasih losih djela.Koga Allah na Pravi put uputi,niko ga u zabludu ne moze odvesti,a koga On u zabludi ostavi,niko ga na Pravi put ne moze uputiti.
Svjedocim da nema boga osim Allaha Jedinog kojem nista nije ravno.Svjedocim da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik.Neka je salavata i selam na njega,njegovu porodicu i njegove vjerne i casne ashabe.
Nadam se da te je postovani citaoce,obuzela sreca i da si bio ispunjen radoscu poput one kojom su bili obuzeti ashabi Allahovog Poslanika s.a.v.s nakon sto mu je neki covjek postavio pitanje,i on mu odgovorio na njega,tako da su im se prsa razvedrila,a duse zasijale(zbog odgovora).
Znas li o kojem se pitanju i odgovoru radi?Poslusaj!
Buhari i Muslim u svojim Sahihima biljeze da je Enes ibn Malik r.a. rekao:Dok smo ja i Allahov Poslanik s.a.v.s. izlazili iz mesdzida,sreo nas je neki covjek na vratima mesdzida i upitao:O Allahov Poslanice,kada ce nastupiti Sudnji dan?A sta si pripremio za njega?upita ga Allahov Poslanik s.a.v.s. (Enes kaze:)Kao da je covjek htio odustati,ali rece:Nisam pripremio za njega puno namaza,ni posta,ni sadake,ali ja volim Allaha i Njegovog Poslanika.Ti si sa onim koga si zavolio,rece Allahov Poslanik s.a.v.s.(Buhari i Muslim)
U jednom drugom predanju Enes r.a. kaze:Nakon islama nismo se nicemu vise obradovali kao Vjerovjesnikovim s.a.v.s. rijecima:Ti si sa onim koga si zavolio.(Muslim)

Zasto su se ashabi Allahovog Poslanika s.a.v.s. toliko obradovali ovom hadisu?Oni se cak nicemu vise,nakon islama nisu obradovali kao tome!Znas li brate zasto?

Oni su se obradovali,jer su znali da iskrenom ljubavlju prema Uzivsenom Allahu i Njegovom Poslaniku s.a.v.s. covjek dostize stepen koji rjetko dostigne djelima.
Covjekova djela cesto prate poteskoce,propusti i manjakovsti.Ali ako covjek u svome srcu uvijek bude imao iskrenu ljubav prema Allahu i Njegovom Poslaniku s.a.v.s. onda mu to nadoknadjuje manjkavosti njegovih djela i uzdise ga na visoke stepene koje mozda,ne bi dosegao svojom ambicijom ili bio bi nemaran prema tome da zavrijedi te stepene.
Ljubav unaprijedjuje malo djelo.Daje beretek u malom naporu.Stoga ni onaj koji ce svojim dobrim djelima druge nadmasiti ni onaj cija ce dobra i lose djela podjednako teska biti,ni onaj ko je nemaran ne moze uspjeti bez nje.

Stoga prenosilac hadisa Enes ibn Malik kaze: Ja volim Allaha,Njegovog Poslanika s.a.v.s.,Ebu Bekra i Omera.Nadam se da cu biti sa njima,mada nisam radio koliko oni.(Muslim)

Ljubav je dakle jedna velika i dragocjena stvar.Ona je jos nesto.Ona je kao sto Ibn Qajjim rahimehullah kaze: ...stepen za koji su se natjecali oni koji su zeljni natjecanja,ka kojem su se usmjerili trudbenici,cijoj su spoznaji hitali oni koji su u svemu htjeli biti prvi,zbog kojeg su izgarali oni koji vole Allaha.
Na povjetarcu njenog duha plove poboznjaci.Ona je neophodna hrana srcu i dusi.Radost ocima.Ona je zivot,pa ko nema ljubavi,on spada u grupu mrtvaca.Ona je svijetlo koje ako neko izgubi,onda luta u moru tmina.Ona je lijek koji ako neko ne bude imao,onda njegovo srce napadaju sve bolesti.Ona je slast koju ako neko ne postigne,onda cjelokupan njegov zivot predstavlja brige i bolove...
Tako mi Allaha otisli su oni koji su je imali zasluzivsi pocasti i ovog i onog svijeta,jer su oni uvijek imali veliku srecu uz Onoga koga su voljeli.
Allah je odredio onog dana kada je odredio sudbine stvorenja Svojom voljom i krajnjom mudroscu,da je covjek s onim koga voli.O,kako je samo velika blagodat onima koji vole Allaha!
Tako mi Allaha,neki su ljudi pretekli one koji zurno idu dok su na postelji spavali.Oni su daleko pretekli konjanike dok su na svome putu stajali!

