beats by dre cheap

Deset stvari koje vode Allahovoj ljubavi-Prva stvar

Odabrano misljenje,a njega zastupa vecina poznatih alima,jeste takvo da se to razlikuje od osobe do osobe u skladu s njenim clanom,slaboscu,razmisljanjem i nemarom,jer se prenopsi da je Osman r.a. zavrsavao hatmu za jedan dan.Pokudjeno je zavrsiti hatmu za period veci od cetrdeset dana.

Medjutim,ponekad covjek nije u stanju raznih okolnosti zabrsiti Kur'an jedanput mjesecno zbog bolesti,zauzetosti,dzihada i sl onda je najmanje sto moze da prouci hatmu svakih sest mjeseci tj dvaput u godini.

Na to ukazuju i Ez-Zerkesi citirajuci Ebu Lejsa koji kaze:Treba da prouci hatmu 2 puta godisnje,ako nije u stanju vise.El-Hasen ibn Zijad prenosi od Ebu Hanifa da je rekao:Onaj ko prouci godisnje dvije hatme ispunio je duznost prema Kur'anu,jer je Vjerovjesnik s.a.v.s ucio Kur'an Dzibrilu dvaput one godine u kojoj je umro.

Zavrsio bih govor o ovome uzroku koji vodi ka Allahovoj ljubavi s jednim vaznom napomenom,a to je da sve ono sto je receno o ucenju Kur'ana onom koji uci Kur'an vazi i za slusanje Kur'ana onome ko ne zna da ga uci.

Allah Subhanehu obecao je svakome nome koji slusa Kur'an uz sutnju i skrusenost Svoju milost.Uzviseni kaze: A kad se uci Kur'an vi ga slusajte i sutite da bi vam se smilovao.(Kur'an 7:204)

Tj pomno ga slusajte kako biste razumjeli njegova znacenja i razmisljanje o njegovim poukama,sutite kada se on uci sve ok se ne zavrsi s njegovim ucenjem kako biste zasluzili Allahovu milost,koja je najveci plod toga.

Allahova milost uistinu najveci plod.Medjutim,unutar te milosti nalaze se druge milosti,pored toga ploga imaju i drugi plodovi koje spominje Ibnul-Qajjim rahimehullah i navodi da su najpreci da postignu oni koji su odabrali slusanje Kur'ana nad slusanjem sejtanovih muzickih instrumenata,koji su dali prednost sutnji kad se uci Kur'anski ajeti nad slusanjem poenzije i slusanju govora Gospodara zemlje i neba nad slusanjem pripovjedaca i pjesnika.

Onaj ko izabere to slusanje nece ostati bez upute,niti bez shvatanja pouke,niti bez opomene vodica ka uputi,niti bez onoga sto ce ga odvracati od zablude,niti bez vodica koji covjeka sprecava da krene krivim putem,niti bez vida od sljepila,niti bez onoga sto ce ga uputiti na dobro i odvratiti od onoga sto mu steti i skodi,niti bez upute na svijetlo,niti bez izlaza iz tmine,niti bez onoga sto ce odvracati od strasti,niti bez onoga sto ce odvracati od strasti,niti bez onoga sto ce podsticati na bogobojanost,niti bez jasnoce vida,niti bez zivota za srce,niti bez utjehe i lijeka,niti bez zastite i spasa,niti bez otklanjanja nedoumice,niti bez pojasnjenja dokaza,niti bez onoga sto potvrdjuje istinu,a opovrgava laz.

Sve ovo i drugo spada u milosti koje postize covjek kada postupa po ovom savjetu.Kome se bude ucio Kur'an,neka zamisli kao da ga slusa Allaha kako mu On pomocu njega govori.

Ibn Qajjim El-Dzevzijje-Deset stvari koje vode Allahovoj ljubavi

 

AlHaqqa
http://firdevs.blogger.ba
30/05/2009 14:37