beats by dre cheap

Deset stvari koje vode Allahovoj ljubavi-Prva stvar

Kurtubi kaze: Ovaj ajet i rijeci Uzvisenog: Kako oni ne razmisle o Kur'anu ili su im na srcima katanci!(Kur'an 24:47) upucuju na obaveznost razmisljanja o Kur'anu kako bi se spoznalo njegovo znacenje.

Obavezna spoznaja znacenja Kur'ana putem razmisljanja i upoznavanja napora onih koji su o njemu razmisljali i poucili se propisima koji su suzdrzani u njemu,te su napisali razne vrste tefsira,ta spoznaja olaksava upoznavanje(drugih) s njim,nakon sto se on licno upozna s njim,poucavanje drugih njemu,nakon sto ga on nauci.To je drugi visok stepen za one koji vole Kur'an i razmisljaju o njemu.Oni su postali najbolji u najboljem narodu.

Ako je Muhammedov s.a.v.s. ummet,najbolji ummet kao sto Allah subhanehu,kaze: Vi ste narod najbolji od svih koji se ikad pojavio(Kur'an 3:110) onda su najbolji u tom ummetu,najbolji medju najboljim,oni koji znaju Kur'an i razmisljaju o njegovim znacenjima.Allahov Poslanik s.a.v.s. potvrdio je da su oni najbolji u hadisu,koji je jasan,a ciji je lanac prenosilaca pozudan.Od njega prenosi Zun-Nurejn,Osman bin Affan r.a. koji kaze: Allahov Poslanik s.a.v.s. veli: Najbolji su od vas oni koji nauce Kur'an i druge njemu poucavaju.(Buhari)

Oni su najbolji medju najboljim,posebni medju posebnim,kao sto Allahov Poslanik s.a.v.s. u jednom drugom hadisu kaze: Allah Azze we Dzelle ima dvije vrste sljedbnenika medju ljudima,ko su oni Allahov Poslanice? To su sljedbenici(ucaci) Kur'ana.Oni su Allahovi sljedbenici i Njegovi odabranici odgovori on.(Ibn Madze,Ahmed)

Ta prednost nad ostalim ljudima i posebnost ucaca Kur'ana jeste ono na cemu im se zavidi i to zbog toga jer onaj kome Allah dadne Kur'an i ucini da ga zavoli,on ce se njime uspeti na visoke stepene u ibadetu kad ga bude ucio i postupao po njemu.
Allahov Poslanik s.a.v.s. kaze: Nema zavisti osim prema dvojici:prema covjeku kome je Allah dao Kur'an,pa ga on uci u nocnim i jutarnjim casovima i prema covjeku kome je Allah dao imetak,koji on dijeli u nocnim i jutarnjim satima.(Buhari i Muslim)
Oni kojima se na tome zavidi jesu oni koji ga uce i cuvaju njegove propise.Sto se tice onih koji ga uce,ali se ne pridrzavaju njegovih propisa Kur'an je dokaz protiv njih,a ne njima.Molimo Allaha da nam oprosti.Oni nisu daleko od kazne ako se ne pokaju.Sto se tice onih koji napamet znaju Kur'an i koji ga cuvaju,uceci ga i postupajuci po njegovim propisima,na njih se odnosi sledeci eser(eser je ono sto se prenosi od ashaba i tabiina od govora ili djela) Allah nece kazniti srce koje napamet zna Kur'an.(Darimi)

Kako bi pamcenje Kur'ana bilo sto potpunije,neophodno je razmisljanje o njemu.Bereket je ove knjige pohranjen u njemu poput zakopanog blaga,koje mogu izvaditi samo oni koji razmisljaju.Uzviseni Allah kaze: ..Knjiga koju ti objavljujemo blagoslovljena je,da bi oni o rijecima njezinim razmislili i da bi oni koji su razumom obdareni pouku primili.(Kur'an 38:29)

Imam El-Bikai,prilikom tumacenja ovog ajeta veli: Neka pogledaju u svrsetak svakog ajeta i cemu on vodi.Neka pogledaju skrivena znacenja na koja upucuje cjelokupno razmisljanje o njihovom vanjskom znacenju.Onaj ko bude zadovoljan da se ogranici samo na ucenje napamet njegovih slova jeste poput onoga koji ima kamilu koja daje puno mljeka,a ne muze je,poput onoga koji ima plodnu kobilu,a ne koristi je za rasploda.Onda i prilici da on bude onaj koji ce zapostaviti njegove granice(propise) i tako ocigledno propast dozivjeti.

Ako hoce dozivjeti veliki uspjeh,onda neka bude od onih koji ga istinski uce.Uzviseni kaze: Oni koji Allahovu knjigu citaju,i molitvu obavljaju i od noga cime ih Mi opskrbljujemo,udjeljuju i tajno i javno mogu da se nadaju nagradi koja nece nestati da ih On prema onome sto su radili nagradi i jos im iz obilja Svoga da,jer On mnogo prasta i blagodaran je.(Kur'an 35:29-30)Trgovina koja nece propasti jeste nagrada koju mora postici.(Tefsir Ibn Kesir)

Nista od toga ne moze biti osim uz razmisljanje.Ibnul Dzevzi rahimehulah kaze: Razmisljanje je cilj koji se zeli postici ucenjem Kur'ana.Ako ne moze doci do razmisljanja osim ponavjaljuci ajet,onda neka ga ponavlja.

 

AlHaqqa
http://firdevs.blogger.ba
21/05/2009 13:37