Ko ce mi za putovanje poput tvoga vodic biti,polagahno ides,a prvi stignes!(Ibn Qajjim Mederidzus-salikin bejne menazili ijjake na'budu ve ijjake nestein)

Medjutim to ne znaci da je ljubav odvojena od djela ili da onaj koji voli ne treba biti pokoran onome koga voli.
Ne!Svako djelo koje se uradi bez ljubavi nema duha,tako i u svakoj ljubavi na koju se poziva bez rada,nema iskrenosti.Cak i svaki iman bez ljubavi i djela nema sustine.
Ibn Tejjmije rahimehullah veli:
Ljubav prema Allahu,ne nego ljubav prema Allahu i Njegovom Poslaniku s.a.v.s. predstavlja jednu od najvecih duznosti vjerovanja,njegov osnovni temelj,najznacajnije pravilo,pa i temelj svakog djela koje spada u domen vjere i vjerovanja,isto kao sto je vjerovanje osnov svakog govora koji spada u domen vjere i vjerovanja.
Svaki pokret u svijetu koji postoji proizlazi iz ljubavi,bilo da se radi o pohvalnoj ljubavi ili pak o pokudjenoj.
Sva imanska vjerska djela proistjecu iz pohvalne ljubavi.Temelj pohvalne ljubavi jeste ljubav prema Allahu Subhanehu ve te'ala.Tako svako djelo koje proizlazi iz pokudjenne ljubavi kod Allaha se ne smatra dobrim.Sva imanska vjerska djela proistjecu samo iz ljubavi prema Allahu.Allah ne prima nikakvo djelo osim onog kojim se zeli Njegovo lice.(Ibn Tejjmije)
Ljubav prema Uzvisenom Allahu u vjerovanju i njegovim stepenima jeste poput stabljike koja veze plodove pa nakon spoznaje ljubavi nema stepena.a da nije njen plod pratilac poput ceznje,druzenja,zadovoljstva,niit ima stepena prije ljubavi,a da nije njen uvod poput tevbe,sabura,zuhda i dr.

Ne moze se dostici stepen ljubavi ljestvama imana ako se prije toga covjek ne popne ljestvicama,niti se uzdignuti iznad nje osim nakon sto se dodje do nje.
Ako neko od nas hoce dokazati iskrenost svoje ljubavi i dostici njegovu srz te ljubavi ili se zeli uzdici na njenim ljestvicama,onda moze raditi.
Ako hoce da se uspne sa stepena Allahove ljubavi na stepen onoga koga Allah voli,to ce postici radom.
Pred sobom dragi citaoce imas studiju koja se bavi komentatom deset stvari koje je naveo Imam Semsudin ibnul-Kajjim el Dzevzijj rahimehullah u svojoj vrijednoj knjizi Medaridzus-salikin.On navodi da oni vode tome da Allah zavoli svoga roba.
Sebe i tebe vidim kao osobe koje su krajnje potrebne da zastanu kod njih i dobro ih promotre kako bi iz njih mogli uzeti opskrbu za put i za ono sto slijedi nakon puta-za vjecnu kucu.
Smatram,dragi citaoce da si zeljan da tamo sebi izgradis buducnost.
Da buducnost tamo.Prava buducnost je tamo,dok je ovde imaginarna i zagonetna.
Pocnod od sad da je gradis,bez obzira bio mladis ili starac,musko ili zensko.
Zaposni graditi ili iznova pocni graditi za tu buducnost.Budi marljiv u trazenju raznih nacina da pripremis zalihe za tamo.Dan i noc su dvije riznice koje su ovde pune,a tamo otvaraju.
Budi marljiv prilikom punjenja tih riznica dokazima ljubavi,iskrenosti i pokornosti.
Ne zaboravi prilikom toga traziti pomoc od Allaha.Neka ti stalno na umu budu rjeci Allahovog Poslanika s.a.v.s: Dosao mi je moj Gosapodar(tj u snu) i rekao mi: Muhammeda,reci: O Allahu molim Te za Tvoju ljubav i ljubav onoga koji te voli i za djelo koje ce me odvesti do Tvoje ljubavi.

Ibn Qajjim el Dzevzijje-Deset stvari koje vode Allahovoj ljubavi

 

AlHaqqa
http://firdevs.blogger.ba
19/05/2009 14:20